Şanlıurfa GAP'a rağmen gelişmedi!

TAKİP ET

Enflasyonun hızla yükseldiği Türkiye'de gıda ürünleri her geçen gün yükseldi. GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa ise enflasyondan en çok etkilendiği kentler arasında yer aldığı. Diğer illere göre geçimin geçmişte daha ucuz olduğu kentte son bir yıl içerisinde en pahalı kentler gibi fiyat artışları vatandaşa yansıdı.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile refah seviyesinin yükselmesi beklenen Şanlıurfa’da son bir yıl içerisinde enflasyonun yükselmesi ile beraber vatandaşın refah seviyesi de düştü. GAP projesinin bitirilmemesi nedeniyle çiftçiler tarımdan uzaklaştı. İşsizliğin had safhada olduğu kentte vatandaşlar iş bulmak için çevre illere gidiyor. Mevsimlik tarım işçilerinin en yüksek olduğu Şanlıurfa’da vatandaşlar ailece ekmek kazanmak için il dışına çıkıyor. Tarım diyarında vatandaşın tarım işçisi olarak dışarıya gitmesi akıllarda soru işareti bırakıyor. Eski Şanlıurfa hakkında konuşan vatandaşlar geçmişte ürünlerin ucuz olması nedeniyle geçimin daha rahat olduğu ifade ettiler. GAP ile bu refah seviyesinin yükselmesi bekleniyordu ancak bu gerçekleşmedi.

GAP ile tarım sanayisinin gelişmesi beklenen Şanlıurfa’da bu atılımın gelişmeyince vatandaşlar tarım işçisi olarak Türkiye’nin dört bir yanında dağılmaya başladı. Eski Şanlıurfa ve GAP hakkında Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar şu yorumlarda bulundu.

Hayat şu anda ülkenin her yerinde pahalı olduğunu söyleyen Ömer Polat, “Urfa tek böyle değil Türkiye çapında hepsi böyle bu krizi Allah’ın izniyle atlatacağız başka çaremiz yok” dedi.

“İNSANLAR URFA’YI DA TERCİH ETMİYOR”
“Son 1 yılda sadece Türkiye’nin değil bütün Dünya’da endişe verici bir enflasyon yüksekliği var” diyen Mehmet Ali Korkmaz, “İnsanlar Urfa’yı da tercih etmiyor. Sonuçta herkes ekmek arıyor. Urfa’da da ekmeği bulamıyoruz. Ekmek bulmayınca gelemiyorlar GAP’ın merkezi biraz daha modern olmalı. Biraz daha güzel olmalı biraz daha gelişmeli biraz daha değişmeli. Eğer Türkiye buğdayının yüzde 18’i Urfa’dan çıkıyorsa Urfa daha bir mega hal almalı. Türkiye pamuğunun yüzde 30’u eğer Urfa’dan çıkıyorsa Urfa daha modern, daha sosyal yönü gelişmiş bir il olmalı. Ama bunu pek göremiyoruz. GAP‘ın merkezi o kadar lüks olmuş durumda değil ben öyle görüyorum” ifadelerini kullandı.

63 PLAKASI KIRSAL KESİM OLARAK GÖRÜLÜYOR
63 plakanın başka yerlerde kırsal kesim olarak görüldüğünü iddia eden Elvan Polat ise “Şanlıurfa’nın 63 plakası kırsal kesim olarak geçer. Belki biliyorsunuz vergiyi daha az alır ama gelişti. Gelişince hayatta pahalı, çünkü akın var buraya. Hem manevi yönden akın var hem de GAP projesi ile kentte gelen sayısı arttı. GAP ile beraber Şanlıurfa gelişti” yorumunda bulundu.

Güneydoğu Anadolu Projesi Enflasyon Şanlıurfa