Şanlıurfa halkının gözünden ekonomi yorumu: "Hiç kimsede vicdan kalmamış"

TAKİP ET

Yüksek enflasyon ve durmak bilmeyen zamlar karşısında vatandaşlar kötü günler yaşamaya devam ediyor. Şanlıurfa'da bulunan vatandaşlar denetim eksikliğinden bahsederken, sürekli gelen zamlardan dert yandı.

Ekonominin düzelmesi için faiz oranları sürekli yükseltilirken bir yandan da açıklanan rakamlara göre enflasyon sürekli yükselişte. Dünya piyasasında yaşanan sorunlar bütün ülkeleri olumsuz yönde etkilerken, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri daha fazla etkiliyor.

Şanlıurfa’da sokakların nabzını yoklamaya devam ediyoruz. Bugün vatandaşlara ekonominin nasıl olduğunu, geçim zorluğu çekip çekmediklerini sorduk. Kimi vatandaşlar geçimini kolay bir şekilde sürdürdüklerini aktarırken kimi vatandaş ise akaryakıt zamlar başta olmak üzere her anlamda çok fazla sorunların yaşadığını anlattı. Özellikle vatandaşlar denetim eksikliğinden bahsetti ve insanlarda vicdan duygusunun kalmadığını eklediler.

İşte Şanlıurfa’daki vatandaşların ekonomi ile ilgili düşünceleri…

“KİMSEDE VİCDAN KALMAMIŞ”

Yapılan zamlara dikkat çeken ve denetimlerin yapılmadığına değinen Mehmet Büyük Köseoğlu, “Ekonomi normal ama artan zamlardan dolayı maaş daha cebimize girmeden zamlar karşısında eriyor. Ekonomi bu halde olmasının sebebi yanlış yatırımların yapılmasından dolayıdır. Hepimiz ekonomiyi düzeltmemiz lazım çünkü ilgilenen kimse yok. Mesela şeker bugün alıyorsun 10 TL yarın gidiyorsun 20 TL olmuş. Bu yüzden denetim eksikliği var. Aslında en önemli şey vicdan ve şu anda da kimsede vicdan kalmamış. Yeni yılda ekonomik sıkıntıların düzelmesi çok zor. Ekonomiyi bizim kendimiz düzeltmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“RAHAT GEÇİNİYORUZ”

Geçimini rahat bir şekilde yaptığını altını çizen Ahmet Eker, “Ekonomi, enflasyona göre şu an her şey normal. Çünkü yevmiyeler artı ve her şey aynı seviyede gidiyor. İnsanlar her şeyin çok pahalı olduğundan dert yanıyorlar ama mesela eskiden asgari ücret 3 bin liraydı şu an 17 bin TL oldu. Bu neden söylemiyorlar?  Ev kiraları bin TL' idi şu an 5 bin TL bunlardan da bahsedilmesi lazım” dedi.

“ÇİFTÇİ İÇİN HER ŞEY KÖTÜYE GİDİYOR”

Çiftçilerin için her şeyin kötü gittiğini ve yöneticilerin doğru yatırım yağmadığını kaydeden Eyüp Çelik, “Ekonomi şu an çok kötü. Bu ekonomik şartlarda geçinmekte çok zorluk çekiyoruz. Şu an Türkiye'de ekonomik kriz yaşanıyor. Bu yüzden de çoğu şey kötüye gidiyor. İnşallah bu ekonomi düzelir. Biz ekonomin düzelmesini istiyoruz ve doğru bir yönetimden yanayız. Yönetici kişilerin kendilerine çeki düzen vermesi gerekiyor. Ben kendim çiftçilik işiyle uğraşıyorum ve çiftçinin halini biliyorum. Çiftçiler şu an çok kötü durumda. Pamuk, buğday ve mısır şu an çok ucuz ama mazot çok pahalı olmuş. Çiftçi için her şey kötü anlamda gidiyor” açıklamasında bulundu.

MAZOT FİYATLARI ÇOK YÜKSEK

Mazot fiyatlarının yüksek olmasından dert yanan tır şoförü Mehmet Okan, “Bu ekonomik şartlarda geçimimizi sağlayabiliyoruz. Ben kendim tır şoförüyüm. Şoförlük yaparak ailemin geçimini sağlıyorum. Mazot fiyatları çok yüksek. Tabii ki bu yüksek fiyatlar bizim geçimimizi zorlaştırıyor ama yine de geçinmeye çalışıyoruz çünkü yapabileceğimiz başka bir şey yok” şeklinde konuştu.

 

 

Şanlıurfa Urfahaberleri