Şanlıurfa'da emlakçılar çıkmaza girdi

TAKİP ET

Şanlıurfa'da ev almak hayal olurken buna kiralamakta eklendi. Son dönemlerde mülk sahiplerinin sürekli kira artışına gitmesi ve memur şartı koşması hem vatandaşı hem de emlakçıları çileden çıkartıyor.

Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olan Şanlıurfa’da, vatandaşlar atık ne alacak nede kiralayacak ev bulabiliyor. Hızla artan genç nüfus oranına mülteci, memur ve öğrenciler de eklenince konutta yaşanan sıkıntıları da beraberinde getiriyor.

Özellikle Şanlıurfa’da ev sahiplerinin memur kiracı istemesi ise vatandaşlar tarafından kabul edilmiyor.

Devletin insafsız ve fırsatçı ev sahiplerine karşı çıkarttığı yüzde 25 zammının mülk sahipleri tarafından kale alınmamasından hem vatandaşlar hem de emlakçılar karşı çıkarak tepki gösteriyor.

“MÜLK SAHİBİ FİYATLARIN DAHA DA YÜKSELMESİNİ BEKLİYOR”

Artış gösterilen evlerde mülk sahiplerinin kararsız olduğunu söyleyen Mehmet Aslan, “Şu anda kira fiyatları uçmuş durumda, vatandaşın elinde ev kalmadığı için vatandaşta evini ne satabiliyor nede kiraya veriyor. Bazı vatandaşlar ise evlerini satmıyor, satmak istememesinin nedeni fiyatların daha da yükselmesini bekliyor. Kimisi ise satsam, yerini dolduramam diye düşündüğü için şu an elimizde ev yok diyebilirim. Vatandaşlar bizden temiz ev istiyor, temiz evler için ise Karaköprü daha çok tercih ediliyor. Bahçelievler’de ise binalar hep eski olduğu için ve doğalgaz çok fazla olmadığı için tercih edilmese de iş yerlerine yakın olanlar da buradan mecburen ev kiralamak zorunda kalıyor.” dedi. 

“ESNAF OLDUĞUM HALDE KİRAMI VERİRKEN ZORLANIYORUM”

Artan ev fiyatlarının vatandaşın belini büktüğünün altını çizen Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaş sadece ev sormayla yetiniyor. Kimse ne ev kiralayabiliyor ne de ev satın alabiliyor. Geçen sene 1000-1500 lira arasında kiraya verdiğimiz doğalgazlı evleri şu anda 3 bin 4 bin arasında veriyoruz. Bide böyle düşünmek lazım herkes 3 bin 4 bine çalışmıyor. Ben esnaf olduğum halde kiramı verirken zorluk çekiyorum çalışamayan vatandaş nasıl kirasını versin.” şeklinde konuştu.

“URFALILARI SOKAĞA MI ATALIM”

Şanlıurfa’da mülk sahiplerinin memur kiracı istemesinden kaynaklı müşterilerle karşı karşıya kaldığının altını çizen Aslan, “Urfa’da ev sahipleri memur ve çocuksuz kiracı şartı koşuyor. Tabi bu durumdan bizlerde çok şikâyetçiyiz, bizler kiracılara bunları söyleyemiyoruz. Bizlere bu teklifle gelenlerin evleri ile zaten ilgilenmiyoruz. O kadar sağlam insanımız var ki sadece memur olmadığı için kendine ev bulamıyor biz Urfalıları sokağa mı atalım. Ev sahibi sadece ücret konusunda kendisini garantiye almak için memur istiyor.” diyerek tepki gösterdi. 

“100 BİN LİRAYA EV AL DÖNEMİ BİTTİ”

Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdüren Aslan şunları kaydetti: “Şubanda bir kişi ev almaya kalksa 5 milyon ile 27 milyon arasında para toplaması lazım artık öyle eskisi gibi 100 bin liran var ev al dönemi bitti. Aylık kiraların fiyatı 4-5 binden başlıyor. Vatandaşlar ev almak için kredilere yöneldi fakat kredilerinde önü kapalı verilen kredi 250- 300 bin olsa adamında birikimi 200 olsa yine de 500 bin 600 bine ev bulunmaz. Bu konuda devletimizin kredilerinin önünü açması gerekiyor ve kredi faizlerini düşürmesi gerekiyor.” diyerek yetkililere çağrıda bulundu. 

“EV SAHİBİ HER GÜN YENİ ZAMLAR YAPIYOR”

Yapılan zamlar karşısında vatandaşların zorlandığını aktaran bir diğer emlakçı Mustafa Hakkı Kaya ise Vatandaşın şu an ev satın almakta da kiralamakta da zorluk çektiğini söyleyerek, “Ev sahipleri her gün yeni artışlarla evini kiraya vermek istiyor. Vatandaş sürekli üst üste gelen zamlardan çok şikâyetçi ev sahipleri sürekli zam yapıyor, olan millete oluyor.” dedi.

“DEVLETİMİZE SESLENİYORUM PİYASA DA HERKES KAFASINA GÖRE AT KOŞTURMASIN”

Mülk sahiplerinin devletin belirlemiş olduğu kanunlar nezdinde hareket etmediğini söyleyen  emlakçı Kaya şunları söyledi: “Mülk sahipleri devletin belirlemiş olduğu kanunlar çerçevesinde hareket etmiyor. Herkes kendi tarafından yeni zamlar koyuyor. Keşke yüzde 25’lik denen zam olayına herkes uysa ama maalesef bu duruma uyan yok. Devletimizden istirham ediyorum lütfen bu konulara el atsınlar artık vatandaş kendine kalacak ev bulamıyor. Piyasa da artık herkes kafasına göre at koşturmasın. Devletimize sesleniyorum lütfen bu konuyla ilgilenin Urfalı vatandaşlarımız evsiz kalmasın.” diyerek yaşanan olumsuzlukları özetledi.

“MEMUR ŞARTININ İSTENMESİ BİZİ MÜŞTERİ İLE KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Kaya “Mülk sahipleri memur şart istiyor görüyoruz ki artık memurlar bile kira ücretini verirken zorlanıyor. Memur şartının istenmesi bizi müşteri ile karşı karşıya getiriyor. Bakıyorsun müşteri güvenilir sağlam işi var ama memur değil mülk sahibi buna evini vermek istemiyor” şeklinde konuştu.

Kader Topal / Urfa Değişim

Türkiye Şanlıurfa ev kiraları Şanlıurfa haberleri emlakçı Mustafa Hakkı Kaya