Plansızlık ve boşa harcanan maliyet!

TAKİP ET

Bir türlü dikiş tutmayan Abide üst geçidi ile ilgili yapılan çalışmalar bir türlü çözüm olmazken, bu çalışmalarda harcanan maliyetler de boşa gidiyor. Bir türlü kalıcı çalışma yapılmayan üst geçidin bu kez taşınması önerildi. Ancak yer altı çarşı projesine başlanması durumunda üst geçidin bir kez daha taşınmasını zorunlu kılacak ve maliyetin yine boşa harcanmasına neden olacak.

Şanlıurfa’da düzenli bir proje dahilinde yapılmayan ve bu nedenle kalıcı çözüm sağlamayan projeler birçok kez maliyetlerin boşa harcanmasına neden oluyor. Haliliye ilçesine bağlı Atatürk Bulvarında yoğun geçiş olduğundan dolayı ilk modern üst geçit yapıldı. Ancak üst geçidin yapıldığı bölgede yaya geçidin açılması, vatandaşların bu üst geçidi kullanmalarını tercih etmemelerine neden oldu. Bu nedenle üst geçit gereksiz yere yapılmış olurken, harcanan maliyet de boşa gitti.

 



Üst geçit ve yaya geçidi bir arada yapıldı

En yoğun bölgelerden biri olan Atatürk Bulvarındaki yoğunluğun rahatlatılması ve yayaların araçlarla iç içe ulaşım sağlamamaları için asansörlü ve yürüyen merdivenli ilk modern üst geçit yapıldı. Ancak üst geçidin yakınında yaya geçidinin yapılması nedeniyle yaşlı ve engellilere bile uygun yapılan üst geçidin kullanılması pek tercih edilmedi.

 

Yayalar ve araçlar iç içe ulaşım sağlıyor

Söz konusu bölgede otobüsler için toplama alanının da bulunmasından dolayı kentin merkezine ulaşım sağlayan yolu birçok bölgeden daha yoğun hale getiriyor. Ancak bu yoğunluğun rahatlatılması için üst geçit yapılsa da kullanılması pek tercih edilmedi. Bir süre sonra asansörün ve yürüyen merdivenlerin de durdurulması, vatandaşları üst geçit yerine cadde üzerinden geçişine yöneltti. Bu durum ise araçlarla yayaların iç içe ulaşım sağlamasına neden oldu. Birçok kez burada yaya kazaları meydana gelirken, caddede yaya geçidi oluşturuldu.

 

Yaya geçidi kapatılmadı; üst geçitten uzaklaştırıldı

Daha önce üst geçit ile yaya geçişi arasında yaklaşık 50 metre mesafe vardı. Yaya geçidinin kapatılarak üst geçidin kullanılmasına yöneltme önerileri olmasına rağmen cadde yine yaya geçidine kapatılmadı. Birçok kez gündeme gelen üst geçit ile ilgili geçtiğimiz yıl yapılan çalışmayla yaya geçidi kapatılmadı, üst geçitten daha uzağa kaydırıldı. Kaydırılan yaya geçidi ise düzenli hale getirildi.

 



Karmaşığın yaşanmaması için sinyalizasyon sistemi kuruldu

Atatürk Bulvarında yayaların caddeden düzensiz bir şekilde karşıya geçmeleri sonucu oluşan karmaşıklığın önüne geçilmesi için geçtiğimiz günlerde burada sinyalizasyon sistemi kuruldu. Ancak kurulan sinyalizasyon sistemi de karmaşıklığı önlemek için çözüm olmadı, burada yine trafik tıkanmaya devam etti.

 



Bu kez üst geçidin taşınması önerildi

Bir türlü dikiş tutmayan üst geçit ile ilgili yapılan çalışmalar çözüm olmazken bu kez üst geçidin taşınması gündeme getirildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında komisyona havale edilmek üzere gündeme getirilen öneride, Abide’de bulunan üst geçidin kullanılması amacıyla yaya yolunun kapatılarak üst geçidin bulunduğu yerden kaldırılarak yaya yoluna yakın bir yere konulması için gerekli olan araştırmaların yapılarak Meclise sunulması önerildi. Mecliste konunun ilgili komisyona havalesi oy birliği ile kabul edildi.

 



Yer altı geçidi yapılırsa üst geçit ne olacak?

Bilindiği üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün geçtiğimiz aylarda açıkladığı önemli projelerinden biri de Atatürk Bulvarı ile 18 Mart Caddesi arasında yer altı geçidi ve çarşı projesi oldu. Söz konusu proje uygulandığı taktirde bu bölgedeki üst geçitleri de etkisiz kılacak. Ancak üst geçidin taşınması için önerilen yer yaya yoluna yakın olmasından dolayı projenin çalışma alanı içine dahil olmak zorunda kalıyor. Öyle ki yer altı geçidi ve çarşı proje çalışmaları başladığı taktirde taşınan üst geçidin tekrar kaldırılmasını zorunlu hale getiriyor. Bu nedenle üst geçit için Meclise sunulan bu öneri de kalıcı çözüm olmadığını ve harcanacak olan maliyetin yine boşa harcanmasına neden olacağını gösteriyor. 





Murat Doğan / Urfa Değişim

plansızlık ve boşa harcanan maliyet! bir türlü dikiş tutmayan abide üst geçidi Üst geçit ve yaya geçidi bir arada yapıldı yayalar ve araçlar iç içe ulaşım sağlıyor yaya geçidi kapatılmadı; üst geçitten uzaklaştırıldı karmaşığın yaşanmaması için sinyalizas