Şanlıurfa'da tarih kokan han yok oluyor!

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Haşimiye bölgesinde bulunan ve tarihi alan içerisinde kalan Şaban Hanı'nda terzilik yapan esnaflar bu hanın kaderine terk edilmesini istememekle birlikte işlerinin kesat olmasından dert yanıyor.

Şanlıurfa’daki hanlardan biri olan, Osmanlı dönemine ait 17. yüzyıl sonlarında Şaban Efendi tarafından yaptırılan Şaban Hanı’ndaki yıkım ve çürümeler ziyaretçilerin dikkatini çekmezken esnafların ise yüreğini sızlatıyor. 

Şanlıurfa’da eski dönemlerde kullanılan hanlar şu anda tarihi han olarak kullanılmakla birlikte çoğunda iyileştirme çalışmaları yapılarak güzel görüntüler verirken Şaban Hanı ise kaderine terk edilmiş durumda. 

Handa terzilik yapan Hüseyin Coşkun kış aylarında yağan yağışlardan dolayı iş yapamadığını söyleyerek yetkililerden destek istedi. 

“BURADA ÇAMUR İÇERİSİNDE ÇALIŞIYORUZ”
İçerisinde çalıştıkları tarihi hanın şu anda yok olmayla karşı karşıya kaldığını söyleyen terzi Hüseyin Coşkun, “Şu an çalıştığımız han çamur içinde zaten kazanamıyoruz, bari çalıştığımız yer düzgün olsa içim acımaz. Bizler burada gerçekten çok zor şartlar altında çalışıyoruz. Ben elbise diktiğim zaman bu handa yağan yağmurdan dolayı içerisi hep damlıyordu. Kötü şartlar altında çalışıyoruz. “ dedi. 

“BU HAN’I RESTORE ETSELER HEM BİZİM İÇİN İYİ OLUR HEM DE ZİYARETÇİLER İÇİN”
Şanlıurfa’daki hanların karşılaştırmasını yapan esnaflar Şaban Hanı’nın yok olmayla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, “Diğer Hanlara baktığımızda diğer hanlar ne güzel ışıl ışıl oldu fakat burada ne bir çalışma var nede çalışma yapılıyor. Üst komşum geçen dükkânının önüne badana yaptı hemen geldiler ve burası tarihi eser dediler. Burası tarihi eser ise gelip yapsınlar biz burada pislik içerisinde yaşıyoruz. Bu kadar esnafız burada bizler bunu hak etmiyoruz. Bizleri de geçtim bu tarihi yapı burada yok olurken gelen ziyaretçiler ve hatta Urfalıların belki de çoğu bu hanın adını bile bilmez. Burası da diğer hanlar gibi yapılsaydı buraya gelen ziyaretçiler gelip bizlerde bir parça diktirseydi hem bizler hayatımızı devam ettirirdik hem de burası ziyaretçilerin akınına uğrardı” ifadelerini kullandı. 

“OKULDAN SONRA BURAYA GELİP TERZİLİK YAPIYORDUM”
Abisinden öğrendiği iş ile birlikte 30 yılı aşkındır terzilik yaptığını aktaran Coşkun “Benim abim terzilik işini yapıyordu ben o zamanlar okul okuyordum okuldan arda kalan zamanlarda boş gezmeyeyim diye abim beni yanına aldı ve burada terzilik yapmaya başladım.” dedi. 

Hazır giyimin başlamasıyla birlikte artık insanların eskisi kadar elbise diktirmediğinin altını çizen Coşkun şunları kaydetti: “İlk terziliğe başladığım zamanlarda daha çok pantolon ve gömlek üzerine çalışıyordum. Hazır giyimin artmasıyla birlikte artık insanlar terzilere gelmemeye başladı. Şu an daha çok kadınlar ve kırsal kesimlerde yaşayan insanlar terzilere geliyor. Kadınlar yöresel kıyafetler dikiyor orta yaşlı erkekler ise şalvar dikmek için geliyorlar.” şeklinde konuştu. 

“GELEN ZAMLAR VATANDAŞIN GİYİMİNİ DEĞİŞTİRDİ”
Daha sonra sözlerine devam eden Coşkun, “Gelen zamlarla birlikte artık vatandaşlar kıyafet dikemeyecek dereceye geldi. Yöresel kıyafet giyen kadınlar artık etek ve gömlek tarzı hazır giyimi tercih etti. Erkekler ise daha çok kumaş, keten ve kot giymeye başladı. İnsanlar daha çok ceplerine cazip gelecek şekilde elbiseler tercih etmeye başladı. Erkek giyim sektörü artık tamamen bitti bizlerde artık erkek giyimi bir kenara bırakıp kadın giyimine başladık çünkü kadınlar daha çok yöresel giyiniyorlar. Düğünlerde ve günlük hayatlarında muhakkak elbise kullanıyorlar. Yazın ise mevsimlik tarım işine giden kadınlar şalvar diktiriyorlar. Şanlıurfa’da hemen hemen bütün ilçelerimizin kıyafet dikim şekli farklı oluyor bizlerde daha çok onlara kıyafet dikerek geçimimizi sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“VATANDAŞLAR KUMAŞ ELBİSELERDEN UZAKLAŞIYOR”
Eskisi kadar kazanç elde edemediklerinin altını çizen terzi Coşkun, “Eskiden kumaş fiyatları uygun olduğu için vatandaşlar kumaş elbise alıp diktiriyorlardı kimisi 3.4 tane alırken kimisi ise sadece 1 tane alabiliyordu fakat kumaş fiyatlarının yanında birde dikme fiyatları da eklenince vatandaşlar yavaş yavaş artık kumaş elbiselerden uzaklaşıyor.  Onlar elbiselerden uzaklaştıkça bizlerde kazanamıyoruz.” diyerek gelinen noktaya sitem etti.
 

Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri tarih kokan han Haşimiye bölgesinde Şaban Hanı terzilik yapan esnaflar