Şanlıurfa'da salgın hastalıklar haftalarca geçmiyor!

TAKİP ET

Kış ayının gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte viral hastalıklar artmaya başladı. Geçmek bilmeyen hastalıklar hakkında konuşan Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zeliha Demir Giden, kış döneminde vatandaşları hastalıklardan korumak için önemli açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda çocuklarda ve yetişkinlerde çok sık görülen vakalar birçok kişi için can sıkıcı ve rahatsız edici bir hal aldı. Hastanelerin acil bölümlerinde vatandaşlar saatlerce muayene olmak için sıra bekliyor. Kullanılan ilaçlara rağmen hastalıkların iyileşmesi haftaları alıyor.

Kış ayının yüzünü göstermeye başlaması ve havaların hissedilir derecede soğumasıyla birlikte nezle ile gribe yakalanan ve atlatmakta zorluk çeken vatandaşlar, hastanelerin yolunu tutmaya başladı.

Vatandaşlar grip ve nezleye daha sık yakalanırken, bu seneki en büyük şikâyetlerin başında ise; hastalığın uzun sürmesi, kuru öksürük, göğüs ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, baş ağrısı ve ara ara ateşlenme şikayetleri görülüyor.

Urfa Değişim Mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zeliha Demir Giden, “Kış hastalıklarından korunmak için kapalı ortamlara çok girilmemesi veya girdiğimizde maske kullanmamız ya da bulunduğumuz yerleri virüslerin yayılmaması için sık sık havalandırmalı ve en önemlisi ise beslenmeye dikkat edilerek bol bol sıvı tüketilmelidir. Gribal enfeksiyonları şu anda salgın olarak nitelendirebiliriz ama kesin bir şey söyleyemeyiz.”

“BU SALGININ YENİ BİR VARYANT OLUP OLMADIĞINI SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Son zamanlarda grip salgınıyla ilgili polikliniklerde, yoğun bakım servislerinde ciddi bir artış olduğu yönünde Urfa Değişim mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zeliha Demir Giden, “Aslında bu aylarda grip, mevsimsel vakalar ya da COVİD-19 dediğimiz yan belirtileri dediğimiz yeni varyantlar olabilir. Tabi şu anda bütün gribal enfeksiyonları salgın olarak nitelendiriyoruz. Bu salgın yeni bir varyant mı değil mi bunu kesin bir şekilde söylemek mümkün değil. Hastalarımızda daha çok kuru öksürük, göğüs ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, baş ağrısı ve ara ara ateşlenme şikayeti gibi belirtilerle vatandaşlar hastanelere daha çok başvuruyor.” dedi.

“HER SENE GRİPLER MUTASYONA UĞRUYOR VE YENİ VARYANTLAR ORTAYA ÇIKIYOR”

Uzman Demir Giden, “Bu tür vakaların bu mevsimde artmasının en büyük sebebi ise toplu ortamlarda fazla bulunmak, maske takmamak, sosyal mesafeye dikkat edilmemesi ve kış ayı münasebetiyle odaların ya da bulunan konumların havalandırılmaması gibi etkenler sebep olabilir. Tabi bunlara dikkat edildiğinde korunmak mümkün olabilir. Bizim vatandaşlara en büyük tavsiyemiz kapalı ortamlara çok girilmemesi veya girdiğimizde maske kullanmamız ya da bulunduğumuz yerleri sık sık virüslerin yayılmaması için havalandıralım ve en önemlisi ise beslenmeye dikkat edilmeli ve bol bol sıvı tüketilirse bu tarz yöntemlerle bir nebzede olsa korunmak mümkün. Her sene gripler influenzer dahil mutasyona uğruyor ve her sene yeni varyantlar ortaya çıkıyor” yorumunu yaptı.

“ESKİDEN BU TARZ GRİPLER BİRKAÇ GÜNE ATLATILIYORDU AMA ŞU ANDA HAFTALARCA SÜRÜYOR”

Yeni varyantın belirtilerinin olabildiğini söylemek için bunu kesin verilerin olması gerektiğini ve araştırmaların yapılması gerektiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zeliha Demir Giden, “Eskiden bu tarz gripler birkaç güne atlatılıyordu ama şuanda kuru öksürük diye nitelendirebileceğimiz hastalar geliyor ve bir aya aşkın süredir bu tarz şikayetlerin devam ettiği yönünde söylentiler bulunuyor ve maalesef ki şu anda bu tarz griplerin süresi baya uzamış durumda ya da hasta tam toparlanıyor gibi olup yeniden aynı şikayetler başlayabiliyor.

Bundan korunmanın en önemli noktaları ise bu tavsiyelere dikkat edilmeli. İnsanların bünyesi farklı olduğu için herkesin hastalığı geçirme süresi ve şikayetleri de farkındalık gösterebilir ama kronik hastalığı olanların bu salgına daha çok dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde maalesef hastaneye yatışı gerçekleşebiliyor. Normalde gribal enfeksiyonlar akciğer tutulumu yapabiliyor ya da zatürreye, bronşite veya beyinde menenjite dönüşebiliyor.” diyerek sözlerine son verdi.

Şanlıurfa salgın hastalıklar Şanlıurfa haberleri