Sağlık Ocağına gidenler Doktor bulamadı

TAKİP ET

Sağlıkta yaşanan şiddete dikkat çekmek için Aile Hekimleri, Şanlıurfa'nın genelinde iş bıraktı. Bu nedenle sağlık ocağına giden hastalar, doktor bulamadı, geri döndü.

Sürekli sağlıkta şiddetin yaşanması nedeniyle Aile Hekimleri, Şanlıurfa ve diğer illerde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Mesaiye başlamayan Doktorlar, bir araya gelerek sağlıkta şiddet yasasının çıkması gerektiğine bir kez daha dikkat çekerken, durumdan habersiz olan ve sağlık ocağına giden hastalar ise muayene olmadan geri döndü.

Geçtiğimiz günlerde İzmir'in Bornova ilçesinde, Aile Sağlığı Merkezinde Doktor ve kavgayı ayırmaya çalışan Öğretmenin darp edilmesinin ardından sağlıkta şiddet konusunun bir kez daha tartışılması gerektiğine dikkat çeken Hekimler, Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği, Türk Sağlık Sen Şanlıurfa Şubesi ve Sağlık Emekçileri Sendikası öncülüğünde basın açıklaması yaptılar.

'Şiddet Yasası bir an önce çıkarılması gerekiyor'

Yurt genelinde Aile Hekimlerinin iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doktor İlkim Kendirci, "Sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılması gerekiyor. İstanbul’da bir meslektaşımız hasta olmayan birine yalan beyanla rapor vermek istemediği için silahla tehdit edildi ve darp edildi. Samsun’da bir meslektaşımız işe giriş raporu düzenlemediği için devletimizin bilgilendirme hattı olan 184 SABİM hattı aracılığı ile 'Kafasına silah dayayacağım' denilerek tehdit edildi. İzmir’de Bir meslektaşımız 'ASM’ye gelmeyen bir hastanın eşini göndererek kendine ilaç yazdırma talebini reddettiği için darp edildi. Üstelik ilaç yazdırmak için gelemeyen hasta, Doktoru darp etmek için yanına 10 kişiyi daha alarak gelmişti. Üstelik muayene olmak için, şifa bulmak için gelmesi gereken yere sopaları ile gelmişti. Kendisine şifa vermek üzere yemin etmiş meslektaşımızı ve beraber çalıştığı mesai arkadaşlarını, bir meslektaşımızın o an orada bulunan eşini ve çevreden yardıma gelen halkı da darp ettiler. 11 kişi devletin onayıyla devlet adına çalışan meslektaşlarımızın halkımıza hizmet vermek için çalıştığı Aile Sağlığı Merkezinin camlarını kırdı, eşyalara zarar verdi. Yani 11 kişi tamamen organize olarak görevi başında olan ve tamamen kanunlara uygun bir hizmet veren sağlık çalışanlarına kasıtlı ve planlı şekilde fiili şiddet uyguladı. Sebep, hastanın kendisinin gelmemesi. Sonuç ise ilaç yazdırmak için gelmeyen kişinin yanında 10 kişiyi de alarak planlı şiddet için ASM’ye gelmesi. Bu saydıklarımızın hepsinde işini özveri ile kanunlara ve kaidelere uygun yapan görevi başında meslektaşlarımız ve bunu hiçe sayan kanun tanımaz ve kanunlara aykırı talepte bulunan sözde hastalar var. Bu saydıklarımızın hepsinde devleti temsil eden sağlık çalışanları ve usulsüz talepleri olan kişiler var. Bu saydığımız olayların hepsi önünde bayrağımızın dalgalandığı ve devletin onayı ile çalışılan birimlerde oluyor." dedi. 

'Çalışanını koruyamayan hiçbir sistem başarılı olamaz'

Yalpan Hipokrat yeminine bağlı olduklarını söyleyen Kendirci, “Evet, biz sağlık çalışanları bir yemin ettik. Bu yeminde deontoloji var, bu yeminde etik var, bu yeminde şifa vermek var. Bu yeminde hasta hekim arası kutsal ve güvene dayalı muayene var. Önce zarar vermeme var. Ama bu yeminde hastanın her istediğini yapmak yok. Bu yeminde kişinin kendisi gelmeden işlem yapmak yok. Bu yeminde kanunlara aykırı işlemler yok. Bu yeminde yalan beyanla çeşitli raporlar hazırlamak yok. Savaşta bile dokunulmazlığı olan sağlık çalışanları artık görevi başında şiddete maruz kalıyor. Sözel şiddete maruz kalıyor. Tehdit ediliyor, darp ediliyor ve maalesef öldürülüyor. Biz özveri ile çalışan sağlık çalışanları ve onların temsilcileri olarak diyoruz ki, etkin, caydırıcı, ertelemesiz ve uygulanabilir sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılmalıdır. Yeni yasada sözel şiddet, sosyal medya, görsel ve yazılı basında yapılan yanlı, hedef gösteren, halkı galeyana getiren, asılsız ithamlarda da cezai yaptırımlar olmalıdır. Bu yasa düzenlenene kadar mevcut yasalarda var olan cezalar en üst düzeyde uygulanmalıdır. Kanunlara uygun görev yapan meslektaşlarımız korunmalıdır. 184 SABİM hattı asıl amacına uygun olmalıdır. Şikâyet hattı olmaktan çıkıp sağlıkla ilgili bilgilendirme hattı olmalıdır. Bizler yöneticilerimize sesleniyor ve diyoruz ki yapılacak her değişiklikte sahada uygulayıcı olan bizler diyaloga hazırız. Uygulama esnası her konuda yaşadığımız sorunları ve çözüm önerilerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Çalışanını memnun edemeyen ve koruyamayan hiç bir sistem başarılı olamaz.” diye konuştu.

‘Biz Halkımızın sağlığını korumak için çalışmaya devam etmek istiyoruz’

İlkim Kendirci, halkın sağlığını korumak için çalışmaya devam etmek istediklerinin altını çizerek şöyle devam etti “Bugün illerimizde iş bıraktık. Bugün burada Türkiye’nin birçok yerinden gelen ve kalbi bizimle olan tüm sağlıkçılarla birlikte şiddetin karşısında dimdik duruyoruz. Sayımız giderek artıyor. Hep birlikte burada ve illerimizde basın açıklamaları yapıyor ve sessiz kalmayacağımızı haykırıyoruz. Birliğimizi devam ettirecek, daha güçlenecek, sağlıkta şiddeti bitirmek için daha yapmadığımız ne kaldıysa onu yapacağız diye söz verdik ve sözümüzü tutuyoruz, iş bırakıyoruz, tutacağız, sessiz kalmayacağız.” şeklinde konuştu.