Sadece sağlığa değil, ekonomiye de tehdit!

TAKİP ET

Dünyada sağlığı tehdit eden koronavirüs salgını ekonomiyi de büyük oranda olumsuz etkiliyor. Bu durum karşısında tedirgin olan Şanlıurfalı iş dünyası, hükümetten bazı konularda destek istedi. ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Kılıçoğlu, ekonomik çöküntünün virüsten daha fazla etki yaratacağının kanaatinde olduklarını vurguladı.

Dünyada hızla yayılan koronavirüs salgını, sadece sağlığı tehdit etmekle kalmıyor, ekonomide de birçok olumsuzluklara kapı aralıyor. Dünyadaki sayılı büyük şirketlerin piyasası etkilenirken, Şanlıurfa iş dünyası da etkinin en aza indirilmesi için destek istedi.

 

Birçok sektörde virüs molası

Turizm sektörü başta olmak üzere birçok sektörde etkinlikler durdu. Konserlerini iptal ettiren sanatçılardan, tatil sezonunu erteleyen otellere kadar birçok iş sektörü virüs salgınından dolayı çalışmalarını durdurdu. Başta eğlence mekanları olmak üzere oteller, restoranlar, kraathanelere kısıtlama getirilirken, bu durum ekonominin gelişme göstermesini erteledi.

 

Sadece eğitime ara verilmesi bile birçok iş kolunu etkiledi

Virüs salgınına karşı alınan önlemlerden biri olan okulların tatil edilmesi bile toplu taşıma, okul taşımacılığı, kantinler, pastaneler gibi birçok iş kolunun durmasına neden oldu. Esnafların bu durum karşısında olumsuz etkilendiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının ödendiği Mart ayında Kovid-19 sebebiyle esnaf ve sanatkarın işlerinin aksadığını vurgulayarak, “Esnaf ve sanatkarlarımızın vergi ve SGK prim ödemeleri Temmuz ayına kadar ertelenmeli. Mart ayından itibaren verilmesi gereken beyanname ve diğer bildirimlerin verilme süresi uzatılmalı. Temmuz ayında yapılacak olan mali tatil öne çekilerek Mart ayında yapılmalı. Virüs tehlikesi tamamen ortadan kalkıp insanlar işe ve okula dönene kadar elektrik, su, doğalgaz dahil olmak üzere tüm mali yükler ertelenmeli. İş yeri kirada olup okulların kapanmasından dolayı iş yerini kapatmak zorunda olan kantin, büfe, bayi ve benzeri esnafa kira yardımı yapılmalı. Vakıf ve belediyeye ait olan dükkanların kira ödemeleri yıl sonuna kadar ertelenmeli ve kira fiyatlarında artışa gidilmemeli. Bunlarla birlikte esnaf ve sanatkarlarımıza en az 6 ay geri ödemesiz faizsiz kredi verilmeli” ifadelerini kullandı.

 

Birçok ülke ile ticaret bağlantısı kesildi

Söz konusu salgın nedeniyle Türkiye birçok ülke ile ticaret bağlantısına ara verirken, sınır kapılarını da kapatmış durumda. Bu nedenle birçok şirket hem ihracat yapamıyor, hem de üretim için ham madde ithalatı yapamıyor. Bu durum ise büyük oranda kayıplara neden oluyor.

 

Şanlıurfa, turizm hedefini başka bahara erteleyecek

Göbeklitepe ile ön plana çıkarak her yıl turizm hedefini daha fazla büyütmeye çalışan Şanlıurfa’da da turizm sektörüne ara verildi. Bu nedenle 2 milyondan fazla turist ağırlamayı planlayan Şanlıurfa, salgın nedeniyle bu hedefini de erteledi. Turizm sezonunun başlamasına rağmen Şanlıurfa’nın turizm mekanları boş kalıyor. İş dünyası da zor durumda kalırken, Şanlıurfa’nın ekonomi umutları da başka bahara ertelendi.

 

Şanlıurfa iş dünyası destek istedi

İşsizliğin azaltılması ve istihdamın daha fazla artırılması için yatırımcıların Şanlıurfa’da yatırım yapmaları teşvik edilmesine karşın mevcut yatırımcılar da ekonominin etkilenmesinden tedirgin olmaya başladı. Bu nedenle etkinin en aza indirilmesi için hükümetten bazı konularda destek istendi.

 

Kılıçoğlu: Virüsten daha fazla etki yaratacağı kanaatindeyiz

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Kılıçoğlu, koronavirüsün yaşattığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren iş dünyası temsilcileri için hükümetten bir ekonomik destek çalışması beklediklerini söyledi. Kılıçoğlu, “Ülkemizde de maalesef görülen bu koronavirüs sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle üyelerimizden hükümetimizin işletmelere yönelik de bir destek çalışması yapması doğrultusunda bizlere birçok talep geliyor. Dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de görülen bu koronavirüs sebebiyle Sağlık Bakanlığımızın ve hükümetimizin yaptığı çalışmalar takdire şayandır. Ancak bu ekonomik çöküntünün virüsten daha fazla etki yaratacağı kanaatindeyiz. Bu minvalde hükümetimizden, acil olarak ekonomik anlamda bir çalışma yapılmasını arz ediyoruz. Ekonomik rahatlama oluşması için yapılması elzem olan çalışmalar içerisinde; SGK Ödemeleri ertelemesi, Maliye Borçları ertelemesi, durum normale dönene kadar Çek ve Kredi Ödemelerinin ötelenmesi veya bu ödemelere yönelik kredi açılması, büyük işyerlerinin kira ödemelerinin dondurulması sayılabilir.  Bu çerçevede yapılacak çalışmalar iş dünyası temsilcileri olarak bizleri zor günler geçirdiğimiz bu günlerde oldukça ferahlatacaktır.” şeklinde konuştu.



Murat Doğan / Urfa Değişim

birçok sektörde virüs molası sadece eğitime ara verilmesi bile birçok iş kolunu etkiledi birçok ülke ile ticaret bağlantısı kesildi Şanlıurfa turizm hedefini başka bahara erteleyecek Şanlıurfa iş dünyası destek istedi kılıçoğlu: virüsten daha fazla etki y