Şanlıurfa'da çay keyfi tarih oluyor

TAKİP ET

Yüksek enflasyon ve dolar kurunun yukarı yönlü hareket etmesi nedeniyle çay, şeker ve kahve fiyatları katlandı. Müşteri bulamamaktan şikayet eden kıraathane esnafı, zor günler yaşadıklarını belirterek hükümetten destek beklediklerini söyledi.

Son aylarda şeker, çay ve kahve fiyatlarına gelen zamlardan sonra kıraathane esnafı iş yapamamaktan şikayetçi oldu. Artan maliyetler nedeniyle çay ve kahve satamadıklarını söyleyen esnaflar dar boğazdan çıkmak için hükümetten destek beklediklerini kaydetti. Hükümetten ucuz çay ve şeker isteyen esnaflar ancak bu şekilde bu sıkıntıları giderebileceklerini ifade ettiler. Geçen yıla oranla fiyatı 4-5 kat artan çay, şeker ve kahve hem esnafın hem de vatandaşların zor günler geçirmesine neden oluyor.

Çay ve kahve fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kıraathanelere gitmeyen vatandaşlar, bu kadar pahalı ortamda evlerinin geçimini sağlayamadıklarını ifade ettiler. Sadece 1-2 çay içtiklerini kaydederek günlerini parklarda geçirdiklerini vurguladılar.

Urfa Değişim Gazetesi mikrofonlarına konuşan çay işletme sahipleri yaşadıkları değerlendirdi.

“ESNAF ESKİSİ GİBİ ARTIK ÇAY İÇMİYOR”
Çay ve şekere gelen zamlardan sonra Şanlıurfa’da artık vatandaşlar kıraathane alışkanlığını bıraktığını ifade eden Özdiker Pasajında çay ocağı işleten Fikret Yükkaldıran yaşanan zamlardan dolayı zor günler geçirdiklerini bunun yanı sıra pasaj esnafı zamlardan dolayı eskisi kadar çay içmediğini söyledi.

Yükkaldıran, “Şimdi bu konuda ne söylemek gerekir. hani diyorlar ya sözün bittiği yerdeyiz.
Zam geldikten sonra sattığın şeyin karşılığı kazanmak yok ki kazandığı şeyde masrafı çıkartamıyor. Her sabah yeni zamla uyanıyoruz. Sattığın ürünü aynı fiyat alamıyoruz. Çay fiyatlarını yükselttiğin zamanda esnafa bunu anlatamazsın ki hani şimdi mesela bir seferlik değil ki çünkü esnaf her gün içiyor. Günde 20 tane çay içen var.50 tane çay içen dükkan var. Yaşanan zamlarla birlikte zam yapmasan zarar edersin. Yaparsan esnaf tepki gösterir. Her gün olur mu zam derler. Kazandığımız parayla ev geçindiriyoruz. Ev geçindirmek için mecbur zam yapıyoruz. Yetkililerin kısa sürede bu fahiş fiyatların önünü kesmesi lazım” dedi.

“ESKİDEN GÜNDE 800 ÇAY SATIYORDUM”
Özdiker Pasajında diğer bir çay ocağı işletmecisi Emin Demirkan ise yaşanan zamlardan dolayı pasaj esnafının çay içmekte kısıtlamaya gittiğini söyledi. Eskiden günde 800 çay sattığını söyleyen Demirkan yaşanan zamlardan dolayı satışların yüzde 50 düşüş yaşadığını ifade etti.

Demirkan, Çay şeker fiyatlarının yükselmesi bizleri etkiledi.Gecen sene bir deste fiş verirdik müşterilere, bir tüple 25 kilo şeker alırdık. Bir fişten kapatırdık. Ama bu zamanda verdiğimiz bir fişle biz 25 kilo şeker alamıyoruz. Baya etkiledi bizi, mesela eskiden 800 tane çay satardık şimdi 400 taneye düştü o fiyatlar birbirini karşılamıyor. Eskiden sabahları bir esnaf geldiği zaman dükkânı açmadan bütün komşulara çay ısmarlardı. Şimdi gelen geldiği zaman yüzünü dönüp parmağıyla bir işaret edip çay alıp içeri geçip içiyorlar kimse kimseye cay ısmarlamıyor” ifadelerini kullandı.

“GELİR YOK, İNSANLAR PARKLARDA OTURUYOR”
İşsizlikten sonra zamlarında vatandaşı zor durumda bıraktığını söyleyen Vatan Kahvehanesi işletmecisi Hüseyin Açış “Çayı biz 6 ay önce 1 liraya satarken şimdi 2 liraya satıyoruz. Kahvenin fiyatı 60 lira iken şu anda 120 liraya ulaştı. 180 lira civarında olan çay 80 lirayken şu anda toplam kilosu 180 lira, eskiden içerde 200-300 tane çay satarken şu anda düşük. Esnaf fazla çay içince gözüne geliyor. Tüp 90 liraya alırken bugün tüp 190-300 oldu. Yalnızca karın tokluğuna çalışıyoruz başka bir şey yok.
Geçen sene içecekleri 2 TL  satarken bugün 4 liraya satıyoruz. Eskiden 3 katı 4 katı satarken şimdi 1’e düşmüşüm yani önceden 5-6 tane gazoz satıyordum o zaman adam geldiğinde 10 tane içse bugün gelse 1 tane içer. Müşteriler şimdi 2-3 saat oturuyor sadece 2 tane çay içiyor. Eskiden 10 tane çay içiyordu.  İster istemez gelir olmayınca insanlar kahve yerine parklarda oturuyor” yorumunda bulundu.
 

Yüksek enflasyon çay şeker