Rekolte iyi ama pamuk yanıltabilir

TAKİP ET

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, bu yıl yağış seviyesinin yüksek olmasından dolayı rekoltenin iyi olduğunu ancak ikinci ürün olan pamukta ekimin geç başlamasının rekolteyi düşürebileceğini belirtti.

Tahıl ambarı olarak bilinen Şanlıurfa'da GAP'ın uygulanmasıyla değeri yüksek ürünler de yoğunluk kazandı. Sulama sayesinde Şanlıurfa'da 1 yılda 2 kez ürün hasat edilirken, bu yıl önceki yıllara oranla daha fazla yağışlı geçmesi de çiftçilere adeta bayram yaşattı.

Genel olarak kurak geçen Şanlıurfa'da bu yıl daha fazla yağışın düşmesi, kuraklığı seven bazı ürünlere zarar verirken, buğday ve arpanın da rekoltesini artırdı.



'Şanlıurfa'da daha güzel bir hububat hasadı bekliyoruz’

Şanlıurfa'da bu yıl daha fazla yağışın etkili olması ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Bu yıl kış mevsiminde yağışların beklenen seviyenin üzerinde olduğunu ve bu yıl özellikle hububatta güzel bir verim beklediklerini söyledi.

Yağış oranının yüksek olması ve özellikle ekim öncesi toprağın adeta suya doyduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, "Geçtiğimiz yıllara oranla yağışlar, bu yıl beklentilerin çok üstündedir. Önümüzdeki günlerde de ülkemiz ve memleketimiz için büyük emeklerle yetiştirdiğimiz ürünlerin hasadını yapacağız. Özellikle hububatta Şanlıurfa genelinde beklentilerimiz çok yüksek. Verimde ve rekoltede bekliyoruz yüksek rekolte bekliyoruz.” dedi.



Kuru tarım alanlarında verim arttı

Kış mevsiminin yağışlı geçmesinden dolayı özellikle Şanlıurfa'da geniş alanlarda hububatta kuru tarım yapılan alanlarda çok ciddi verim artışı olacağını kaydeden Başkan Eyyüpoğlu, “Özellikle buğday ve mercimekte Şanlıurfa’nın rekor kırmasını bekliyoruz. Özellikle mercimek, buğday, arpada verim artışı iyidir, hasat süreci de güzel geçecek. Bereketli bir yıla girdik. Umarız gelecek seneler de bu bereketten nasibini alır ve bu durum her yıl devam eder” diye konuştu.



Fıstık ağaçları dolu yağışı ile zarar gördü

Yağışların bu yıl sadece yağmur şeklinde değil, aynı zamanda dolu yağışı şeklinde de geçtiğini söyleyen Eyyüpoğlu, "Fıstık üreticileri sıkıntılı zamanlar yaşıyor. Dolunun etkili olduğu alanlarda fıstık ağaçları zarar gördü. Bu nedenle birçok bölgede sıkıntılarla karşılaşmaktayız. Özellikle dolu zararı, bilindiği gibi fiziksel darbelerden dolayı içte açan çiçeklerin ve döllenen meyvelerin dökülmesi, gözlerin kırılması gibi sonuçlara neden olur.  Zarar görmemiş ve dolu ile karşılaşmamış bölgelerdeki verim çok iyidir. Özellikle kuyu sulaması yapan çiftçilerimiz kuyularını bu yıl çalıştırmadı. Bu bilgileri saha gözlemlerimize ve çiftçiler ile yapmış olduğumuz görüşmeler nezdinde veriyoruz.” şeklinde konuştu.



Yağış, ikinci ürün olan pamuğu tehlikeye soktu

Kış mevsiminin uzun süreli geçmesi hububatta verimi artırırken, birçok tarım arazisine de zarar verdi. Bahar mevsiminde de yağışların etkili olması çiftçilerin pamuk ekmesini engelledi. Birçok çiftçinin tarlası çukurluk alanda bulunduğundan dolayı, çiftçiler ikinci ürün olan pamuğu zamanında ekemedi. Bu nedenle pamukta beklenen verim alınmayabilir.

İkinci ürün ekiminde sıkıntılar yaşandığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, özellikle pamuk ekiminde sıkıntıların yaşandığına dikkat çekerek, “Bu yıl yağışların olumsuz etkileriyle de karşılaşmamız söz konusu oldu. Çünkü küresel ısınmadan dolayı düzensiz yağışlar oldu. Bunlar da bir kısım taban suyu seviyesi yükselmesinden dolayı özellikle çukur bölgelerdeki fıstık ağaçlarının korumalarıyla karşılaşıyoruz. Bunun dışında aşırı yağışlar ve dolu nedeniyle zarlardan birisi de ürünlerde yatma, kırılma gibi afetler söz konusu. İkinci ürün pamuğun ekimi gecikmeli olarak yapıldı. Birçok alanda pamuk ekimi yapılamadı. Bu yıl pamukta çok büyük beklentilerin olmadığını tahmin ediyoruz. Onun dışında bir sıkıntı yok.” ifadelerini kullandı.

Bülent Karaca / Urfa Değişim Gazetesi

Şanlıurfa ziraat odası başkanı ahmet eyyüpoğlu haberler son dakika tarım arazileri