Şanlıurfa Balıkçılıkta İddialı

TAKİP ET

Şanlıurfa Atatürk Baraj gölünde yetiştirilen 17 milyon yavru Sazan ve Şabut balığı 16 ilin su havzasına bırakıldı. Geleceğimiz için Kaynaklarımızı Balıklandırıyoruz Üreticimizin Yanındayız" sloganı Tahıl ambarı olarak anılan Şanlıurfa, Balıkçılık sektöründe de adından söz sahibi olacak.

Tarım sektörünün başkenti, tahıl ambarı Şanlıurfa'da tatlı su balığı yetiştiriciliği önemli bir ivme kazandı. Tesiside gelecek yıl 20 milyon balık üretimi hedefleniyor.
Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı Su Ürünleri Üretim İstasyonunda yetiştirilen 17 milyon yavru balık, Şanlıurfa, Kayseri, Şırnak, Siirt, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Adıyaman, Batman, Sivas, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kırşehir ve Kahramanmaraş’taki su kaynaklarına salınacak. Bozova ilçesindeki Su Ürünleri Üretim İstasyonunda üretilerek 16 ilin su kaynaklarına bırakılacak olan Sazan ve Fırat havzasının endemik türlerinden Şabut yöre halkının da alternatif geçim kaynağı oluyor.

Şanlıurfa Vali Vekili Metin Esen, Tarım ve Orman il Müdürü Murat Çakmaklı ile görevlileri tarafından yavru Sazan ve Şabutların bir kısmı ile Atatürk barajı gölüne bırakılırken büyük kısmı 16 ilin göletlerine bırakılmak üzere yolu gönderildi.Su Ürünleri Üretim İstasyonu134 Hektarlık bir alan üzerinde kurulu, 1100 metrekare kapalı alana sahip kuluçka binası,10 beton havuz ve 22 toprak havuzu ile Türkiye’nin en büyük tatlı su balığı üretim tesislerinden biri konumunda.

Bu yıl covid 19 salgınının zorlu şartlarına rağmen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün Şanlıurfa için belirlediği 10 milyon hedef aşılarak 17 milyon yavru üretimi gerçekleştirildi. Atatürk Baraj Gölünden yakalanan anaç Sazan ve Şabut balıkları vakit kaybetmeden hemen sağımı yapılarak alınan yumurtalar kuluçka ünitesine alınıyor. Yumurtalar ünitede bekletildikten sonra çıkan yavrular besin yönünden zenginleştirilmiş toprak havuzlara alınıyor. İstasyonda gelecek yıl 20 milyon Sazan, Şabut ve Fırat turnası üretilmesi hedefleniyor.
"17 milyon yavru balık üretimi gerçekleştirdik"
Tarım diyarı Şanlıurfa'nın tarım üretiminin yanı sıra balık yetiştiriciliğinde de adından söz ettireceğini anlatan Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Murat Çakmaklı:" ilimizde su üreticiliği hakikaten önemli çünkü bölge olarak sahip olduğumuz ülkemizdeki toprak alanının yaklaşık üç katına kadar yüzey su varlığımız var, bu açıdan su ürünleri balıkçılıkta önemli bir konu tabi ilimizde en büyük ve en önemli tesislerden birisi mevcut. Devlet Su İşleri tarafından bizlere devredildikten sonra hemen teknik uzman arkadaşlarımız bu konuda özellikle yavru sazan balığı üretimi sürecine başladık. Ne mutlu ki 10 milyon hedefimiz vardı 17 milyon yavru balık üretimi gerçekleştirdik bunun 15.5 milyonu yavru sazan aynı zamanda yine bizim baraj gölünün endemik ürünlerinden olan biri olan Şabut balığını da Türkiye de ilk olarak 1.5 milyon ürettik ve toplamda 17 milyon balık yani hedefimizin yüzde 70'i üzerinden balık yetiştirdik. Göl ve göletlerimizin balıklandırmasıyla beraber bölge halkımızın da alternatif bir geçim kaynağı ile önemli bir destek sağladık. Sadece ilimize ait bir üretim değil bu yavru balıklarımızı 16 ilimize göl ve göletlerini balıklandırmak amacıyla gönderiyoruz ve bölge illerine hizmet ediyoruz bu açıdan önemli bir tesis.
"Yavru balık üretim konusun da lider bir iliz"
Önümüzdeki yıl kapasite artırımı yaparak önemli bir durumda kapasite artırımını da gerçekleştirebilirsek daha fazla üretim ve daha fazla illere daha fazla yavru balık ulaştırılması noktasında Şanlıurfa ili olarak görevimizi yapacağız yani Şanlıurfa bir tarım şehri Şanlıurfa tarımın başkenti sadece biz bitkisel üretim hayvansal üretim değil aynı zaman da balıkçılık ve su ürünleri üretimi bakımında da ülkemizin yavru balık üretim konusun da lider bir il diyebiliriz ve bunu da gururla söyleyebilirizGöl ve göletlerin balıklandırması çalışması yine aynı şekilde o bölgede hem balık floryası  hem de o bölgede geçim kaynağının balıkçılık üzerinden oluşturulmasını  bölge illerimizden Niğde, Kayseri'ye  kadar Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi daha sayacağımız 16 ayrı ile biz balıklarımız ulaştırıyoruz bu anlamda ilimizde üretilen balıklar sadece ilimize değil 16 ile de bu açıdan katkılarımızı sağlıyoruz,

Her yıl devam edecek inşallah her yıl artan bir üretim ile devam edecek aynı zamanda üniversitemiz ile birlikte bazı denme çalışmaları yürütüyoruz biz çünkü  çalışma alanlarımız alabalık üretimi noktasında da denem çalışması yapıyoruz ve barajın kapaklarına yani çıkış yerine yakın olan suyu kullandığımız için suyun derecesi daha soğuk olduğundan aynı zamanda mantar hastalığına yönelikte daha avantajlı olduğundan alabalık üretimi daha sağlıklı bir şekilde üretebileceğine deneme çalışmalarımız neticesinden de görmeye başladık inşallah da balıkçı su genel müdürlüğü ile birlikte yeni bir takım projeler ile bu üretimimiz yavru balık ürünleri çeşitliliği yönünde de artırarak balıkçılık ve su ürünleri anlamında da yine Şanlıurfa olarak daha farklı daha birçok konuda da bu çatı altında da üretimler oluşturacağız diye düşünüyorum ." dedi
"Hedefleri daha yükseklerde belirleyelim"

Şanlıurfa Vali vekili Metin Esen: Su ürünleri üretim tesisinde yaptığı açıklamaya ilişkin şu sözlere yer verdi. “Bu gün burada bulunmamızın sebebi 16 ilimize bu tesisimizde yetiştirdiğimiz balıklarımızı göndereceğiz. bu tesis özerinde yavru balıkları göndererek ülke ekonomisine katkı sağlanmaktır. Ülkemiz her geçen gün içinde bulunduğu coğrafyanın zorluklarını rekabet etmemenin getirdiği zorluklarla ayakta kalarak her gün daha da güçlenmektedir. Bunu yanında tarımsal potansiyelin yanı sıra su ürünleri üretmek içinde böyle bir tesise kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu gün Türkiye’de üretilen balığın üçte birini Şanlıurfa olarak daha ilk yılında Şanlıurfa’da üretmişiz çok büyük bir başarı. Demek oluyor ki geçen yıl ki üretimimiz üçte birini daha artmış bulunuyoruz. Tabi bu çalışmakla işini severekte yapmakla da alakalı o yüzden ilk yılda bu başarıyı elde eden arkadaşlarımızı da kutluyorum.  Ülke insanımızın bu ürünlerden daha çok istifade etmesi için bu tür tesislerin daha da çok ihtiyacı var. Gene aldığım bilgiyle bu tesiste bu alan üzerinde kapasite artırma özeliğine de sahip, o yüzden ilk yılında bu başarıyı elde eden bu tesis, önümüzdeki yılarda daha fazla üretim yapacağını düşüne biliyorum o yüzden genel müdürümüzden hedeflerini belirlerken ona göre daha yüksek bir hedef belirlemelerini hatırlatıyoruz. Son olarak bütün emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim