Ramazanda en çok tüketilen tatlar!

TAKİP ET

Ramazan ayında lezzetli iftar sahur sofralarının hazırlanması için vatandaş çarşıdan en çok neler aldığını, iftar ve sahurların vazgeçilmez yemeklerinin hangileri olduğunu çarşı esnafı Mehmet Başıbeyaz'a sorduk.

Her Ramazan ayında olduğu gibi iftar öncesinde çeşit çeşit yemekler, ara sıcaklar ve tatlıların yapılması için vatandaşlar çarşıya gidip lezzetli tatları hazırlamak için alışverişlerini yapıyor. Ramazan sofralarının olmasa olmazı hurma, çorba ve sulu yemekler için vatandaşın ilk uğradığı yer bakliyatçılar oluyor.

Birbirinden lezzetli yemekleriyle Türkiye’nin en zengin mutfaklarında biri olan Urfa mutfağı, ramazan ayında iftar ve sahur sofralarına hangi yemekleri yapıyorlar ve çarşıya çıkan vatandaş neler alıyor sorularının cevaplarını Aşağı Çarşı’da yılardır esnaflık yapan Mehmet Başıbeyaz’dan aldık.


“ESKİ RAMAZANLARDAN ESER KALMADI”
“Tabi ramazan denilince aklımıza o eski Ramazanlar geliyor” diyerek sözlerine başlayan esnaf Mehmet Başıbeyaz, “Artık o eski ramazanlardan eser kalmadı. Eski ramazanlarda bu çarşıda taş atsan yere düşmezdi. Alışveriş yapanlar sıraya girerdi müşteriye yetişemezdik.  Şimdi görüyorsunuz kalabalık olsa bile alışveriş yapan yok. Bunun nedeni büyük marketlerin açılması ve tabiî ki birde pandemi ve beraberinde gelen hafta sonu kısıtlamaları etkili oluyor. Hastalık virüs üzerimizden kalksın, hayat normale dönsün bu kısıtlamalara razıyız” ifadelerinde bulundu.


ÖNCELİK BAKLİYAT GIDALARINDA
Ramazan alışverişlerinin devam ettiğini kaydeden Başıbeyaz, “Vatandaş azda olsa gücünün yettiği kadar evin temel ihtiyaçları için gelip gıda alışverişlerini yapıyor. Ramazan da en çok tüketilenler arasında kuru bakliyatlar gelmektedir. Bunlardan mercimek, fasulye, nohut, pirinç, bulgur, yağ, salça gibi gıdaları alıyorlar. Bunların dışında iftarı açmak için hurma ve iftar sonrasının vazgeçilmezi kaçak çay oluyor. Urfa’da yemeklerde en çok kullanılan isot yani pul biber alımı oluyor. Gene hem sahurda hem iftarda olmasa olmazlar arasında hoşaf yapmak için malzeme alımı oluyor. Kuru kaysı, çekirdeksiz kuru üzüm ve tercihe göre diğer kuru meyveleri almayı tercih ediyorlar.


“URFA’NIN İFTAR SOFRALARI ONSUZ OLMAZ”
Urfa’nın has yemeği ve olmazsa olmazı çiğköfte iftar sofraların vazgeçilmezi olarak duruyor. Hemen hemen her gün iftar da yapılan çiğ köfte ve onu takip eden lahmacun ile tepsi kebabı bunlar çok tercih ediliyor. Bunlar bizim vazgeçilmezlerimiz ve en önemlisi çiğköfte iftar sofralarımızın rengi yani çiğ köfte olmasa iftar sofrasında sanki hiç bir şey yokmuş gibi geliyor bize. Azda olsa hemen hemen her gün tadımlık da olsa Urfa da iftar sofralarında olmazsa olmazımızdır. Özetle şunu diyebilirim Urfa’da iftar sofralarında eksilmeyen ve mutlak suretle hurma ve çiğköfte bunun yanına da salata, cacık ve çorba yapılıyor” dedi.

SAHUR İÇİN KAHVALTILIK TERCİH EDİLİYOR
Şanlıurfalıların sahurda kahvaltıyı tercih ettiğini belirten Başıbeyaz “Sahurluk için ise genelde kahvaltı malzemeleri alınılır. Bunlardan yumurta, zeytin, peynir, biber reçeli, domates, salatalık  ve biber alınıyor. Sahurda ayrıca hoşaf yapılır. Hoşaf sahurun tatlı lezzetlerinden biri olarak sofralarda eksik edilmez. Urfa’nın sahur sofraları bu bu şekilde hazırlanmaktadır “diyerek sözlerine son verdi.

Fethi Tapaç / Urfa Değişim