Şanlıurfa'da iklim değişikliği eğitimi verilecek

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi eski Belediye Başkanı ve Belediye Başkanlar Birliği Şanlıurfa İl Temsilcisi Nihat Çiftçi, Kamu ve Sivil Toplum İşbirliği ile Belediyelerde İklim Değişikliği Hakkında Bilgilendirme, Bilinçlendirme ve Eylem Planı Hazırlama Eğitimlerinin Urfa'da düzenleneceğini açıkladı.

Nihat Çiftçi, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: ”Birliğimiz Yönetim Kurulunca 28.06.2021 tarih ve 21/6 sayılı kararı ile hazırlanıp İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen “Kamu ve Sivil Toplum İşbirliği ile Belediyelerde İklim Değişikliği Hakkında Bilgilendirme, Bilinçlendirme ve Eylem Planı Hazırlama Eğitimlerinin Yapılması” konulu projemiz kabul edilmiştir.  Projemizin 81 ilimiz, ilçeleri ve beldelerinin konu ile ilgili personelinin eğitimi için seçilen (7) il merkezinde (Afyonkarahisar, Balıkesir, Hatay, Kırşehir, Muş, Şanlıurfa ve Tokat İlleri) uygulanması planlanmıştır. Projemiz; ülkemiz tarafından 2016 yılında imzalanan ve 6 Ekim 2021 tarihinde TBMM’de onaylanıp yasalaşan “Paris İklim Değişikliği Anlaşması” doğrultusunda bu konuda en büyük paydaşlardan biri olan belediyelerimiz ve personeline yönelik olarak hazırlanmış bulunmaktadır.

Projenin amacı: Uluslararası Paris İklim Değişikliği Sözleşmesi ve ulusal mevzuat uyarınca bilgilendirme ve bilinçlendirme yaparak konuyla ilgili eylem planları hazırlama eğitimleri vermektir. Projenin konusu: Bir ülke ile sınırlandırılamayan iklim değişikliğinin sebep olduğu küresel ısınmanın olumsuz etkilerinden korunmaya yönelik farkındalık oluşturma ve buna yönelik eylem planlarının hazırlanması eğitimidir.

Proje hedeflerimiz:

1- Kamu Kuruluşu, STK ve ilgili belediye personelinden en az 700 kişiye iklim değişikliği konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme yapmak,

2- Coğrafi bölgeleri temsilen (7) İl merkezli belediyeler için İklim Değişikliği Eylem Planı Hazırlama Eğitim Modülü oluşturmak,

3- İklim değişikliği eylem planı hazırlanması eğitimleri konusunda kamu, STK ve belediyeler arasında işbirliğini geliştirmek,

4- İklim Değişikliği Eylem Planı Hazırlama Eğitimi alan belediyelerin eğitimlere müteakip bir yıl içinde eylem planlarını yapmasını sağlamaktır. Bu kapsamda belediyelerin İklim Değişikliği Eylem Planlarını hazırlamaları ve uygulamaları için ilgili ekiplerini oluşturmaları ve kapasitelerini geliştirmeleri önem arz etmektedir. Konunun önemine binaen Resmi Gazete’nin 8 Nisan 2020 tarihli sayısında yayınlanan yönetmeliğe göre büyükşehir belediyelerinde “İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı” ve "Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı", il ve ilçe belediyelerde ele alınacak.

Yukarıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak 29 EYLÜL 2022 Perşembe Günü Şanlıurfa İli’nde ELRUHA HOTEL/Şanlıurfa’da’ de yapmayı planladığımız İklim Değişikliği Eylem Planı Hazırlama Eğitimine İliniz ve bağlı belediyelerden belediye başkanı, belediye başkan yardımcısı, belediye meclis üyesi veya konu ile ilgili birimlerden Başkanlığınızca da de uygun görüldüğü takdirde; uygun belediye personeli geçmemek zere katılımının sağlanması hususunda gerekli gayreti göstereceğinizi umut ediyoruz.”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi