Şanlıurfa'da kepenk indiren esnaf sayısı arttı

TAKİP ET

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre; 2021 yılında 49 bin 506 esnaf kepenk kapatırken bu oran 2022 yılında 60 bine çıktı. Şanlıurfa Esnaf Sanatkârlar ve Odalar Birliği başkanı Mehmet Şefik Bakay, Şanlıurfa'da kepenk kapatma durumunun yüzde 10 arttığını ifade etti.

Pandemi döneminden bu yana zorlu süreçler geçiren esnaflar kapanma noktasına geldi. Girdi maliyetlerin fazla olmasıyla rafları boşalan esnaflar çareyi iş yeri kepengini kapatmakta buldu.

BAĞ-KUR ile vergi yükünün artması ve enflasyondaki yükseliş nedeniyle ülke genelinde esnaf iflasın eşiğine geldi.  Gazetemize konuşan bazı esnaflar ise kepenk indirilmesinin temelinde enflasyon ile birlikte gençlerin başka alanlara yönelmesi olarak gördü.

Şanlıurfa’da dört duvar arasında çalışan esnaflar küçülen iş yerleriyle birlikte ceplerindeki para miktarının da azaldığını belirterek “Esnafa destek verilmeli” dedi.

Şanlıurfa Esnaf Sanatkârlar ve Odalar Birliği başkanı Mehmet Şefik Bakay ise Şanlıurfa’da kepenk kapatma durumunun yüzde 10 arttığını belirtti.

“ENFLASYONDAN DOLAYI ESNAF KEPENK KAPATIYOR”

Şanlıurfa’da da kepenk kapatan esnaf sayısında yüzde 10’luk bir artışın olduğunu anlatan Şanlıurfa Esnaf Sanatkârlar ve Odalar Birliği başkanı Mehmet Şefik Bakay: "Bizim verilerimize göre Şanlıurfa’da 2022 yılında 5 bin 500 kayıtlı esnafımız bulunmaktadır. Küçük esnafımız da 1008 tanedir. Türkiye geneli yapılan oran ile bizim oran birbirini teyit etmektedir. Tabii bu etken de dünya çapında olan enflasyon ve global işlerden dolayı kaynaklanıyor. Geçen yıllara göre kıyaslama yaptığımız zaman bu oran %10'luk bir fazlalık vardır.” dedi.

“ENFLASYONUN DÜŞMESİ LAZIM”

Sözlerine daha sonra şu şekilde devam eden başkan Bakay:  “Şu anki esnafımızı düşündüğümüzde enflasyon oranı esnafımızı etkilemiştir. Bu etkileme de tabii ki alışverişlerini çok etkilemiştir. Çünkü Şanlıurfa’mızda biliyorsunuz küçük esnaflar alım satımla veya elindeki el işi yapılan işlerden dolayı kazançlarını sağlayan kişilerdir. Bunlardan alım satımlarda enflasyon yeterli olmadığından dolayı alımlarda düşüş oluyor, bununla birlikte raflarda küçülmede olup satışlarda sıkıntılar yaşanıyor. Bu esnafımızın iyileşmesi için öncelikle enflasyonun düşmesi lazım. Tabii bu konuda devletimizin çalışmaları illaki vardır sabit gelirlileri muhakkak desteklemek lazımdır.” şeklinde konuştu. 

“VERİLEN DESTEKLERDE EŞİTLİK YAPMASI GEREKİYOR”

Devletin verilen desteklerde eşit davranması gerektiğinin altını çizen başkan Mehmet Şefik Bakay: “Esnafımızın 1. derecede sıkıntılarından birisi BAĞ-KUR’dur. BAĞ-KUR primlerinden dolayı esnafımız borçlarını ödeyememektedir. Şu anda bir esnaf 2400 aylık BAĞ-KUR primi ödeme mecburiyetindedir. İşte bunun düzeltilmesi için devlet desteğinin verilmesi gerekiyor. Bireysel emekliliklere devletimiz nasıl %30 oranında destek veriyorsa biz de bize böyle destek verilmesini istedik, böyle çalışmaları yapacaklarından şüphemiz yoktur inşallah önümüzdeki süreçte esnafımız daha ferah bir sürece girecektir.” temennisinde bulundu.

“VERGİ, SİGORTA VE BAĞ-KUR’DAN DOLAYI ESNAF KEPENK KAPATIYOR”

Esnafa verilen desteklerin eşitlenmesi durumunda hem esnafın kepenk kapatmaması hem de kimsenin işsiz kalmayacağının altını çizen esnaf Mehmet Tekke:  “Esnafın kepenk kapatması vergiler,  sigorta ve BAĞ-KUR gibi nedenlere dayanıyor bana göre, sigorta BAĞ-KUR’u şu anda 1000 küsuratın üzerinde ödeniyor yani ortalama eşit davranılsa sigorta kısmını yani BAĞ-KUR’u herkes kendi elemanını rahatlıkla çalıştırabilir ve o zaman işsizliğin önüne geçilebilir böylelikle esnaf kepenk kapatmak zorunda kalmaz. Esnafa verilen desteklemeleri eşit olması lazım büyük fabrikalara sigorta primi çok veriliyor. Küçük esnaflar sigorta primi yani BAĞ-KUR’u 1000 küsuratın üzerinde BAĞ-KUR ödeniyor. Bunun nedeni nedir acaba çok merak ediyorum? Küçük esnaf da sigorta BAĞ-KUR’unu düşük ödemiş olsaydı personelini sigortalı gösterebilirdi.” ifadelerini kullandı.

“ŞANLIURFA’DA SURİYELİLERDEN BAŞKA ÇALIŞAN YOK”

Esnafların yetiştirecek eleman bulamadıkları için kepenk kapattıkların anlatan esnaf Ahmet Ceylan: "Esnaflarımızın bana göre yeterli eleman bulamadığı için kepenk kapattığını söyleyebilirim, okullaşma oranı fazla olduğu için çalışan eleman yok. Çalışan olmayınca işveren de tek başına çalışamıyor bundan dolayı çoğu esnaf iş yerini kapatıyor. Şu an Şanlıurfa'da çalışan çoğu kişi Suriyeli, Suriyelilerden başka çalışan yok diğer gençlere dönüp baktığımızda hepsi kahve köşelerinde orada burada ama çalışmak istemiyorlar.” dedi.

“GENÇLER SOSYAL MEDYADAN PARA KAZANMANIN PEŞİNDE”

Gençlerin sosyal medya üzerinden kazanç elde etmek istediğini aktaran esnaf Ceylan sözlerine daha sonra şu şekilde devam etti: “Herkes sosyal medyadan para kazanmanın derdinde. Gençlerimizin çoğu artık bu tür faaliyetlere yöneldi. Gençlerimiz artık bir tamirci olayım, gidip marangozda çalışayım diye bir çabaya girmiyor. Eskiden attığımız çöpleri şimdi kocaman insanlar toplamaya çalışıyorlar. Bunları toplayan gençler de değil gençler artık süslenip püslenip dolaşmanın peşinde. Şu anki gençler çalışayım da bir şeyler kazanayım derdinde değiller. Her şeyi rahatlığa bağlıyorlar” diye konuştu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Şanlıurfa