Ramazan ayının vazgeçilmez lezzeti hurma cep yakıyor

TAKİP ET

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma tezgahtaki yerini aldı. Fiyatlar ise dudak uçuklatıyor. Tezgahtaki en düşük hurma 50 TL, en yüksek hurma ise 350 TL'den başlıyor.

11 ayın sultanı olan Ramazan ayına girmemize sayılı günler kaldı hurma fiyatları cep yakıyor. Her geçen gün enflasyonun yükselmesi ve fiyatların değişkenlik göstermesi vatandaşların alım gücünü de olumsuz yönde etkiliyor.

Doyuruculuğu ve besleyiciliğinin yanında ramazan ayına özgü olması nedeniyle ayrı bir önemi olan hurmada bu sene zamlardan nasibini almış durumda.Medine, Kudüs ve İran gibi farklı ülkelerden ithal edilerek ülkemize getirilen hurmaların kilogram fiyatı 50 TL ile 350 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Şanlıurfa’da ise Ramazan ayına yaklaşırken, hurmaların vazgeçilmez bir lezzet olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Hurmanın fiyatı her ne kadar yüksekte olsa vatandaşlar ramazan ayını hurmasız geçirmek istemiyorlar ve kilo yerine gram ya da yarım kilo alıyorlar.

VATANDAŞ FİYATI UYGUN OLAN HURMAYI TERCİH EDİYOR

Urfa Değişim ekibine açıklamalarda bulunan esnaf Recep İzol isimli vatandaş, “Ramazan ayına sayılı günler kaldı hurma satışlarımız şu anda güzel gidiyor ama geçen seneye kıyasla biraz daha durgun geçiyor, o da fiyatların yüksek olmasında kaynaklanıyor.

Bugün en kötü ve düşük hurma 50 TL’den başlıyor, en yüksek ve kaliteli hurma ise 300- 350 TL arasında fiyat değişkenliği gösteriyor. Ekonomik şartlar vatandaşları bir hayli etkiliyor, Allah sonumuzu hayretsin bakalım.

Vatandaşların alım gücü düşük olduğu için genelde fiyatı en uygun olan hurma hangisi ise onu almaya çalışıyorlar. Ekonomik olarak kötüyüz. Bugün kim istemez ki en güzel hurmayı, en kaliteli hurmayı alsın! 

Ama şartlar el vermiyor. Medine hurması en iyilerinden ve onu herkes yemek ister ama fiyat olarak çok yüksek kilosu 300 TL’den başlıyor. Vatandaş onu alamayacağına göre en ucuzuna kaçıyor oda İran hurmasıdır kilosu 50 TL’den başlıyor.

“50 TL OLAN HURMAYI ÇOK SATIYORUZ”

İzol, Bizde şu anda üç çeşit hurma var, hurma çeşitleri çok fazla ama fiyatlar yüksek olduğu için getirme gereği duymuyoruz. Vatandaş maddiyat olarak zaten kötü bir durumda kimsenin alacağını düşünmüyoruz.

Genelde kilosu 50 TL olan Hurmayı çok satıyoruz. Biz de iki tür hurma vardır; sarı ve siyah! Siyah dediğimiz biraz daha tatlı oluyor, sarı dediğimiz ise normal hurmadır. Tabi vatandaşın tercihine kalmış bir şey kimisi çok şekerli olanı alıyor kimisi ise az şekerli olanı alıyor.

Geçen sene en ucuz hurma 15 - 20 liraydı ve akşama kadar 100 kilogram falan satardım ama bu sene en düşük hurma 50 TL ve günlük 50 kilogram hurmayı zar zor bitiriyoruz.

Çünkü fiyatları çok yüksek ve Hurmayı alan vatandaş ise genellikle 250 gram, yarım kilo alıyor, çok nadir 1 kilogram alanlar var” diye konuştu.

“GEÇEN SENE SATIŞLAR DAHA İYİYDİ”

Ramazan ayının hayırlı bir şekilde tekrar geldiğini söyleyen hurma satıcısı Süleyman Çelik, satışların iyi olduğunu ancak fiyatların yüksek olduğunu ifade ederek, “Bu yıl hurma çeşitlerimiz çok fazla. Hurmalar; İran’dan, Medine’den, Tunus’tan geldi yani kısacası 4 - 5 çeşit hurma geldi.  Bu sene hurma talebi de güzel. Hurmalarımız 50 TL’den başlıyor 100- 150 – 200 kadar çıkıyor. 

Şu anda tezgâhta en pahalı hurma 300 TL, oda Kudüs hurmasıdır. Vatandaşların hepsi kendi bütçelerine göre bir şekilde almaya çalışıyorlar. Vatandaşlar genellikle Medine hurmasını tercih ediyorlar kilosu ise 160 TL’den başlıyor ve fiyatı çok yüksek değil tadı ise güzel. Her sene fiyatlar katlanıyor.

Geçen sene 100 - 120’ye verdiğimiz Hurmayı bu sene 160 TL’den veriyoruz. Geçen sene satışlar daha iyiydi, bu sene satışlar biraz düştü. Vatandaşlar ekonomik şartlardan dolayı yarım kilo en fazla 1 kilogram alıyorlar öyle 2 - 3 kilogram alan kimse yok.

Herkesin Ramazan Bayramı şimdiden mübarek olsun, Allah kabul etsin inşallah kazasız belasız bir şekilde Ramazan’ı geçiririz” dedi.

Ramazan ayı vazgeçilmez lezzet hurma