Şanlıurfa'da Zafer Partisi yabancı tabelalar için harekete geçti!

TAKİP ET

Zafer Partisi Şanlıurfa İl Başkanlığı, Kent merkezi ve ilçelerde asılı bulunan tabela, afiş ve benzeri içeriklerin Türkçe dilinde kullanılması için Büyükşehir Belediyesine dilekçe verdi.

Şanlıurfa’da son yıllarda Türkçe dışında özellikle Arapça diliyle yazılmış tabela ve afişlerin artması nedeniyle Zafer Partisi Şanlıurfa İl Başkanlığı bu konu hakkında harekete geçti.

İl Başkanı İbrahim Nimetoğlu Türkçe dışında artan yabancı ifadelerin kullanımının önüne geçilmesi ve mevcuttaki tabelaların yönetmenliğe uygun olması için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığına dilekçe verdi.

Başkan Nimetoğlu imzası ile Büyükşehir Belediyesine gönderilen dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“İl ve ilçe sınırlarımız içerisinde bulunan işyerleri, ticarethaneler ve benzeri yerlerde asılı bulunan tabela, afiş ve benzeri içeriklerin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi dili olan Türkçe dilinden farklı bir dilde yazılmasının, yasaya ve yönetmeliğe aykırı olması sebebiyle, gerekli önlemlerin alınarak bu afiş ve tabela türünden içeriklerin, yasa ve yönetmenliklere uygun hale getirilmesi, bu içeriklerin sorumluları ve kullanıcıları hakkında gereken idari yaptırımların uygulanması taleplerimizi içermektedir.

Bilindiği üzere ilimiz Şanlıurfa sınırları içerisinde yüksek mevcutta sığınmacı, mülteci ve yabancı uyruklu vatandaşlar bulunmaktadır. Gittikçe artan bu sayı, il sınırlarımız içerisinde birçok alanda etkilerini göstermektedir Görünen etkilerden biri de işyeri, ticarethane vb. yerlerde kullanılan afiş ve tabela tarzı içeriklerin yabancı dillerde kullanılıyor olmasıdır. Bu durum. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğü ve Türkçe dilinin kullanımına dair ileriye yönelik ciddi tehlikeler arz etmekte ve derhal önüne geçilmesi gerekmektedir.

TSE'nin yayınladığı standartlara göre tabelalardaki ifadelerin %75 Türkçe olacak. Yabancı ifadelerin oranı 25'i geçemeyecektir.

ŞBB Reklam, Tabela ve Tanıtım Yönetmeliği m. 7/39'a göre ise "gerçek veya tüzel kişilere ait reklam ve tanıtım amacı kullanılacak olan tabelalardaki yazı alanının en az

4601 Türkçe karakter, geri kalan karakterler ise diğer dil veya dillere ait karakterler ile uygulanabilir" denilmek suretiyle, belediyemiz sınırlarında bulunan tabelalardaki yabancı karakterlere sınırlama getirilmiştir

Belediyemiz sınırlarında bu kurallara uymayan pek çok afis ve tabela mevcut olup, bunlar hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması gerektiği açıktır.”

Zafer Partisi Şanlıurfa İl Başkanlığı Büyükşehir Belediyesi