Şanlıurfa'daki sağlık şiddetine sert tepki!

TAKİP ET

Şanlıurfa Tabipler Odası, geçtiğimiz günlerde acil serviste bir hasta yakını tarafından şiddete uğrayan sağlık personeli ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

7 Ekim Cumartesi günü Balıklıgöl Devlet Hastanesi'nde eşine erkek hemşire tarafından enjeksiyon yapıldığı gerekçesi ile sağlık emekçisi burnunu kırılarak darp edilmişti. Şahıs önce adli kontrolle serbest bırakılmış, daha sonra tepkiler üzerine savcılık talimatı ile gözaltına alındı. Şu an şahıs firari ve emniyet ekipleri tarafından aranmaktadır. Konuyla alakalı Şanlıurfa Tabipler Odası sekteri Dr. Fırat Erkmen, SES iş yeri temsilcisi Salih Köse Dağ ve SES kadın sekreteri Selma Ateş açıklamalarda bulundu.

Söz konusu şiddetle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabı üzerinden şahsın arandığını söyleyerek “Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Acil Servisinde görevli erkek hemşire arkadaşımıza şiddet uygulayan, önce hakkında tutuksuz yargılama kararı verilen saldırgan hakkında, savcılığın TUTUKLU YARGILAMA talebi üzerine bu yönde karar çıkmıştır. Şu an firari olan saldırgan aranmaktadır. En kısa zamanda cezasını çekmeye başlayacağına inanıyoruz” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÇOK YOĞUN VE AĞIR İŞ YÜKÜ ALTINDA ÇALIŞIYORLAR

Şanlıurfa Tabipler Odası sekreteri Dr. Fırat ERKMEN yaşanan şiddetle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizde ve şehrimizde sağlıkta şiddet olayı yaşanmayan maalesef gün geçmemektedir. Daha geçen hafta görevi başında katledilen Dr. Fikret Hacımsan andık. Kocaeli Körfez ASM'de 3 hekim arkadaşımız öldüresiye darp edildi. Cuma akşam hastanemiz acilinde hastasına gerekli tedavisini yaptıktan sonra hemşire arkadaşımıza insanlık dışı bir şiddet olayı yaşandı. Sevgili halkımız emin olun Urfa’da çalışan hekim ve sağlık çalışanları arkadaşlarımız çok yoğun ve ağır iş yükü altında çalışıyorlar.

KABUL EDİLEMEZ BİR DURUMDUR

Mimale özdeşleşen sağlık da şiddet olayları sonrası şehrimizde düzenli kalıcı bir sağlık sistemi kurmak çok zor. Mecburi hizmet atamalar ile oluşan personel açığı kapatılamaya çalışılsa da sürdürülebilir değildir ve bu yönde en çok zarar yine sizler göreceksiniz.Dün şehrimizde tamamen hukuk trajedisi yaşandı. Zanlı gözaltında iken ifade sonrası serbest bırakılmış olup sosyal medya üzerinden gelen tepkiler üzerine tutuklanma talep edilmiş ve zanlı firar etmiştir. Bu kabul edilemez bir durumdur. “

SAĞLIKTA ŞİDDETİ DURDURUN!

SES iş yeri temsilcisi Salih Kösedağ ise şiddet uygulayan kişinin serbest bırakılmasını sert bir şekilde eleştirerek sağlıkta yaşanan sorunlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“7 Ekim Cumartesi günü Balıklı göl Devlet Hastanesi'nde eşine erkek hemşire tarafından enjeksiyon yapıldığı gerekçesi ile sağlık emekçisi arkadaşımızın burnunu kırılarak darp edilmiştir. Şahıs önce Adli kontrolle serbest bırakılmış, daha sonra tepkiler üzerine Savcılık talimatı ile gök gözaltına almış ve daha sonra serbest bırakılmıştır. Şu an o şahıs firaridir. Yasaların uygulanması dahi yoruma bırakılmış Sağlık Şiddet suçları katalog suçlar sınıfında değerlendirileceği yasalarca belirtilmesine rağmen çok defa gördüğümüz, şahısların serbest bırakılması ile gerçekleşen cezasızlık süreçleridir

SAĞLIK EMEKÇİLERİNE YAPILAN HER TÜRLÜ ŞİDDETİ KINIYORUZ

Bütün bu çabalarımıza rağmen, Dr. Ersin Arslan, Dr. Kâmil Furtun ve Dr. Aynur Dağdelen'in öldürülmeleri ve nice şiddet olayı ile siyasal iktidarı sağlıkta hiçbir adım atmadığını üzülerek görüyoruz. Gelinen aşamada sağlıkta şiddet sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüşmüştür. Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet vakası yaşanmaktadır. Özellikle acil servisler şiddetin kol gezdiği, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetini güvenli ortamlarda veremedikleri yerler haline gelmiştir.

HER GEÇEN GÜN SORUNLARIMIZ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Her geçen gün sorunlarımız artarak devam ediyor. Başta yaşadığımız şiddet olmak üzere, çalışma koşullarımızın giderek kötüleşmesi, ekonomik ve özlük haklarımızın yıllar içindeki gaspı, yok sayılan sağlık hakkı, iyileşemeyen hastalar, bulunamayan ilaçlar, ertelenen ameliyatlar, mesleki özerkliğe yönelik gibi sorunlar devam ediyor.

HER TÜRLÜ ŞİDDET ORTADAN KALKINCAYA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR

SES kadın sekreteri Selma Ateş her gün sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalındığını fakat şiddetin her türlüsü ortadan kalkıncaya kadar devam edeceğini söyleyerek “Ne yazık ki karşınıza iyi haberlerle çıkamıyoruz. Sorunlar maalesef katmerlenerek artıyor. Sağlık emekçileri çok yönlü şiddete maruz bırakılıyor. Kışkırtılmış sağlık talebi kuşkusuz sistemin mağdurları yani hastaları ve çalışanları karşı karşıya getirmekte ama failler kendi bildikleri sermayeden yana halka karşı politikalarını son sürat devam etmektedirler. Evet, tecavüzcüler, kadın katliamlarının failleri, savaş suçluları, işkenceciler ve insanlığa karşı suç işleyeneler tümü bu süreçte, indirimlerden ve aflardan, gözaltına alınıp serbest bırakılırken düşüncelerini ifade ettikleri için uzun yıllar hapis yatmakta olanlar var. Bir kez daha buradan seslenerek yaşamın her alanında her türlü şiddetin ortadan kalkıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Şanlıurfa Şanlıurfa tabipler odası