"Sağlıkta gölgesel eşitsizlik var"

TAKİP ET

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın Şanlıurfa Tabipler Odası Başkanı Osman Yüksekyayla ve üyelerin katılımıyla il binasında Urfa'da ki sağlık sorunları ve sağlık çalışanları haklarında açıklamalarda bulundular.

Şanlıurfa’nın aşılamada son sıralarda yer aldığı iddiasında bulunan Şanlıurfa Tabipler Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, aşılamanın aksine bebek ölümlerinde Şanlıurfa’nın ön sıralarda yer aldığını kaydetti.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın Şanlıurfa Tabipler Odası da yaptığı açıklamaya ilişkin “Şanlıurfa’da yaptığımız incelemeler sonucunda sağlıkta bölgesel eşitsizliğin olduğunu gözlemledik. Özelikle doğum oranlarının fazla olduğu bir il olmasının yanı sıra bir o kadarda çocuk ölümleri yaşanmaktadır bu da yine sağlık hizmetleri yetersi olduğunu  göstermektedir.

Şanlıurfa Tabipler Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, Şanlıurfa’da yaptığı açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tabloya göre Şanlıurfa,aşılamada 81 il içerisinde 79.sırada bulunmaktadır. Şanlıurfailimizin eğitim ve sağlık gibi önemli konularda son sıralarda; anne ölümü, bebek ölümü, mevsimlik tarım işçiliği gibi konularda ilk sırada yer aldığını düşündüğümüzde, aşılamada karşımıza çıkan tablonun bu durumların nedenleriyle yakından ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla Şanlıurfa’da ve bölgemizde ‘neden daha az aşı yapılıyor?’ sorusuna cevap ararken sağlığın belirleyenleri dahil ‘gelişmişlik düzeyini’ gösteren ölçütlerde bölgeler arası eşitsizliğinin payı yadsınamaz. Ayrıca bölgedeki teknik alt yapı yetersizliğine bağlı, özellikle kırsalda randevu almada yaşanan zorluklar, ülke genelinde bir aşı kampanyası yapılmaması ve anadilinde sağlık hizmeti ve aşı duyurularının olmaması gibi nedenlerin de aşı oranlarını azalttığını vurgulamak gerekir. Pandemiye karşı başarılı olmanın ve ‘yeni normal hayata’ dönebilmenin hemen hemen tek yolunun aşı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Yetkilileri ve sorumluları aşı ile ilgili gerekli çalışmaları ve iletişim kampanyaları yapmaya;tüm yurttaşları ise bir kez daha fazla zarar görmememiz ve özlem duyduğumuz günler için kendileri, sevdikleri ve toplum için bir an önce aşı olmaya davet ediyoruz” dedi.


E.Berfin Maçça Urfa / Değişim