Pazarcılar: Bir gün açık olmak işimize gelmiyor!

TAKİP ET

Türkiye salgınla mücadele kapsamında 18 günlük sokağa çıkma kısıtlaması uygularken, birçok sektörün de bu süre zarfında kapanmasına karar verildi. Bunlardan birisi de mahalle pazarları.

İçişleri Bakanlığı’nın kararı ile ülke genelinde 18 günlük sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Birçok işletme gibi, semt pazarları da bu süreçten en olumsuz etkilenen alanlardan biri oldu. Pazarcılara, haftada bir gün ve kısıtlı saatlere uyularak Pazar yeri kurmasına müsaade ediliyor. Pazarcılar ise bu duruma itiraz ederek, Pazar yerlerinin kurulmasını istiyor.

“HAFTANIN BİR GÜNÜ İŞİMİZE GELMİYOR”
Karaköprü Pazarcılar Dernek Başkanı Mustafa Kaçan, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde belirtildiği üzere haftanın bir günü, 7 saat sürenin pazarcıya yetmediğini belirterek, “Haftanın bir günü sabah 10 ile akşam 5 arasında Pazar kurulmasını istiyorlar. Pazarcı adam Pazar yerini kurana kadar 11-12 olur. Pazar toplaması ise 4’te başlayıp akşam 5’te bitmesi gerekiyor. Yani 3-5 saat için Pazar kurmanın bir anlamı yok. Elimizde kalan mallar direk çöpe gitmek zorunda kalacak. Eğer hafta 2 gün üst üste açık olursa kabul edilebilir. Haftanın bir günü işimize gelmiyor. Bu yüzden pandemi bitene pazar kurmayı düşünmüyoruz. Zincir marketler haftanın 6 günü açık, pazarcıya geldiği zaman ise kapalı oluyor. Bu hastalık kapalı alanlarda daha fazla insana yayıldığını hepimiz biliyoruz. Açık havadaki pazarları kapatıyorlar, kapalı ortamdaki marketleri ise açıyorlar” dedi.

“ÜRÜNLER ÇÖPE GİDECEK”
Pazar yerinin açılmaması durumunda ürünlerin bozulacağını belirterek, bu durumda hem pazarcının hem de üreticinin büyük zarar göreceğini ifade etti. Koronavirüsün semt pazarlarında bulaşmadığını iddia eden Kaçan, “Şu anda üretim sezonundayız, bu aylarda Antalya olsun yerli mallar olsun sebze ve meyve üretimi başladı. Ancak ortada bir tüketim yok. Pazarların kapalı olması çiftçileri daha çok etkiliyor. Hal pazarında malzemenin yüzde 70’ini pazarcı kaldırıyor. Geriye kalan yüzde 30’luk bölüm ise manav ve markete gidiyor. Şu anda bütün sebzeler çöpe gidiyor. İnsanların bu emeğine yazık oluyor. Bu pandemide pazarların açılmasını istiyoruz. Kimse de bundan etkileneceğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu
 
“PAZARCILARA DESTEK VERİLMEDİ”
Kapanma süreciyle birlikte pazarcıların ve yanında çalışan kişilerin zor durumda kaldığını belirten Kaçan, bu süreç için pazarcılara hiçbir şekilde destek verilmediğini söyledi. Pazarların tekrar açılmasını istediklerini belirten Kaçan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pazarların kurulduğu dönemlerde denetimleri yeterli düzeyde yapılıyordu. Maske, mesafe ve dezenfektan kurallarına tamamen uyuluyordu. Zabıtalar sabah 8’de Pazar kurulduğunda ve akşam 8’e kadar bütün denetimleri yapıyordu. Maskesiz olanları ise uyarıyordu. Biz dernek olarak her türlü desteği veriyorduk. Pazarlarda sadece işverenler mağdur olmadı, yanında çalışan binlerce insanda mağdur oldu. Şanlıurfa’da 10 bin tane pazarcı var. Burada yevmiye ile çalışan insanlar evine ekmek götürüyordu. Maalesef bu da kesildi. Kapanma süreci için pazarcılar için herhangi bir destekte verilmedi. Aynı şekilde sebze üretimi yapan çiftçiler de bu dönemde destek almadıklarını söylediler. Şanlıurfa’da komisyoncular pazarların kapanmasından şikayetçi, ellerinde kalan malzemeler çürüyor. Komisyoncular pazarların kurulması için Vali Beyle görüşmesini istedi, ancak olumlu bir dönüş alamadık. Birkaç komisyoncu arkadaşımızın elinde kalan malzemeleri çöpe gitti.”

Fethi Tapaç / Urfa Değişim