Şanlıurfa'da çocuklar tarlaya değil okula koşacak

TAKİP ET

Çocuk İşçiliğiyle Mücadele programı kapsamında yaz döneminde eğitimlerine devam edemeyen  mevsimlik tarım işçisi çocuklar için Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergi açıldı.

KADER TOPAL Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi kapsamında, Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocuk işçiliğiyle mücadelenin önemi ve çocukların eğitim haklarına dikkat çekildi.

“AİLELER TARLAYA GİDERKEN ÇOCUKLARI EĞİTİM ALABİLECEK”

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Sergi Salonunda açılan sergide, proje kapsamında 2022 hasat döneminde göç ettikleri illerde aileleri tarlaya giderken eğitim almaları sağlanan Şanlıurfalı mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları tarafından yapılan eserler sergilendi. Programa Şanlıurfa Vali yardımcısı Yeliz Yıldızhan, Şanlıurfa GAP idaresi başkanı Hasan Maral çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

“TARIMDA ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ ÖNLEMEK İSTİYORUZ”

Programın açılış konuşmasını yapan ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan: “20 Kasım Dünya çocuk hakları Günü dolayısıyla bugün buradayız. Burada gördüğünüz çocukların hemen hemen hepsi mevsimlik tarım işçisi olarak ailesiyle Karadeniz'e geldiklerinde onlarla karşılaştık ki muhakkak karşılaşmışızdır, o çocuklar bize misafir oldu Biz de bugün onlara misafir olduk. Bu kapsamda 971 aile, 76 tarım aracısı ve 205 bahçe sahibine ulaşarak çocuk işçiliğinin zararları hakkında bilgilendirme yapıp  çocukların tarlaya değil okula gitmelerinin önemini anlattık. Türkiye’de Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı çerçevesinde yürütülen projeler aracılığıyla, Türkiye’de 21 ilde mevsimlik tarımda çocuk işçiliğini önlemek için çalışıyoruz.” Dedi.

 

“ÖĞRENCİLERİMİZ HASAT DÖNEMİNDE EĞİTİMLERİNDEN GERİDE KALIYORLAR”

 

 Programın akışında konuşmalarına devam eden  vali yardımcısı Yeliz Yıldızhan: “ Ülkemizde bu konuda çok yol kat edildi özellikle çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda  eğitim hayatlarının devam etmesi konusunda yasal bir gündem oluşturuldu. Şu an katıldığımız etkinlik de bu projenin bir parçası oldu.  Biz istiyoruz ki çocuklarımız güzel bir şekilde eğitimlerine devam etsin, coğrafyamızda bunun da bir gerçek olduğunu biliyoruz bizim çocuklarımız aileleriyle birlikte mevsimlik işçi olarak başka illere çalışmak için gidiyorlar. Hasat döneminde eğitimlerinden geride kalıyorlar. Devlet olarak da onları eğitimden uzak kalmayacak şekilde sağlık hizmetleri aksamadan güçlü bireyler yetiştirmek için birlik oluyoruz.” dedi.

“ŞANLIURFA ÇOK SAYIDA ÇOCUK İŞÇİ GÖÇÜ VERİYOR”

Bugün Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme imzalanmasının 33. Yılı geride kalırken ülkedeki çocuk hak ihlallerinin hayatın her alanında yoğun bir şekilde yaşanmaya devam ettiği kaydedildi.

Karadeniz Bölgesi’ndeki beş proje ili olan Ordu, Samsun, Giresun, Düzce ve Sakarya’da öğretmenler ve Pikolo Derneği saha personeli, 2022 yaz hasat döneminde Şanlıurfa’dan çıkıp proje illerinde konaklayan çocukların eğitimlerinin aksamaması ve Şanlıurfa’ya döndüklerinde yeni okul dönemine hazırlıklı gelmeleri için çalışmaların yürütüldüğü bilgisi verildi.

Çoğu örgüt, belediye, kaymakamlık, valilik, milli eğitim gibi alanların destekleriyle çok sayıda öğrencinin tarımsal işçi olmayıp eğitimlerine kazandırılmak istendiği vurgulandı.

Etkinlikte, yazar Şermin Yaşar’ın çocuk işçiliği konusuna dikkat çekmek için yazdığı kitabı “LO” çocuklara hediye edildi.

Çocuk İşçiliği Mücadele programı Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi