Plansız yapılaşma sağlığa tehdit mi?

TAKİP ET

Yüksek gerilim hatlarının kanserojen radyasyonlar yayması sağlık açısından tehdit oluştururken, Şanlıurfa'da birçok dinlenme ve oyun parkları bu hatların altında bulunuyor. Mevzuata göre yüksek gerilim hatlarının altı pasif yeşil alan ya da boş olarak bırakılması gerekirken, yapılaşma konusunda mevzuata pek fazla uyulmuyor. Bu durum ise vatandaşların sağlığını olumsuz etkiliyor.

Şanlıurfa’da, çocuk oyun alanların ve vatandaşların zaman geçirmek için yeşillendirilen alanların yüksek gerilim hatlarının altında bulunması vatandaşları tedirgin ederken, sağlık açısından da tehdit oluşturuyor. Öyle ki birçok bölgede altının boş kalması ve yapılaşmanın en az 20 metre uzaklıkta yapılması gereken enerji nakil hatlarının altında 2 ya da 3 katlı apartmanlar yapılmış durumda.

 

Bu durumun daha önceki dönemlerde kaçak yapıların oluşmasından kaynaklandığı belirtilse de yeni yapılan yerleşim yerlerinde de bu risklerin göz ardı edildiği görünüyor. Öyle ki Devteşti Mahallesi’nde son 10 yılda yapılan yapıların da yüksek gerilim hatlarına yakın olması tedirgin ediyor. Bu bölgede bazı okulların bahçesinin üzerinden de yüksek gerilim hatları geçiyor.

 

Eyyübiye ilçesinde riskli yerleşimler daha fazla

Eyyübiye ilçesine bağlı birçok mahallede yüksek gerilim hatlarının altında 2-3 katlı apartmanlar yapılmış durumda. Denetimin yapılmaması sonucu bu bölgelerde oluşan yapılaşma, söz konusu enerji hatlarının altında boş alanın kalmamasına neden olmuş durumda. Öyle ki bu mahallelerde risk taşıyan binalarda önlem alınmazken, burada yaşayan vatandaşlar ise kanser riskiyle yaşamaya devam ediyor.

 

Birçok park yüksek gerilim hatları altında bulunuyor

Vatandaşların temiz hava soluması için güneşli havaları fırsat bilerek zamanlarının çoğunu yapılan yeşil alan ve parklarda geçiriyor. Oyun alanlarının olmasından dolayı çocuklar da zaman geçirmek için bu parklara yöneliyor. Ancak yüksek gerilim hatlarının söz konusu yoğunluğun yaşandığı yeşil alanların üzerinden geçmesi sağlığı tehdit ederek vatandaşları kanser riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

 

Yeni yerleşim alanlarında da riskler görmezden geliniyor

Eyyübiye ilçesinde eski yerleşim yeri olan mahallelerde risk taşıyan hatlar altında yapılaşma yoğun olsa da Haliliye ilçesinde bulunan bazı mahalleler henüz yeni yerleşim bölgesi olmasına rağmen risk taşıyan unsurlar görmezden geliniyor. Öyle ki bu bölgelerde de birçok bina, yüksek gerilim hatlarına yakın yapılmış durumda.

 

Yeşildirek yüksek gerilim bölgesi Meclise geldi

Geçtiğimiz ay toplanan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında Haliliye ilçesine bağlı Yeşildirek Mahallesi’nde yüksek gerilim hatları altındaki yapılaşmaların yıktırılarak yerine yeşil alan ve park yapılması konusu gündeme geldi. Ancak bazı Meclis üyeleri bu hatların altında yeşil alan ve park yapılması durumunda çocukların buraya yöneleceği ve sağlık açısından tehditlere maruz kalacakları olasılığının da düşünülmesi gerektiğini belirtmişlerdi.

 

Açar: Bu hatların altı pasif yeşil alan olmalı

Yüksek gerilim hatlarının yaşam alanları içerisinde olması ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Mehmet Selim Açar, riskli yapılaşmayla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Yüksek gerilim hatlarına yakın yaşayan vatandaşların sağlık açısından olumsuz etkileneceğini belirten Açar, “Hem kanunen baktığımızda hem de insan yaşamı ve sağlık açısından baktığımızda yüksek gerilim hatlarının altında yapılaşmaların olmaması gerekir. Çünkü yüksek gerilime maruz kalan insanlar, 7 kat daha fazla kansere yakalanma riski taşıyor.” dedi.

 

‘Konutların bu hatlar altında yer alması kaçak yapılaşmadan kaynaklanıyor’

Daha çok kaçak yapılaşma sonucunda enerji nakil hatlarının altına konut yapıldığını söyleyen Açar, “Genelde biz şehir planı yaparken, yüksek gerilim hatları bölgesine koruma bantları çekeriz. Koruma bantların çevresinde yaklaşık 20 metre mesafede herhangi bir yapılaşmanın olmaması şeklinde imar planlarını belirtiriz. Şanlıurfa’da konutların yüksek gerilim hatları altında yapılması, büyük ihtimalle bir planlama dahilinde değil, kaçak yapılarla ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumda da burada yaşayan vatandaşlar sağlık açısından ciddi risklerle karşı karşıya kalıyor.” şeklinde konuştu.  

 

‘Risk taşıyan hatların altında pasif yeşil alan yapılmalı’

Şehir Plancıları Odası Başkanı Mehmet Selim Açar, “Belediyelerimizin yaptıkları kentsel dönüşüm alanlarında enerji nakil hatlarının altının yeşil alan ya da park olarak bırakılması ile ilgili mevzuata göre aktif ve pasif yeşil alanları olarak ikiye ayrılır. Muhtemelen bazı mahallelerde yapılacak olan dönüşüm ile yüksek gerilim hatlarının altı pasif yeşil alan olarak planlanmıştır. Yani bu alan yüksek gerilim hatları altında çocukların zaman geçirdiği park alanı değildir. Yapılması gereken de yüksek nakil hatların altındaki alanın pasif yeşil alan olarak bırakılmasıdır.” ifadelerini kullandı.



Murat Doğan / Urfa Değişim

Şehir plancıları odası başkanı mehmet selim açar yüksek gerilim hatları kanserojen radyasyonlar Şanlıurfa süleymaniye haberler