Rabia Meydanı daha da tartışılacak gibi

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün bir araya geldiği Kent Konseyi Çalışma Grubu üyelerine Topçu Meydanı isminin iade edilmesi sözünü vermesi üzerine konu tekrar tartışmaya açıldı. Ak Parti'deki bazı isimler ise meydanın isminin Rabia olarak kalmasından yana.

Şanlıurfa'ya kazandırılan meydanın isminin Rabia olarak konulması yıllardır isim tartışmasının gündemde kalmasına neden oluyor. Meydana Topçu Meydanı isminin konulmasını isteyen de var, Rabia olarak kalmasını isteyen de. Bu nedenle Rabia Meydanı sürekli isim değişikliği konusuyla gündemde yer aldı.

 

Başkan Beyazgül'ün söz vermesiyle konu tekrar gündemde

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Kent Konseyi Çalışma Grubu üyeleri ile bir araya gelerek talepleri dinledi. Başkan Beyazgül'e iletilen talepler arasında en fazla dikkat çeken konu ise Rabia Meydanı oldu. Çalışma Grubu üyeleri, Rabia Meydanı isminin değiştirilerek Topçu Meydanı isminin iade edilmesini istemeleri üzerine Başkan Beyazgül bu talebi kabul etti. Beyazgül, toplanacak olan ilk Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısına bu konuyu taşıyacağı sözünü verdi. Bayazgül'ün bu sözü vermesiyle konu tekrar gündeme geldi.

 

Kırıkçı: Bırakın Rabia olarak kalsın

Ak Parti Şanlıurfa yönetim kurulu üyesi Abdurrahman Kırıkçı konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Şehir merkezlerinde yeni yapılan mekansal alanların isimlendirilmesi hususunda ilkesel olarak meydanların, caddelerin, parkların, mekanların isimlerini hikayelerinden, tarihlerinden, hatıralarından almasından yanayım. O hikayeyi, o hatırayı yaşatmak ve diri tutmak için isim elbette önemli. Ama maalesef coğrafyamızda böyle bir hassasiyet yok. Böyle bir hassasiyet olmadığı bir coğrafyada, o kadar çok yanlış isim var ki hepsi hallolmuş gibi. Sadece Topçu Meydanı ve Rabia Meydanı ismi üzerinde bir çatışma vücuda getirmek doğru bir yaklaşım değil. Artık onda Rabia'nın da bir hikayesi oldu. Ayrıca Topçu Meydanı ismi yok edilmiyor, İkisi de yaşatılıyor. İkisi de bizim coğrafyamız. Biz bu medeniyetin doğrusu ve batısıyız. Farkında olmadan gönül coğrafyamıza mı karşı çıkıyoruz. Bugün burada bir Rabia Meydanımız olsun ki bir Kudüs Meydanımız olsun ki yarın Kudüs’te Filistin’de, Kahire'de de bir İstanbul Meydanımız olabilsin. Bu mesele öyle sığ ve tarafgirlik üzerinde tartışılacak kadar basit bir mesele değildir. Biri fiziki coğrafyamızın, diğeri gönül coğrafyamızın bir parçası. Adını bir defa Rabia olarak almışsa, öyle kalmasını daha doğru buluyorum. Mekanların isminin sık sık konjoktürel yaklaşımlarla değiştirilmesini doğru bulmuyorum." ifadelerini kullandı.

 

kırıkçı: bırakın rabia olarak kalsın kent konseyi Çalışma grubu topçu meydanı ak parti rabia meydanı büyükşehir belediye başkanı zeynel abidin beyazgül