Şanlıurfa'da sahaflar eski kitapları bulmakta zorlanıyor

TAKİP ET

Okuma oranının en düşük olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da sahaflık yapan Muhittin Bulut, eski kitapları bulmakta zorlandığını ve kentte okuma oranın az olmasından dert yandı.

Şanlıurfa’da bulunan ve sayıları gittikçe azalan Sahaflar, okuma oranının düşük olduğu kentte vatandaşlara okuma bilincini aşılamak için yetkililerden de destek bekliyor.

Vatandaşların kitaba rahat ulaşması ve okuma oranının arttırılması için çalışmalarının olduğunu belirten sahaf Bulut, Belediyeler tarafından kendilerine vatandaşların adreslerini rahatlıkla bulabilmeleri için yer tahsisi istiyor.

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz tüm alanlarını olduğu gibi yayıncılık sektörünü de vurdu. Kitap fiyat artışlarını duyan herkes sahafların yolunu tutuyor. Uygun fiyata kitap arayan da var, sadece okuyarak özet çıkaran da…

Kitap fiyatlarındaki artışlarında okuma oranını etkilediğini belirten Bulut, kitap fiyatlarındaki dengenin biran önce düzene girmesi gerektiğini söyledi.

“KİTAP BULMA SORUNU EN BÜYÜK SIKINTIMIZ”

Özellikle Şanlıurfa’da eski dönemlerde kitap okuma oranın düşük olmasından dolayı eski kitaplara erişmekte zorlandığını aktaran sahaf Bulut, şunları kaydetti, “Biz Sahaflar olarak bile Şanlıurfa'da kitap bulmakta zorlanıyoruz, çünkü eski dönemlerdeki insanların okuma oranları daha düşüktü.  Şu an insanlar yeni yeni kitaplar okumaya başlıyor. Kitap okuma oranı belki şu an eskiye göre daha fazla o yüzden tüm eski kitaplarımızı çevre illerden Ankara'dan İstanbul'dan tedarik ediyoruz. Kitap bulma sorunu en büyük sıkıntımız oluyor” dedi.

“BİZ BURAYI AÇARKEN TİCARİ BİR AMAÇ GÖZETMEDİK”

Açtığı iş yerinde tamamen okuma oranını yükseltmek ve maddi imkânı olmayan öğrencilerin gelip burada rahatlıkla istediği kitaba ulaşması için çaba harcadığını söyleyen Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü, “Biz burayı açtığımızda herhangi bir ticari gelir gözetmedik, çünkü bu açtığımız yer öyle kitap satarak para kazanabileceğimiz bir yer değil. İnsanlardaki o ışığı o merakı bilgeliği gördüğümüz zaman çok mutlu oluyoruz. Kitap okuma oranlarının yükselmesi ve insanlarımızın daha aydın olabilmesi için burada elimizden geldiğince eski kitaplarımızı bulundurmaya çalışacağız. Farklı etkinliklerle arkadaşlarımızı burada toplayacağız. Hem çay sohbetlerimiz hem de orada sıcak bir ortamda kitap okuma ve bilgi edinme tarzında projelerimiz olacak. Okumak isteyen arkadaşlarımız buraya gelerek istediği kitaba da bilgiye de gönül rahatlığıyla ulaşabilecek” şeklinde konuştu. 

“KİTAP FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR KİTAP SATIŞLARINI DA DURDURDU”

Kitap fiyatlarındaki artışların da kitap satışlarını etkilediğini anlatan Bulut, “Edebiyata ve okumaya olan tutkumdan dolayı böyle bir sahaf yeri açtım. Kitapların maliyetinin yüksek olması insanların yeni kitap alamaması ve kitaplara erişim konusunda bizler böyle bir iş için yola çıktık. En azından yeni kitap alamayan insanlar bizlere gelerek istediği kitabı kolaylıkla bulabilecekler. Bugün bir öğrencinin bir kitaba 200-300 lira vermesi o öğrenciyi çok zorlar. Şehir olarak bakacak olursak okuma oranlarımız zaten çok düşük, tabi bir de işin mali yükü eklenince ister istemez kitap alımlarını daha da zorlaştırıyor. Şehir olarak kitap okumada eksiklerimiz var. Çevre illerdeki orana göre kitap okumalarımız daha az, bu okuma oranının az olması çocuklarımızın eğitimini, bilgisini, gelişmişlik seviyesini çok fazla etkiliyor. Kitapların olmadığı bir dünya bir şehir maalesef bizi yaya bırakıyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Okuma oranı Şanlıurfa Muhittin Bulut