Rengarenk kumaşlar göz kamaştırıyor

TAKİP ET

Desenleri, renkleri, boncuklu, boncuksuz ve simli işlemelerle göz kamaştıran kumaşlar, usta ellerde şekillenip elbise halini alıyor.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde manifaturacılar tarafından satışa sunulan rengarenk kumaşlar, düğün ve davetlerde giyilen yöresel elbiselerin vazgeçilmez tercihi oldu.

 

Deseni, rengi, boncuklu ve simli işlemeleri dikkat çeken, göz kamaştıran kumaşlar, Suriyeli usta terzilerin elinde bölge kadınlarının düğün ve davetler giydikleri yöresel kıyafete dönüşüyor.

 

Son yıllarda talep patlaması yaşanan renkli kumaşlara her geçen gün ilgi artardan yöre halkı tarafından düğün ve davetlerde giyilen yöresel elbiselerde dikkat çekiyor

 

ŞEMMAME İSMİNİ TÜRKÜLERDENH BİLİRİZ

Manifaturacı İsmet Sidal, kumaşlara talep çok olduğunu belirterek, “Hali hazırda moda olmuş bu kumaşlar Hindistan’dan gelen kumaşlardır. Milet ondan çok talep ediyor. Bizim buradaki insanlarımız eskiden keras (Etek) ve haftaları giydikleri ürünler şimdi farklı bir tarzda şemame tarzında giymeye başladılar bu kumaşlara yoğun bir talep var. Özelikle Avrupa’da yaşayan bizim bu bölgen insanlarından talep çok hata buradan oraya götürüp değerli ablalarımız orda ki arkadaşlarımıza gösterip aynı modelden internet hesabımızdan takip ederek istenilen ürünleri o diğer ablalarımızın üçlülerine göre istiyorlar. Biz burada diktirip Avrupa'ya gönderebiliyoruz. Özelikle Kobani (Aynel Arap) sürecinde Suruç'a yerleşmiş Kobanili Suriyeli terzi ağabeylerimiz var” diye konuştu.

 

FİYATI 800-900 LİRAYI BULUYOR

İşçiliğin çok temiz olduğunu söyleyen Şidal, “Kumaş metrajını derseniz modeline göre değişiyor. Şemame tarzı dediğimiz model genelde Şırnak/Cizre tarafında giyilen kumaşlardır. Yaklaşık üç buçuk metreden elbise çıkıyor. Bizim burada kiraz haftan dediğimiz giyim ise altı, altı buçuk metreden çıkıyor. Boncuklarına göre değişiyor işçiliğine göre değişiyor özerinde kullanılan iplerden bile fiyat değişiyor. Normal orta hali kiraz haftan dediğimiz 400, 500 lira. Bunun 800, 900 liraya kadar bile çıktığı oluyor” dedi.

 

25 YILDIR BU MESLEĞİ YAPIYOR

Suriyeli 25 yıllık terzi Cemile Ateş ise,  “Bu elbiseleri düğün için yapıyorlar. Bu boncukluları düğünde giyiyorlar ama bu etektir enpirme kumaşları da evde giyiyorlar, iş de giyiyorlar. Biz Suriye’de gene aynı işi yapardık 25 yıldır dikiş işi yapıyorum. Antep’ten Nizip’ten  Osmaniye'den  Adana’dan gelip elbise diktiriyorlar. Bize diyorlar Suriyelerin dikişi çok güzel adımızı duymuşlar dikişimizi çok beğeniyorlar. Bu kumaşlara burada diyorlar haftan ile etek. Bizim Suriyeli dikişini de 2 yıldır diktiriyorlar. Burada şamame ve fistan diyorlar boydan elbise yani. Bunlara talep çoktur Suriye dikişine daha çok talep var gençler kızlar giyiyorlar çok beğeniyorlar bunlar düğünlerde giyinilen elbiseler" diye konuştu.



Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim