Şanlıurfa'da uyuşturucu kullanımı giderek artıyor!

TAKİP ET

Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip olan Şanlıurfa'da işsizlik, eğitim, sağlık vb. sorunlarının ardından uyuşturucu kullanımının giderek arttığı görülüyor. Özellikle Eyyübiye, Viranşehir, Suruç, Akçakale, Siverek gibi ilçelerde görülen uyuşturucu kullanımı birçok aileyi tedirgin etti.

Uyuşturucuya yönelimin artması ve uyuşturucu kullanım yaşının 13’e kadar inmesi hakkında açıklamalarda bulunan Küresel Uyuşturucu Mücadele ve Eğitim Federasyonu Genel Başkanı Orhan Kılıç, uyuşturucuya yönelimin altındaki nedenler işsizlik, eğitim ve anayasadaki eksiklikler olduğunu ifade etti.

Urfa Değişim Gazetesi mikrofona konuşan Küresel Uyuşturucu Mücadele ve Eğitim Federasyonu Genel Başkanı Orhan Kılıç, “Uyuşturucu kullanımının artmasının altında yatan sebepler gençlerin iş bulamaması, eğitimdeki eksikler ve aileleriyle olan ilişkilerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Birde uyuşturucu kullanan ve satanlarla ilgili caydırıcı cezaların olmaması uyuşturucu kullanımını artıran faktörlerin arasında geliyor” dedi.

“SIKI DENETİM AZALTABİLİR”

Uyuşturucuyla mücadelenin kafe, okul önleri, eğlence mekanların önünde yapılacak denetimlerle azaltabileceğini belirten Orhan Kılıç, “Bunun önüne geçmek ve gençlerin uyuşturucu kullanımının önüne geçmek için Emniyetin okul çevrelerinde, kafelerde, kantinlerde eğlence mekanların sürekli denetlemesi gerekiyor. Okullarda madde bağımlılığına yönelik kapsamlı olarak dersler verilmeli. En az ayda bir kez mahalle toplantıları gerçekleşmeli ve aileler bilinçlendirilmeli. Gençlerin hafta sonlarında sosyal eğitim alanlarına yönelmeleri için bazı çalışmaların yürütülmesi lazım. Gençleri başı boş kafelere parklara bırakmaktansa kütüphanelere ve eğitim alanlarına yönlendirmemiz gerekiyor. Gençleri spora ve mesleki yeterlilik kurslarına yönelmesi için çalışmaların yürütülmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

“RESMİ VERİLER NORMAL DİYOR AMA URFA’NIN YÜZDE 50’Sİ MADDE KULLANIYOR”

Uyuşturucu kullanımının günden güne artış olduğunu söyleyen Kılıç resmi rakamların uyuşturucuyu kullanımını normal gösteriyor, fakat kendilerine gelen bilgiler Şanlıurfa’nın yüzde 50’sinin uyuşturucu kullandığını ileri sürdü.

Küresel Uyuşturucu Mücadele ve Eğitim Federasyonu Genel Başkanı Orhan Kılıç “Biz bu konuda gerek İçişleri Bakanı dahil birçok bakanlık ile görüşme sağladığımız zaman resmi kaynaklara göre bakarsak normal derece görünüyor. Ama anne ve babalar çocuklarının madde kullandığını toplumun bilmesini istemediği için gerçek verilere ulaşmak kolay olmuyor. Elimizdeki verilere ve gerçeklere bakacak olursak Şanlıurfa’da madde kullanımı yüzde 50 olduğu kanaatindeyim. Bizlere gelen yani resmi olarak kurumlara başvurmayan bizim rehabilitasyon gelenlerin kimlikleri gizlilik acısında olduğu için resmi kaynaklara geçilmiyor. Genel olarak bakarsak gerçek tehlike yüzde 50’ye denk geliyor. Son 3 yılda madde kullanımını yaşının 13’e ve kız çocuklarının da bu bataklığa düştüğünü görebiliyoruz” dedi.

“TAM TEDAVİ OLMADAN EVLENDİRİLMESİNLER”

Madde kullanımından dolayı tedavi olan kişilerin tam tedavisi bitmeden evlenmelerini doğru bulmadığını ifade eden Orhan Kılıç “Size garip bir örnek vereyim doğmamış bir çocuğun anne ve babası madde bağımlısı olduğu için çocuk anne karnında bağımlı hale gelmiş olarak doğuyor. Onun için bağımlı gençlerin tam tedavi olmadan evlenmelerini doğru bulmuyorum.” şeklinde konuştu.

“AİLE YETKİLERİ ARTIRILSIN”

Uyuşturucu kullanan ailelerin çocukları üzerinde yaptığı baskıdan dolayı ailelerin emniyete şikayet edildiğini iddia eden Kılıç “Gençleri uyuşturucuya yönelten sebepler arasında aile ve ekonomi sıkıntılar. Çıkan yasalardan dolayı bazı aileler madde kullanan çocuklarının üzerine gittiğinde çocuklar onları emniyete ihbar ederek şiddet veya tacize maruz kaldığını söyleyerek yalan beyanla anne ve babalarını cezaevine kadar gönderebiliyorlar. Bunun için anne ve babalarının çocuklarının üzerinde haklarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Ekonomi nedenlere geldiğimiz zaman gençler için yeni istihdam alanların açılması meslek öğrenmeleri için mesleki atölyelerin kurulması lazım. Gençlerin atölyelerde yaptıklarını onlara ek gelir olarak sunulması gençlerin işsizlik sıkıntısından kurtarabileceği kanaatindeyim” ifadesini kullandı.

“İNTİHARLARIN YÜZDE 80’İ UYUŞTURUCU YÜZÜNDEN”

Son günlerde yaşanan intihar vakaların altında yatan sebeplerin başında uyuşturucu kullanımı geldiğini vurgulayan Küresel Uyuşturucu Mücadele ve Eğitim Federasyonu Genel Başkanı Orhan Kılıç Son günlerde Türkiye genelinde yaşanan intihar olayların yüzde 80’i uyuşturucundan kaynaklanıyor. Uyuşturucun tıbbi olarak bir tedavisi yok. İnsanlar artık çaresizlikten ilaçların verdiği etkiden dolayı. Çünkü madde kullanan kişi çeşitli halisasyonlar görerek kendilerini farklı şeylere büründürüyorlar. Emniyet güçlerimiz uyuşturucuya yönelik çetin bir mücadele içerisinde onlar satıcı ve kullanıcıyı yakalayıp adliye sevk ediyor ama ne yazık ki yasalarımızda caydırıcı cezalar olmadığı için satıcı kendisini kullanıcı olarak gösterip denetimli serbestlik ile dışarıya çıkıyor.” dedi.

 “HIRSIZLIĞA DA YÖNELTİYOR”

Uyuşturucu kullanan kişilerin maddeyi bulmak için hırsızlığa yöneldiğini söyleyen Küresel Uyuşturucu Mücadele ve Eğitim Federasyonu Genel Başkanı Orhan Kılıç, “Uyuşturucu kullanan ilk önce kendisine sonra ailesine daha sonra çevresine maddi ve manevi olarak zarar veriyor. Çünkü madde kullanan kişi kendi evindeki eşyaları satarak madde alıyor. Elinde avucunda bir şey kalmayınca bu sefer dışarıda kap kaçlık ve hırsızlık suçlarına karışıyor. 10 madde kullanıcısından 8’i hırsızlık ve kap kaçlığa meyilli oluyor. Buradan ailelere yüreği bu illetten yanmış ve iki yeğenini bu illete kurban vermiş birisi olarak sesleniyorum çocuklarınıza dikkat edin, arkadaş çevresine takıldığı mekanlara dikkat etsinler. Gençlere de bir anlık merak ve zevk için koca ömrünüzü heba etmeyin. Uyuşturucudan uzak durun.” İfadesini kullandı.

Küresel Uyuşturucu Mücadele ve Eğitim Federasyonu Genel Başkanı Orhan Kılıç Şanlıurfa işsizlik