Şanlıurfa'da Topçu Meydanı tartışması!

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı ile yan yana gelmesinin ardından, Şanlıurfa'da 2014 yılında adı Rabia Meydanı olarak değiştirilen Topçu Meydanı tartışma konusu oldu. Muhalefet meydanın eski ismini geri isterken, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'de meydan isminin değişikliği için halk oylaması yapılarak karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa kent merkezinde bulunan Topçu Meydanı'nın isminin 'Rabia Meydanı' olarak değiştirilmesi kentte uzun süre tartışılan konular arasında yer alıyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmesinden sonra isim değişikliği tartışmaları yeniden alevlendi.

Meydanın adı 2014 yılında dönemin AK Parti belediye yönetiminin teklifi üzerine yapılan oylamayla değiştirilmişti. Mısır'la bir süredir yeniden kurulan diplomatik ilişkilerin cumhurbaşkanları düzeyine varması üzerine meydanın eski isminin geri verilmesi talebi de yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. 

DEVA PARTİSİ’DEN ‘SİSİ MEYDANI’ ÇIKIŞI

DEVA Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ahmet Tüysüz, meydanda yaptığı açıklamada meydanın Sisi Meydanı olarak değişmesinin endişesi içerisinde olduklarını söyledi.

Tüysüz açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Bu meydan özellikle Şanlıurfalıların Fransızlara karşı vermiş olduğu Kurtuluş Mücadelesi ile çok büyük bir anlam ve tarihsel bir hafıza taşımaktadır, adı Topçu Meydanı ve hâlâ da öyle bilinmektedir. Konjonktürel davranıldığı için ilkesel bir dış politikamız olmadığı için adı Rabia olarak değiştirildi. Ancak 2 gün önceki satıştan sonra bu meydanın adının Sisi Meydanı olarak değişme endişesini taşıyoruz. Rahmetli Rabia ve Muhammed Mursi’nin kemiklerinin sızladığını düşünüyoruz. O meydanın asıl adı, Topçu Meydanı’dır. Başka bir isim değil bu ismin geri verilmesini talep ediyoruz, bu meydan bu isimle anlamlıdır.”

BEYAZGÜL DEMOKRASİDEN YANA OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, tartışmalara neden olan meydan hakkında

Kanal Urfa televizyonu Genel Müdürü Ferhat Özer’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ferhat Özer’in sunduğu Yüz Yüze Siyaset Programında kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Beyazgül, Topçu Meydanı hakkında düşüncelerinde şöyle ifade etti: “Halkımız bu konuyu tartışsın. Kararını versin. Bazen bir adım atıyoruz bir taraf karşı çıkıyor. Başka bir adım atıyoruz bu sefer öbür taraf karşı çıkıyor. Yani burada halkımızın bir konsensüs oluşturması lazım. Bir karar vermesi lazım. Biz halkımızın vereceği karara saygılıyız tabi”

DEĞİŞİM GAZETESİ VATANDAŞIN NABZINI YOKLADI!

Tartışmalara konu olan meydan hakkında Urfa Değişim Gazetesi mikrofonlarını vatandaşlara uzattı.

Topçu Meydanı’nın tarihi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan vatandaşlar Rabia Meydanı’nın eski adı olan Topçu Meydanı olmasını istedi.

TOPÇU MEYDANI OLSUN!

Rabia Meydanı’nın eski adı olan Topçu Meydanı olmasını istediğini dile getiren İbrahim Halil Kaya “Bir şeyin orijinali her zaman daha sonrasında yapılandan güzeldir. Burası daha önce valilikti. Valilik zamanında buraya ne deniyordu Topçu Meydanı, bugün Topçu Meydanı denildiğinde akla tarih geliyor. Şanlıurfa’nın kurtuluşu geliyor. Sen kalkıp tarihin ismini farklı bir yer yaparsan millet haklı olarak isminin tekrar verilmesini isteyecek. Topçu Meydanının isminin Rabia Meydanı yapılması zamanında etik olmadığını dile getirsek de boşuna. Şimdi yine diyoruz Topçu Meydanı bizim tarihimizdir ve bizler tarihimiz ile varız. İsminin tekrar değiştirilip Topçu Meydanı olması gündemde en doğrusu eski adını alıp Topçu Meydanı olmasıdır. Çünkü burada hem tarihimiz var hem de Urfalıların anıları var eskiden burasını tarif ettiğimizde Topçu Meydanı olduğunu ifade ederek buluyorduk. Bana göre en kısa sürede tekrar Topçu Meydanı olması yönünde.” dedi.

TARİHİ ADI: TOPÇU MEYDANI

Topçu Meydanı’nın Urfalılar için büyük bir önem arz ettiğini vurgulayan Ali Ertoğan Meydanın ismi tekrar Topçu Meydanı olmasını söyledi.

Ertoğan, “Eskiden beri Topçu Meydanı olarak biliyorduk, hep öyle bileceğiz isminin değişmesi bizde değişkenlik yaşanmadı. Biz hep Topçu Meydanı olarak bildik. Burada Urfalıların tarihi var. Tamam, Rabia önemli bir karakter topluma mal olmuş bir karakter onun ismini başka bir yere versinler buraya Topçu Meydanı olması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan