Şanlıurfa'da teknolojinin gölgesinde kaybolan değerler

TAKİP ET

El emeği göz nuru halılar günümüz makine halıları karşısında geriye düştü. Şanlıurfa Sipahi Pazarı Halıcılar Başkanı Ramazan Yıldız, 'El işi yapılan halıların fiyatının yüksek olmasından dolayı insanlar makine ile yapılmış olan halıları yöneldi' dedi.

Şanlıurfa'da 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan ve halen dokuma ürünlere ev sahipliği yapan tarihi Sipahi Pazarında el emeğiyle yoğrulan halılar teknolojinin gelişmesi ve fabrikasyon halılar yüzünden artık tercih edilme oranı yarı yarıya kadar düştü.

Ustalar, el işi ile yapılan halıların hem sağlık açısından hem de her dönemde değerinin korumasından dolayı vatandaşlar tarafından tercih edilmesinin gerektiğini belirtirken, el işi halıların fiyatlarının yüksek olmasından dolayı satışlarının azaldığını açıkladı.

“FİYAT DEĞİŞİMİNİN SEBEBİ HALILARIN KALİTESİNE BAĞLIDIR”

El emeği ile yapılan halılarında fiyatlar kalitesine göre değiştiğini kaydeden Şanlıurfa Halıcılar Esnafı Başkanı Ramazan Yıldız, “Eski halılarda mesela demirci ve Isparta halısı 150 TL'den başlayıp bin TL’ye kadar çıkıyor. Bizim köy odalarında kullanılan yolluk halı bin TL’den başlayıp 10 bin TL'ye kadar çıkıyor. Fiyat değişiminin sebebi halıların kalitesine bağlıdır” dedi.

EL İŞİ HALILARIN FİYATLARI YÜKSEK

İnsanların el işi halıları almak yerine makine ile yapılan halıları tercih ettiğini altını çizen Ramazan Yıldız, “Şanlıurfa'da el işi ile yapılan halılar eskiye göre yüzde 90 azaldı. Bunun sebebi ise imalat yapılmamasından dolayı bir de el işçiliği ile yapılan halıların fiyatları yüksek olmasından kaynaklanıyor.

El işi yapılan halıların fiyatının yüksek olmasından dolayı insanlar makine ile yapılmış olan halıları yöneldi. Makine halıları marka olanlar dışında diğerleri bir işe yaramıyor. El işçisi halı aldığımız zaman onun değeri hiçbir zaman kaybolmaz ama hazır halılarda değer kaybı çok çabuk oluyor” açıklamasında bulundu.

BİRÇOK YERDEN HALI GELİYOR

Halıların nereden geldiğine değinen Yıldız, “Buradaki el işi halılar Malatya, Isparta, Konya ve Kayseri taraflarından geliyor” diye konuştu.

“EL İŞÇİSİ HALIDA BOYA ATMA DURUMU YOK”

El işi halıların hem rahat hem de değerini kaybetmemesinden dolayı vatandaşlar tarafından tercih edildiğini aktaran Ramazan Yıldız, şunları söyledi:

“Yolluk dediğimiz yan halılar onlar genelde köy odalarında ve şark odasında kullanılıyor. Yaşlı kesimler el işçiliğine hem rahat olmasından dolayı hem de ekonomik şartlardan dolayı çok tercih ediyorlar. Şu anki nesil hepsi genelde fabrika olanları alıyorlar. El içsi halılarda boya atma gibi bir durumu olmuyor ama hazır halılarda bu durum çok görülüyor.”

Şanlıurfa urfahaberleri