Şanlıurfa'da sağlık sorunu hasta ile doktoru karşı karşıya getiriyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'daki sağlık sorunları her geçen gün artmakla birlikte hastanelerde bulunan çoğu yandal poliklinik koltuğunun boş olması ise hasta ve doktorları da karşı karşıya getiriyor.

Hastanelerde özellikle emar, ultrasyon ve kadın doğum gibi polikliniklerdeki yetersizlik, sağlık personellerinin eksikliği de vatandaşı bıkma noktasına getiriyor. Yoğun hasta girişleri karşısında zorlanan doktorlar ise çareyi ya özel hastanelere geçerek ya da yurt dışına çıkmakta arıyor.

Doğum oranının yüksek olduğu Şanlıurfa’da Kadın doğum polikliniklerinin eksikliği hastaları çevre illere yönlendiriyor. Şanlıurfa'nın sağlık alanının bir türlü düzene girmemesi ise sorunları da beraberinde getiriyor.

Doktorların yükünü hafifletip hastalara iyi hizmet vermek isteyen doktorlar akşam saatlerinde mesai yapmaya başlasa da bu durum sorunu çözmemekle birlikte doktorlara da büyük yük oluyor.

“DOKTOR HASTAYA BAKMADAN İLAÇ YAZIYOR”

Hastanelerdeki hizmetin yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Fehime Pardak şunları kaydetti: "Hastaneler çok kalabalık olduğu için gerekli hizmeti alamıyoruz. Ne bir randevu alabiliyoruz ne de muayene olabiliyoruz. Hastanelere girdiğimizde kirden pastan geçilmiyor, hastaneler çok bakımsız ve kirli hastanelerin temiz olmasını ve doktorların olmasını bizler çok isterdik. Hastamız olduğunda ancak il dışına gittiğimizde çare bulabiliyoruz. Şanlıurfa'da doktor bulamıyoruz maalesef, olan doktorlara da saatlerce sıra bekliyoruz ama içeri girdiğimizde ise muayenemiz 3-4 dakika sürüyor. Doktor hastaya bakmadan ilaç yazıyor.” dedi.

“BU DURUM SİYASETÇİLERİMİZİN PASİFLİĞİDİR”

Sağlık konusunda Şanlıurfa’ya ayrıcalık tanınmadığını kaydeden Nayile Deniz: "Özellikle kadın doğum doktorlarının eksikliği bizleri bayağı olumsuz etkiliyor. Riskli bir doğum olduğunda direk çevre illere gönderiyorlar.  Şanlıurfa'da büyük bir şehir değil mi sağlık hizmetini hak etmiyor mu?  Parası olan özel hastanelere gidebiliyor ya da çevre illere gidebiliyor ama parası olmayan muayene bile olmadan soğuk algınlığı ilaçlarını içip iyileşmeyi bekliyor. Anlayacağınız Şanlıurfa'da sağlık sisteme en dipleri görmüştür. Eğer bir siyasetçimiz bu duruma el atmış olsaydı sağlık konusunda bizlere de ayrıcalık tanınır Antep’e Ankara’ya İstanbul’a gitmezdik. Bu durum siyasetçilerimizin pasifliğidir.” diyerek yetkililere sitem etti.

“DUVAR VAR DOKTOR YOK!”

Şanlıurfa’daki doktor eksikliğinin stajyerlerle giderildiğinin altını çizen İbrahim Bugenç: "Urfa'daki sağlık sistemini şu şekilde yorumlayabilirim, ortada duvar var yalnız doktor yok hasta var yine doktor yok bu halimiz ne olacak, biz de bilemiyoruz. İstediği kadar büyük hastaneler yapsın hizmet olmadı mı hiçbiri bir işe yaramaz. Şanlıurfa'da hastanede stajyerlerle iş çeviriyorlar. Hastaneye giden hastalar da stajyerler tarafından muayene edilmeyip tersleniyor.” ifadelerini  kullandı.

“KADINLARIMIZ BAŞKA İLLERE GİDİP MUAYENE OLUYOR “

Özellikle Kadın doğum oranının yüksek olduğu kentte kadın doğum doktorlarının eksikliğinden dert yanan Ahmet Nesil şu ifadelere yer verdi: “Şahsen benim dedem Urfa'da 2 ay önce vefat etti. Sağlık sistemimiz olsaydı belki bugün çok daha iyi olabilirdi, başka bir konu ise Şanlıurfa gibi doğum oranının yüksek olduğu bir ilde kadınların sağlıktan uzaklaşması haklarını arayamaması, Kadınların sağlık haklarından faydalanamaması çok üzücü bir durumdur. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Kadınlarımız başka illere gidip muayene oluyor, hastalarımız başka illere gidip yolda bazen can veriyor. Biz bu tür durumlara çok karşıyız bu durumun bir an önce düzelmesi gerekiyor.” dedi.

“URFA'DA SAĞLIK SORUNUNDAN HEP ŞİKÂYETÇİYİZ”

Sağlık alanında eski sistemi aradığını söyleyen Mehmet İyileşmek: “Şanlıurfa'da sağlık sorunu hiç iyi bir durumda değil, eskiden gidiyorduk sıra alıp muayene oluyorduk. Şimdi ise 15 güne kadar randevu bekliyoruz. Hastamız acil olmazsa hastaneye götürmeyiz onlar da bize günlerce randevu veriyorlar o hasta zaten o kadar dayanabilecekse hastaneye getirmemin ne anlamı var.  Şu anda ablamın gelini Şanlıurfa'da riskli gebelik almadığı için Diyarbakır'da doğum yapacak. Diyarbakır'a gidip gelene kadar o kadar masraf oluyor ki hadi diyelim biz gittik maddi durumu olmayan bir vatandaş nasıl gidecek. O vatandaş ölüme mi terk edilecek kimse doğum yapmayacak mı sağlık sorununun bir an önce giderilmesi gerekiyor. Urfa'da sağlık sorunundan hep şikâyetçiyiz.” diye konuştu.

“AYLARCA RANDEVU BEKLİYORUZ”

Randevu sisteminden randevu alamadığını kaydeden Mehmet Cengiz: " Sağlık sistemi şu an iyi bir durumda değil, sağlık sistemini beğenmiyorum neden? Bir randevu sistemi çıkardılar günlerce aylarca randevu bekliyoruz. Eskiden en azından hastaneye gider doktorlar bize acır muayene ederdi şu an bir randevu sistemi koymuşlar arıyoruz randevu yok tekrardan arıyoruz yine randevu yok aylarca randevu bekliyoruz. Yani Urfa'daki doktorların çoğu da hastaları başından salıyor. İyi kontrol yapılmıyor her gidene ağrı kesici vurulup grip ilaçları verilip eve gönderiliyor. Vatandaş bu kez çareyi Özel hastanede arıyor. Bu durumda maddiyat ise büyük sorun çıkarıyor. Maddi yönden sıkıntı çekenler hastaneye gidip sağlık hizmetinden faydalanamıyor.” şeklinde konuştu.

Kader Topal / Urfa Değişim

Şanlıurfa randevu doktor