Şanlıurfa'da hayat normalleşti!

TAKİP ET

Dünya geneline yayılan koronavirüs nedeniyle Türkiye'de alınan tedbirler sonuç verince normalleşme süreci başlatıldı. Vaka sayısının en az olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da ise hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı.

Koronavirüs nedeniyle sıkı tedbirlerin alındığı Türkiye’de normalleşme için adım atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, sokağa çıkma kısıtlamalarına ilişkin konuştu, kafe ve restoran gibi işletmelerin faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.

ŞANLIURFA’DA YASAKLAR KALKTI
Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, illeri vaka sayısına göre kategoriye ayırdıklarını söyledi. Mavi kategori, yani riskin az olduğu iller belirlenirken, Şanlıurfa da bu kategoride yer aldı. Risk durumunun az olduğu Şanlıurfa’da akşam saat 21.00 ile sabah saat 05.00’a kadar kısıtlama devam edecek fakat hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak. Diğer illere oranla vaka sayısının daha az olduğu Şanlıurfa’da normalleşme süreci sevinçle karşılandı. Daha önceki hafta sonu günlerinde alınan tedbirler kapsamında vatandaşlar dışarı çıkamazken, alınan kararla birlikte kurallara uyulması şartıyla yasaklar kaldırıldı.

RESTORANLAR YÜZDE 50 KAPASİTEYLE ÇALIŞABİLECEK
 Pandemi sürecinde en çok mağdur olan meslek grubu esnaflardı. Esnaflar, iş yerlerini ya kapatıyor ya da paket servis şeklinde çalışabiliyordu. Normalleşme adımıyla birlikte onlara da yasaklar kısmi olarak kaldırıldı ve yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecekler. Birçok ilde bu yasak devam ederken, Şanlıurfa’da tedbirlerin gevşetilmesi vatandaşları rahatlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından yüzü biraz olsun gülen esnaf, umutlu olduklarını belirtiyor. Restoranların yanı sıra, halı saha, spor salonları gibi yerler de belli saatler içerisinde faaliyet gösterebilecek. Yüzme havuzları, çay bahçeleri gibi yerler, sabah 09.00 ile 19.00 saatleri arasında çalışabilecek.

OKULLAR SAATLERİ NASIL OLACAK?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısından çıkan kararları bildirdi. Buna göre; okullar tüm okul öncesi eğitim kurumları ilkokullarda 8. 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır. Düşük ve orta riskli ülkelerde eğitim öğretime başlanacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde sadece liselerde yüz yüze sınavlarda yapılacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitim kararı ardından, okulların nasıl açılacağını, hangi sınıfların yüz yüze eğitim alacağını sosyal medyadan duyurdu. Buna göre; düşük ve orta riskli illerde okul öncesi eğitim kurumları ve özel eğitim okulları tam zamanlı yüz yüze eğitim verir. Birleştirilmiş sınıflı okullar ve köy vb. seyrek nüfuslu yerlerdeki okullar yüz yüze eğitime tam zamanlı devam eder. İlkokullar 2 gün okullarda seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim alır. Ortaokul 5, 6, 7. sınıflar 2 gün okulda seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim alır. Ortaokul 8. sınıflar haftada 12 ila 22 saat seyreltilmiş yüz yüze eğitim alır. Hazırlık 9, 10, 11. sınıflarda haftada 2 gün seyreltilmiş sınıflarda eğitim. 12. sınıflar haftada 16 - 24 saat olacak şekilde planlanan seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze eğitim alır. Destekleme ve yetiştirme kursları yüz yüze eğitime devam eder. Sınavlar seyreltilmiş sınıflarda yapılır” dedi.

SALGIN ARTAR MI ENDİŞESİ OLUŞTU
Şanlıurfa’da yasakların kaldırılması bir yandan sevinçle karşılanırken, diğer yandan vatandaşları tedirgin ediyor. Şehir içi toplu taşıma araçları koltuk sayısından fazla yolcu almaya başladı ve bu durum da salgının önünü açabileceği şeklinde yorumlandı. Öte yandan 65 yaş üstü kişilere de dışarı çıkma ve otobüslere binme yasağı kaldırıldı. Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de bir kez daha uyarıda bulunarak, vatandaşları rehavete kapılmamaları yönünde uyardı. Vali Erin, yaptığı açıklamada, Kıymetli Şanlıurfalılar, alınan tedbirlere uyarak “Düşük Riskli İller” kategorisinde yerimizi aldık. Ancak ihtiyatlı davranmayıp rehavete kapılırsak, azalan vaka sayılarımızdaki artış işten bile değil. Lütfen; Maske, Mesafe, Temizlik kurallarına uymaya devam edelim” dedi.