Restore edilerek kapısına zincir vuruldu

TAKİP ET

Türkiye'nin en büyük Hanlarından biri olan Barutçu Hanı, 4 yıl önce restorasyonun yapılması gerekçesiyle boşaltıldı. Ancak restorasyon yapıldıktan sonra kapısına zincir vurulan Barutçu Hanı, boş bir şekilde duruyor.

Hanlar bölgesi olan Şanlıurfa'da birçok Han bakımsız ve boş bir şekilde kapalı tutulurken, Türkiye'nin en büyük Hanlarından biri olan Barutçu Hanı da kapatılan Hanlardan biri olarak yer alıyor. 40 işyerinin içinde bulunduğu Barutçu Hanı, 4 yıl önce restorasyon yapılması için boşaltıldı. Ancak restorasyon yapıldıktan sonra hizmete açılmak yerine kapısına zincir vuruldu.



Tarihi hanlar bölgesinde bulunan 3 katlı Barutçu Hanı, 10 milyon TL civarında restore edildi. Restore edildikten sonra da kiralanmak yerine kapısı zincirle kilitlendi. Çarşı esnafları Barutçu Hanı'nda işyeri kiralamak istese de olumsuz sonuçlarla karşılandılar. Bu durumda söz konusu Hanın gelir getirmesi beklenirken, kapalı bir şekilde bekletiliyor.



'Hizmete açılırsa, aylık 40 bin TL milli gelir sağlanacak'

Handa bulunan işyerlerini kiralamak istediklerini ancak kendilerine verilmediğini söyleyen çarşı esnafları, Barutçu Hanı'nın hizmete açılması durumunda aylık 40 bin TL'nin milli gelir olarak sağlanacağını ancak bu durumda milli servetin çöpe atıldığını belirtti.



'10 milyon TL, onarım için harcandı'

Hanın hizmete açılmamasına tepki gösteren çarşı esnafları, "Barutçu Hanı'nda onarım yapılması gerekçesiyle ihtiyaç sahibi kişileri çıkarttılar. Fakir fukara buradan çıktıktan sonra bir müddet kapalı kalan Hanın içerisinde onarım ve bakım çalışmaları yapıldı. Çarşı esnafı olarak bu hanın onarımını bir buçuk yıla kadar bekledik. Türkiye de üçüncü sırada bulunan 3 katlı tarihi bir eserdir. Onarımı yapıldı tamamlandı fakat ne yazık ki kapısına zincir vurulmuş halde bekliyor. Defalarca Büyükşehir Belediye yönetimine söylememize rağmen bir çözüm olmadı. Burası 10 milyon TL'ye onarıldı. Yazık bu harcanan paraya. Han içerisinde 40 adet dükkân var. Onarım yapıldı sırf kapanması için miydi? Devletimize yazık. Bu paralar nereye gidiyor? Bu paralar yine cebimizden çıkıyor. Bu durumda yerel yöneticilerimizin ne yapmak istediklerine biz de bir anlam veremiyoruz." ifadelerini kullandılar.



'Sorumluluğu birbirlerinin üzerine atıyorlar'

Hanın kiraya verilmemesi için belediyelerin sorumluluğu birbirlerinin üzerine attıklarını söyleyen esnaflar, "Vatandaşlar, Handa bulunan işyerlerini kiralamak istiyor ama talepler doğrultusunda kiraya verilmiyor. Bu Hanın nereye ait olduğunu sorduğumuzda, Eyyübiye Belediyesi'ne ait olduğu söylendi. Eyyübiye Belediyesi'ne gittiğimizde bu kez Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğu cevabını aldık. Sonra Valiliğe devredildiği söylendi. Bu Han, 4 yıldan beri kapalı bir vaziyette duruyor. 40 işyerinin her biri bin TL'ye kiraya verilse aylık 40 bin TL gelir sağlanır. Belediyelerimizin zaten gelire ihtiyacı var. Bu bir milli gelirdir. Bizim düşüncemize göre bu Han, kendi yandaşlarına kiralanacak." şeklinde konuştular.

Turistlerin de Barutçu Hanı'nı ziyaret etmek istediklerini ancak kapalı olduğundan geri gittiklerini belirten vatandaşlar, turistlere Hanın kapalı olduğunu utana sıkıla söylediklerini belirttiler.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim

barutçu hanı eyyübiye belediyesi Şanlıurfa haberler son dakika