Şanlıurfa'da biber sezonu açıldı

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde, biber sezonu heyecanı başladı. Bölgenin en eski esnaflarından biri olan Mehmet Kurt, "Karralı Mame" lakabıyla bilinen, yaklaşık 25 yıldır biber hasadı ve satışlarını yürütmeye devam ediyor. Her yıl geleneğini bozmadan Akçakale halkını kırmızı Urfa isotu ile buluşturan Karralı Mame, bu yıl da Akçakale'lilerin hizmetine kırmızı Urfa isotunu sunuyor.

Akçakale'nin sıcak iklimi, Urfa isotunun lezzeti ve kalitesi açısından büyük avantaj sağlıyor. Her yıl yüzbinlerce tonluk üretim yapılan isotlar, Akçakale’nin kavurucu sıcağında 5 gün gibi kısa bir sürede kurutularak pul bibere dönüştürülüyor. Erken hasat dönemi sayesinde biberler daha hızlı kuruyor ve bu da sahiplerine daha fazla satış imkânı sağlıyor.

Karralı Mame, bu yıl erken başlayan isot hasadı sonrasında satışlardan oldukça memnun kaldığını belirtiyor. Havaların sıcak ürünlerine verimli bir kurutma süreci sağladığı ifade eden Mehmet Kurt, kurutmalık biber ve pul biber üretimi için hava sıcaklığının yoğun olduğu bu günlerin kendilerine büyük faydalar sağladığını dile getiriyor.

Akçakale'de biber üretimi, ilçenin ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Her yıl yüzbinlerce tonluk biber üretimi gerçekleştiriliyor ve elde edilen ürünler Türkiye'nin dört bir yanına ihraç ediliyor. Biber üretimi, bölge nüfusuna katkı sağlayan önemli bir faaliyet amaç olarak öne çıkıyor.

Akçakale'de biber sezonunun başlaması, Karralı Mame'nin geleneksel isot pazarını yeniden canlandırdı. Mehmet Kurt'un emeği ve yöredeki biber tüketicilerinin talepleri sayesinde, isotun lezzetlerini tüm ülkeye taşıyarak tanıtımına da katkı sağlıyor.

Şanlıurfa Akçakale ilçesi