Proje uygun mu, değil mi?

TAKİP ET

Harran Üniversitesi'ne ait 44 dönümlük arazinin Eyyübiye Belediyesi'ne tahsisi projesi, ilgili kuruluşları karşı karşıya getirdi. Şanlıurfa Çalışma Grubu, projenin uygulanmasının çevredeki tarım arazilerini de yok edeceğini belirtirken, Şanlıurfa Mimarlar Odası projenin o kadar da zarar vermeyeceğini belirtiyor. Herkesin birbirini suçladığı proje ile ilgili Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş ise Büyükşehir Belediye Meclisinden destek istedi.

Tarım yapılmasına uygun olan arazilerin imara açılması ve son zamanlarda Şanlıurfa'nın yeşil bakımından oldukça fakir olması tartışmaları gündemi meşgul ederken, yeni yerleşime açılan alanlara da hassasiyetle yaklaşılıyor. Öyle ki son zamanlarda yapıların kıraç alanlara kaydırılması söylemlerinin sürekli gündeme getirilmesine rağmen kıraç alanları dışında kalan araziler üzerinde binaların yapılması Şanlıurfalıların bu gibi projelere sıcak bakmamalarına neden oluyor.

 

Eyyübiye Belediye binası Eyyübiye Kampüsü arazisinde yapılacak

Eyyübiye Belediyesi son zamanlarda belediye hizmet binasının yapılması için alan arayışında olurken, belediyeye ait binanın ve kamu kampüsünün yapılması için Harran Üniversitesi Eyyübiye Kampüsünü seçti. Belediye Başkanı Mehmet Kuş, geçtiğimiz günlerde sürpriz projeyi açıklamış ve hizmet binasının buradaki 44 dönümlük arazinin üzerinde yapılacağını belirtmişti. Başkan Kuş, kamu kampüsü ile bu alanın da daha fazla yeşillendirileceğini eklemişti.

 

Eski Başkan Nihat Çiftçi'nin açıklamaları hatırlandı

Harran Üniversitesi eski Rektörü Ramazan Taşaltın, söz konusu bölgeyi TOKİ'ye vermek istemişti ama Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Nihat Çiftçi alanın tarım arazisi olduğunu belirtmiş ve bu fikri uygun görmemişti. Bu alanın imara açılmasına karşı çıkan eski Başkan Nihat Çiftçi, eski Rektör Taşaltın'la olan tartışmaları da gündemde yer almıştı. Ancak Nihat Çiftçi, bu alan üzerinde yapılmak istenen proje ile ilgili olumlu ya da olumsuz herhangi bir açıklama yapmadı.



 

Çalışma Grubu projeyi uygun görmüyor

Şanlıurfa Çalışma Grubu tarafından söz konusu projenin uygun olmadığı belirtilmiş ve çevredeki tarım arazilerinin bu projeden zarar göreceği belirtilmişti. 44 dönümlük arazinin üzerinde yapılaşmanın başlaması, devamında 810 dönümlük araziyi de yok edeceğini vurgulayan Çalışma Grubu, yakında bulunan tarım arazilerinin kaybedilmesi için zemin hazırlanacağına dikkat çekti. Çalışma Grubunun bu görüşüne Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şanlıurfa Temsilciliği de onay vermişti.



 

Mimarlar Odası Çalışma Grubunu eleştirdi

Şanlıurfa Mimarlar Odası tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, Çalışma Grubunun projeyi yanlış gösterdiğini söz konusu alanın büyük kısmının yeşil alan olacağı belirtildi. Açıklamada proje ile ilgili yorum yapmak için erken olduğu ve bu proje üzerinde teknik araştırmaların yapılacağı vurgulandı.

 

Vatandaşlar Mimarlar Odasını eleştirdi

Proje üzerinden Çalışma Grubunun açıklamalarını eleştiren Şanlıurfa Mimarlar Odasına da vatandaşlardan tepki geldi. Sosyal medya üzerinden proje ile ilgili düşüncelerini ifade eden vatandaşların yorumları şöyle:

Sait Karagöz: Eleştirenlere, destekleyenlere soruyorum şehirde Eyyübiye Belediyesi sınırları içerisinde hiç mi yer kalmadı. Kazeneyi mahvettiniz, ucu Kısas'a ulaştı. Sıra buraya mı geldi. Soruyorum Sayın Kuş! hangi encümene sözünüz var, kimlere söz verdiniz? Yoksa neden diretiyorsunuz?

Mehmet Koyuncu: Arkadaşlar niyet okumayalım. Belki de hayırlısı budur. Ancak amacımız doğruyu bulmak olmalı.

Ahmet Suvaroğlu: Antalya'da, Fethiye'de insanlar 400-500 m2 yerde sera yapıp aile geçindiriyor. Bizim Urfa'da 400-500 dönümü olan borç batağında. Tarım arazileri bu kadar boşuna kullanılmamalı. Belediye daha uygun olan tarım arazisi olmayan bir alanı kullanmalıdır. Bu alan fidanlık, hobi bahçesi ve yeşil alan olarak pekala kullanılabilir.

Übeyit Paşa Başboğa: Çalışma grubu dediğiniz grup şimdiye kadar Urfa'ya ne gibi bir kazanım sağladı? Açıklasın biz de bilelim bu çalışma grubunun varlığını. Bilen yok daha.

İhsan Şenocak: Mimarlar Odasının açıklamasında tam olarak ne anlatılmak istendiği anlaşılmıyor. 'Birinci sınıf tarım arazilerine betonarme binalar yapılsa iyi olur.' demek istiyor galiba.

Ali Başaran: Mimarlar Odası çok yanlış yapmış. Bu konuda varsa fikri açıklasın. Yoksa Urfa'nın her konusuna cesaretle giden Urfa sevdalısı grubun aleyhine konuşması çok yazık, tuz kokmuş. Ayrıca mimarlar odası belediyeyi neden bu kadar savunuyor ilginç. Elemanlarının belediyede çalıştığı söyleniyor. Doğruysa oda taraftır açıklama yapamaz.



 

Yanmaz da üniversiteyi suçladı

Saadet Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Niyazi Yanmaz da söz konusu arazi ile ilgili Harran Üniversitesi'ni suçladı. Yanmaz, konu ile ilgili sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Bir üniversitenin acizliği! GAP projesi Urfa'yı dünyanın gıda ambarı yapacak diye planlandı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinin 1. sınıf tarım arazisinde 200 dönüm yeri var. NASA uzay üssü gibi Türkiye'nin zirai araştırma üssü olmaya müsait. Tohum ithal, zirai ilaç ithal, gübre ithal, ürün desen az. Rektörlük burayı betonlaştırmak için yoğun çaba veriyor. Beyinler betonlaştı, Türkiye betonlaştı." sözlerine yer verdi.

 

Meclis üyesi Çiftçi: Karaköprü’de bahçelerin yerini binalar alırken ses yoktu

Konu ile ilgili açıklama yapan Eyyübiye Belediyesi Meclis üyesi İzzet Çiftçi, “Karaköprü’nün nar bahçeleri üzüm, fıstık bağları vardı. Bu alanlara villalar, binalar diktiler. Urfa zenginleri, sosyetesi, siyasi partilerin temsilcileri burada otururken ses yoktu. Eyyübiye gecekondudan başka bina yokken, Eyyübiye Belediyemizin binasının yeri için atıl durumdaki arazi için ses çıkarıyorlar.” İfadelerini kullandı.

 

Belediye Başkanı Mehmet Kuş, Meclisten destek istedi

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, Harran Üniversitesi'ne ait 44 dönümlük alanın tahsisi için Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinden destek istedi. Kuş, bu projeye karşı çıkanların Eyyübiye'nin gelişmesini istemeyenler olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi bütçe görüşmeleri toplantısında konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Kuş, “Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün de çok ciddi desteklediği Akçakale yolu üzerindeki Ziraat fakültesinde bulunan mülkiyeti Milli Emlak’a bağlı, tahsisi rektörlüğe bağlı yerin Eyyübiye’ye tahsisi ile ilgili mücadele verdik ve Eyyübiye’nin dezavantajlı olduğunu gerek Cumhurbaşkanımıza gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ifade ettik. Eyyübiye Belediyesi’nin hizmet binasının olmadığını ifade ettik. Sağ olsunlar ivedi şekilde alanın resen Eyyübiye Belediyesi’ne tahsisini gerçekleştirdiler. Bunun üzerine sosyal medya üzerinde saldırılara uğradık. Eyyübiye Belediyesi’ni hepimiz biliyoruz. Eyyübiye Belediyesi 32 ilden büyük bir belediye. Eyyübiye Belediyesi hizmet binası maalesef Eyyübiye ilçesi sınırları içinde değil. Keza Kaymakamlık, Milli Eğitim, Tarımı, Nüfusu Eyyübiye mücavir alanı içinde değil. Eyyübiye’de hizmet binası, kamu birimleri yok. Kamu kampüsü Eyyübiye için en az yeşil alanlar kadar değerli ve önemlidir. Eyyübiye insanının Haliliye’ye kuruma gitmesi bizim için acı verici. Bu sıkıntıdan dolayı kurumsal yapıyı oluşturmakta zorluk çekiyoruz. Alanda hasta yakınları misafirhanemiz var. Orada çalışmalar yapılıyor. Orayı hizmet binası olarak tasarlamıştık. Şu anda çok yer israfında bulunmayacağız. Dolayısıyla o alanı da kamuya tahsis edeceğiz. Kendi hizmet binamız için de 5-6 dönümü yapacağız. Dolayısıyla tarım arazisinin katledilmesi söz konusu değildir. Lütfen Eyyübiye’ye sahip çıkalım, Allah rızası için sahip çıkalım. Bugüne kadar sahip çıkılmadı. Gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Ama birileri sırf Eyyübiye gelişmesin diye elinden gelen tüm mücadeleyi veriyor. Bizim yanımızda olmanız lazım. Benim yanımda değil fakir fukaranın yanında olun.” ifadelerini kullandı.

 

'Maksimum 6- 7 dönümünü kamu kampüsü yapacağız'

Eyyübiye'ye hiçbir şeyin yakıştırılmadığını söyleyen Başkan Kuş, "Bizler Yeşillikler içinde Eyyübiye kampüsüne var mısınız dedik. Fikirlerini sorduk. Bunlar şiddetli bir şekilde saldırıya geçtiler. Bizim bir amacımız vardı. Dezavantajlı bir bölgeyi, avantajlı bir bölgeye çevirmek. Böyle bir fırsat elimize geçti. Ama buna muhalefet edenler tabiri caizse Eyyübiye düşmanlığı yaptılar.  Zamanı gelmiş çöpü Eyyübiye’ye atmışlar, hayvan barınağı Eyyübiye’de, mağaralar Eyyübiye’de ne ararsanız Eyyübiye’de. Ama bizler güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz. Maalesef saldırıya uğruyoruz. Sanki Eyyübiye’ye hiçbir şey yakıştırılmıyor. Bu konuda Meclisimizin desteğine talibiz. Biz orayı betorname yapmayacağız. 44 dönümün maksimum 6- 7 dönümünü kamu kampusu yapacağız. Geriye kalan kısmı ile ilgili Büyükşehir ile ve sizlerle istişare ederek, yeşillikler içinde millet bahçesi yapmayı planlıyoruz." diye konuştu. 

 

'Şimdi çıkıp tarım arazisini katledeceğimizi söylüyorlar'

Eyyübiye'ye yüzlerini döndüklerini belirten Mehmet Kuş, "Burası 40 yıldır betonla çevrili bir alan. Ne bir fidan var, ne bir ağaç var ne de tarımsal faaliyet yapılmış. Şimdi çıkmışlar diyorlar ki tarım arazilerini yok ediyorlar, yok orayı katlediyorlar. Ben bütün meclis üyelerimizi o bölgeye davet etmek istiyorum. Birlikte istişare etmek üzere o alana gidelim. Meclis ne karar veriyorsa ben de sizlerle birlikteyim. Bizler Eyyübiye’ye sırtımızı değil, yüzümüzü döndük. Fakülte yeri tabiri caizse can damarımızdır. Alanın maksimum 6-7 dönümünü dışında kalan bölgeyi park alanı yapacağız. Parklara dönüştürdüğümüz yerin akabinde zaten başka bir şey yapılamaz. O bölgeye TOKİ talipti. Bizler Büyükşehir Belediyemizle birlikte TOKİ’yi buraya sokmamaya kararlıydık. Aslında bu en önemli bir adımdı. O bölgenin betonlaşmaması için bir adımdı. Bu bakış açısına göre değişiyor." şeklinde konuştu. 



Murat Doğan / Urfa Değişim

Şanlıurfa Çalışma grubu harran Üniversitesi eyyübiye belediyesi eyyübiye belediye başkanı mehmet kuş Şanlıurfa mimarlar odası