'Plansızlık, altyapı sorununu oluşturdu'

TAKİP ET

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, Şanlıurfa'da turizm faaliyetlerinin plansız bir şekilde yürütüldüğünü belirtti. Açar, altyapıda yaşanan sorunların gelen turistlerin bir daha gelmesinin önünü kestiğini belirtti.

Şanlıurfa, 2019 yılının Göbeklitepe Yılı olması dolayısıyla turizmde büyük bir avantaj yakalarken, yaşanan konaklama sorunu bu avantajdan yeterince yararlanmasını engelledi. Bir yandan uçak seferlerinde yaşanan sorunlar, öte yandan gece konaklamasının yetersiz kalması turizm alanında ileriye dönük hedefi büyütmek yerine elde edilen avantajın çevre illere gitmesine neden oldu. Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar ise bu durumun nedeninin plansızlıktan kaynaklanan alt yapı eksikliği olduğunu belirtti.



'Altyapı planı olmadan iş yürümez'

Şanlıurfa'nın turizm yatırımlarında plansızlık ve programsızlığın göze çarptığını belirten Açar, "2019 Yılı Göbeklitepe Yılı olarak ilan edildi ama bunun bir altyapısı yoktu. Bu nedenle Şanlıurfa'yı ziyaret eden turistlerin bir daha gelmesi zor bir durumdur. Belki bu durum daha önce gelen turistlerin de bir daha gelmesini vazgeçirdi. Hangi iş olursa olsun altyapı planı olmadan asla yürümez. Altyapı eksikliğimizin nedenlerinden birinin de esnaflarımızın bu konuda bilgi sahibi olmaması olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerine yer verdi.



Turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerin bir an önce kendilerini yenilemeleri gerektiğinin altını çizen Selim Açar, "Şanlıurfa’nın yaklaşık 6 bin yatak kapasitesi var, Gaziantep'in bu noktada 15 bin yatak kapasitesi var. Doluluk oranlarına gelince biz Gaziantep'in 2 katı doluluk oranlarına sahibiz. Mevcut yatak kapasitesinin bu oranı karşılamadığını görüyoruz. Şanlıurfa'da turizme yönelik baktığımızda bunların da kendilerini çevirebilecek doluluk oranına sahip olduğunu görüyoruz. Bu noktada yatırımcının özellikle turizm sektöründe yatırım yapmasını da fayda görüyoruz. İleriye yönelik Göbeklitepe kazısı yaklaşık 100 yıl sürecektir. Yine ileriye yönelik baktığımızda daha çok Ortadoğu'da ve Uzakdoğu'da Kültür turizmine meraklı bir kitle var. Bilhassa Uzak Doğu'da bu kitleye yavaş yavaş nasıl ki Kapadokya geliyor, Şanlıurfa tanıtımlarının başlamasıyla Şanlıurfa'ya da gelecek. Yatırımcıların yapacağı yatırım dolayısıyla 100 yıl ömrü olan Göbeklitepe'de yapılacak her yeni bir buluş, bu turizm noktasında yeni bir cazibe oluşturacaktır.  Çünkü dünya insanlık tarihini değiştiren bir buluştur." dedi.  



'Günübirlik projelerle zaman kaybettiremeyiz'

Şehir Plancıları Odası Başkanı Açar, "Şanlıurfa'nın Mastır Planlarında eksiklikler var. Bu planların derhal en kısa sürede tamamlanıp bir yol haritası şeklinde bunlara uyulup o şekilde devam edilmesi gerekmektedir. Çünkü bunların bilimsel bir yol ve yöntemi vardır, o da mastır planlarından oluşmaktadır. Şanlıurfa 2023’te ülkemizin aynı zamanda projeksiyon nüfusudur. Şanlıurfa Türkiye’nin nüfus olarak en büyük 6. kenti olacaktır. Bunu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bazında değerlendirdiğimiz zaman böyle karşımıza çıkmaktadır. 800 bine yakın Suriyeli mülteci vardır, bunları da değerlendirmeye aldığımız zaman Türkiye’nin yaklaşık en büyük 4. büyük ili oluyoruz. Bu bilgiler rakamlarla sabittir. Şanlıurfa, yıllık nüfus artışı Yunanistan’ın nüfus artış oranından fazla olan bir şehirdir. Bizim bu şehrin geleceğini düşünmeden günü birlik projelerle vaktimizi kaybedecek bir durumumuz söz konusu değildir. Artık biz bunu geçmiş yönetimlerin icraatlarıyla o halkımızı kaybettik yani bundan sonra yapacağımız ve atacağımız her adım ileriye planlı projeksiyonlu olmak durumundadır." diye konuştu.

 

'Balıklıgöl'de işgaliyelerin önü kesilmeli'

Selim Açar, "Her ne kadar Göbeklitepe ön plana çıksa da Balıklıgöl de turizm alanında çok önemli bir konuma sahiptir.  Ancak Balıklıgöl Platosunda işgaliyeler bulunuyor. Baktığımız zaman bir teras 5 tane sandalye atılmış, orası kafe olmuş. Ondan sonra gidiyorsunuz 2 tane çocuk geliyor bunlara 2 metin ezberletilmiş bu metinlerle turistlere hizmet etme durumu söz konusudur. Bunlar kesinlikle eğitilmiş, alanında uzman, turiste yol gösteren, aklındaki soru işaretlerine cevap verecek şekilde eğitimli rehberlerden oluşmalı. Altyapısı sağlanmalı aynı zamanda Balıklıgöl alanı için geçen dönemde yapılan bir Balıklıgöl alan yönetim planı var. Alan yönetim planı çerçevesinde Balıklıgöl ve etrafının turizm destinasyonu olarak nasıl daha verimli şekilde kullanılabileceğini yine alan yönetim planı çerçevesinde şekillendirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

 

Şanlıurfa Şehir plancıları odası başkanı selim açar Şanlıurfa haberler son dakika balıklıgöl