Sahi ne oldu bizim Trambüs?

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın trafik sorununun azaltılması gerekçesiyle hayata geçirilmeye çalışılan trambüs projesi, bir türlü bitirilmedi. Mayıs ayında trambüsün geleceğini belirten Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları yine yanıltmış oldu.

Şanlıurfa'nın en fazla tartışılan projelerinden biri olan trambüs projesinin tartışmaları halen sürüyor. Şanlıurfa'nın trafik sorununa çözüm olması beklenen trambüs projesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi tarafından açıklandığı ilk günden tartışmalara konu olmuştu. Trambüs projesinin yerine raylı ulaşım isteyen Şanlıurfalılar projeye tepki gösterirken, Şoförler Odası başta olmak üzere bazı Oda Başkanlıkları ve STK'lar, projenin Şanlıurfa için intihar olduğunun altını çizmişti. Eski Başkan Nihat Çiftçi'nin proje için kimsenin görüşüne başvurmadığı iddiaları üzerine trambüs projesi tartışılırken, bu kez projenin bir türlü hayata geçmemesi tartışmaları gündeme getiriyor. Projenin Mayıs ayında bitirileceğini belirten Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Nihat Çiftçi, bir kez daha Şanlıurfalıları yanıltmış oldu.







10 aydan fazla oldu, halen bitirilmedi

2018 yılının Haziran ayında bitirilmesi planlanan trambüs projesi, adeta yılan hikayesine döndü. 10 aydan fazla süre geçmesine rağmen proje halen bitmedi. Sürekli vatandaşlara söylenilen tarihte bitirilmeyen proje üzerinden Büyükşehir Belediyesi tam üç kez Şanlıurfalı vatandaşları yanlış bilgilendirdi.



Büyükşehir, vatandaşları sürekli oyalıyor

66 milyon TL maliyetle yapılması planlanan proje, 2018 yılının Haziran ayında bitirilmesi planlanıyordu. Ancak Haziran ayının gelmesine rağmen trambüs projesi bitirilmedi. Aksayan projenin sona ermesi için yeni tarih belirlendi. Trambüs projesinin bitirilmesi için belirlenen yeni tarih ise 2018 yılı Kasım ayı oldu.  

Büyükşehir Belediyesi tarafından projenin bitirilmesi için belirlenen Kasım ayı da gelmesine rağmen Şanlıurfalılar trambüsü halen caddede göremedi. Projenin sadece direk ve elektrik sistemi yapıldı ama trambüs yine Şanlıurfa'ya gelmedi.



İkinci kez bitirilmesi için belirlenen tarihte Şanlıurfa'da trambüsü göremeyen vatandaşlar, projenin durumunu merak etti. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından projeyi üstlenen yüklenici firma ziyaret edildi ve konu ile ilgili açıklama yapıldı. Aralık ayında yüklenici firmayı ziyaret eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı M.Can Hallaç, projenin firmadan kaynaklı nedenlerle aksadığını ve 2 ay sonra Şanlıurfalıların trambüse binebileceğini belirtti. Yani 11 Aralık 2018 tarihinde açıklamayı yapan Hallaç'ın belirlediği tarih 11 Şubat 2019 tarihiydi. Ancak Şubat ayının da bitmesine rağmen trambüs projesi yine bitirilmedi. Bu durumda Büyükşehir Belediyesi proje ile ilgili vatandaşları üçüncü kez yanıltmış oldu.







Şubat ayında da trambüslerin Şanlıurfa'ya gelmemesi üzerine Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Nihat Çiftçi, projenin aksamasının nedeninin ekonomik sıkıntıdan dolayı yüklenici firmaya verilen haktan kaynaklandığını belirtmişti. Trambüs projesinin Mayıs ayında bitirileceğini belirten Eski Başkan Çiftçi, "Bu teknolojisi yüksek bir projedir. Bunun alt yapısı ve merkezi sistemlerinin hepsi tamamlandı. Trambüs makineleri de şu anda yapılıyor. Devletimiz bir yasa çıkardı, bu yasa ile piyasada dalgalanmaların oluşmasına karşı firmaların iflas etmemesi için kanuni bir hak çıkarıldı. Firmaların iflas etmemesi için bu yasa ile ek süre verildi. O da bu döneme denk geldi. Ya da firma isterse sözleşmeyi feshedebilir. Bizim trambüsleri yapan firma projeyi tamamlayacağını, siparişlerini verdiğini, ancak süreye ihtiyacı olduğunu belirtti. Çünkü proje bedeli 66 milyondur. Piyasadaki dalgalanma ile 100 milyonluk bir maliyet olacak. Devletimiz buna bir düzenleme getirdi. Bu sadece bizim projeye değil, binlerce projeye bu düzenleme getirildi. Biz de bu süreyi ve tüm imalatları kontrol ediyoruz. Merak edilecek bir durum yok, makineler gelecek. Sadece ekonomik krizden dolayı devlet, yüklenici firmaya süre vermiştir. Yani Mayıs'ta trambüsler bize teslim edilecek. Gecikme ise olağanüstü koşullardan kaynaklandı." ifadelerini kullanmıştı.







Mayıs ayı da geldi çattı; ama halen sözler tutulmadı

Şanlıurfa'da aksayan birçok proje gibi trambüs projesi de en uzun süre aksayan projelerden biri oldu. Bu proje ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Şanlıurfalı vatandaşları birçok kez yanlış bilgilendirdi. 10 aydan fazla bir sürenin geçmesine rağmen halen trambüs projesi bitirilmedi. Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Nihat Çiftçi, Mayıs ayında projenin biteceğini söylemişti ama Mayıs ayının yarısı geçmesine rağmen bu söz halen yerine getirilmedi. Mayıs'ın bitmesi ile trambüsün gelmemesi sonucunda vatandaşlar, dördüncü kez yanıltılmış olacak.



Beyazgül'den proje ile ilgili açıklama yok!

Sürekli tartışmalara konu olan trambüs projesi Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından bitirilmedi. Bitirilmesi konusunda ise sürekli vatandaşlara yanlış bilgiler verildi. Şanlıurfa'nın trafik sorununa çözüm olması beklenen trambüs projesi, henüz bitmeden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye yönetimi değişti. Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Zeynel Abidin Beyazgül, birlikte çalışacağı kadrosunu yeniledi ama trambüs projesi ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Proje çalışmalarında da hiçbir gelişme görülmüyor. Mayıs ayında Şanlıurfa'nın caddelerinde trambüsü bekleyen vatandaşlar, tekrar hayal kırıklığına uğrayınca proje ile ilgili tartışmalar yeniden başladı. Trambüs projesinin akıbetinin ne olacağı merak edilirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'den de proje ile ilgili net bir açıklama bekleniyor.   

trambüs projesi Şanlıurfa ın trafik sorunu büyükşehir belediye eski başkanı nihat Çiftçi Şanlıurfa haberler son dakika