Şanlıurfa Kitap Fuarında fiyatlar dudak uçuklattı!

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 5. Şanlıurfa Ulusal Kitap Fuarında fahiş fiyatlar adeta cep yakıyor. 3 Aralık- 11 Aralık tarihleri arasında Urfalı vatandaşlara kapısı açık olacak, kitap fuarı, kitaplardan çok, fahiş fiyatlar okuyucu ve ziyaretçilerin gözüne çarpıyor. Yüksek fiyatlar ilgili yazarlar gazetemize konuştu.

Türkiye’nin en büyük kitap fuarlarından birisine ev sahipliği yapan Şanlıurfa bu yılda kapılarını okuyucuya açtı. Şanlıurfa’da 5’incisi düzenlenen kitap fuarına vatandaşlar akın akın gelirken bazı vatandaşlar kitap fiyatlarının yüksek olmasından dolayı ensesi kaşıyarak fuarı terk ediyor.

100 yayın evi ve 166 yazarın katılım sağladığı fuarda bazı yazarlar kitap fiyatların yüksek olmasından yakınırken bazıları da kitaplara paha biçilemez mesajı verdi. Dolar kurundan kaynaklı bu sene kağıt fiyatlarının yüksek olması nedeniyle fuara gelen kitaplar indirimlere rağmen öğrencilere çok pahalı geliyor. Her gün fuara gelen yüzlerce kişi eli boş döndüğü görülüyor.

ARPAK KİTABIN ORTASINDAN KONUŞTU!

Urfa Değişim Gazetesine konuşan Şanlıurfalı yazar, gazeteci Ekrem Arpak kitap fiyatlarının yüksek olmasının serbest ekonomi piyasasından kaynakladığını ve kitap fiyatlarının, kitap okumaya engel olmadığını gençlerin kafeler de çaya kahveye 50 lira vermesi yerine kitap almaları gerektiğini, okumamak için fiyatların bahane olarak görüldüğünü ifade etti.

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar’ın hayatını konu aldığı kitabın yazarı olan Ekrem Arpak, ‘Babasının Oğlu’ kitabı içinde Vekil Mehmet Kasım Gülpınar’ın hem Şanlıurfa için hem Türkiye siyaseti için bulunmaz bir değer olduğunu onu yazmak için sadece bir kitabın yetmediğini kelimelerin kifayetsiz olduğunu söyledi.

Ekrem Arpak, kitap fiyatları hakkında konuşmasını şöyle dile getirdi; “Tabi serbest piyasa ekonomisi sıkıntılıdır. Geçen sene bin tane kitap 10 bin liraya basılırken, kitaplar bu yıl neredeyse 20 bin liraya yakın bir fiyata basılıyor. Yazarlar da sıkıntılı dönemlerden geçiyor. Ama şunu belirtmek istiyorum ki bana bir çaya 20-30 liraya veren insan kitaba da o parayı verebilir, aslında kitaplar pahalı demek biraz bahane oluyor okumamamız için” dedi.

DOLARDAN DOLAYI FİYATLAR YÜKSEK!

Yaşam Savaş, Eve Dönüş gibi yapıtlarının yazarı  Mansur Işıkbol da gençlerin kitap okuması için yayınevlerinin daha uygun fiyatlar belirlemesi gerektiğini, aksi taktirde kitaplara olan ilgini günden güne düşeceğini söylerken, kendi kitaplarını en uygun fiyata okuyucuya sunduğunu belirtti.

Mansur Işıkbol sözlerine şöyle devam etti: “Evet kitap fiyatları pahalı ve bu da dolara bağlıdır, ondan dolayı okuyucular şikâyetçi olmakta haklı. Fakat okumanın bir para karşılığı bana göre olmamalı, misal ben kitaplarımın ne kadar okunduğuna bakan biriyim. Bana göre öncelik okurlara bir şeyleri aktarmak, cebime bir şey kazandırmak değil. Ama yaşam şartları ve serbest piyasa ekonomisinden dolayı kitapların da yükselmesi normal olduğunu düşünüyorum.”

“YAZARLAR KOLAYLIK SAĞLAMASI LAZIM”

Zirvede Üşüyenler, Veda Makamı gibi eserlerin yazarı olan Leyla Şahin, kitap fuarına gelip kitap alamayan okuyuculara üzüldüğünü ve kendi kitaplarında yüzde 50 indirim yaptığını kaydetti.

Leyla Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Ben 100 liralık kitabımı 50 liraya düşürdüm neden derseniz, her şey para değildir. Fuarlara gelen öğrencilere vatandaşlara eğer kolaylık sağlayamıyorsak ve kitaplarımızı alamıyorlarsa biz onu yapamıyorsak burada durmayalım diye düşünüyorum” dedi.

“OKURLARIN OKUMA HEYECANI KAYIP OLMASIN”

Şanlıurfalı yazar Gözyaşlarım, Birkaç Damla Gözyaşı gibi eserlerin yazarı Salih Bencik ise gelecek yıllarda daha uygun kitap fuarların olmasını aksi taktirde gençlerin kitaba olan ilgisini köreleceğini söyledi.

Bencik, “Umarım ki bu kitapları daha uygun fiyata verilmesi açısından bir katkı sunulabilsin böyle bir çalışma zannedersem olmamış buna rağmen katılım çok güzel. Gerçekten insanlarımız okumak gelişmek ve değişmek istiyor bu yönde bizimde katkılarımız olduysa ne mutlu bize 5.si uygulanıyor bu fuarın önümüzdeki senelerde inşallah daha görkemli daha uygun bir durumda okuyucularımızla buluşuruz.” dedi.

TİCARİ AMAÇLI KİTAPLAR YAYGIN

Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Uzmanı –Çocuk ve Aile Danışmanı ve Pedagog Nalan Aktaş ise eğitim sektörünün ticari amaçlar ile kullanılmaması gerektiğini, çocuklara küçük yaşlarda öğretici kitapların okutulması gerektiğini fuarlarda kitap fiyatların daha uygun olmasının  gençleri okumaya yönlendireceğini kaydetti.

Nalan Aktaş değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Vatandaşların güzel eserlere ilgisi var, gelip kitaplara bakan vatandaşların fiyatlardan dolayı almaması ,gerçekten yazarlar acısından üzücü bir durum, ondan dolayı çoğu zaman fiyatların yüksek olmasından dolayı üzülüyorum, ama kitap maliyetleri de ortada, fakat bazı yayınlar kitabı ticari amaçla kitapları öne sürüyorlar ondan dolayı okuyucular şikâyetçi.”

“EN AZINDAN KRİZİN BU SEKTÖRÜ VURMAMASI LAZIMDI”

Yaşanılan ekonomi sıkıntıların her sektörü vurduğunu söyleyen Ferhat Mehmetoğlu, krizin kitap sektörüne vurmasına üzüldüğünü ifade etti.

Ferhat Mehmetoğlu, “Bence alamıyoruz cep yakıyor en azından bu krizin bu sektöre vurmaması gerekiyor ben öyle düşünüyorum. Bu çok üzücü bir olay, böyle bir tablonun yaşanmaması gerektiğini düşünüyorum az azından öğrenciler için, çünkü öğrencilerin bütçeleri bellidir kitap alamadıkları zaman kaynak alamadıkları zaman bu onlar için olumsuz durum meydana getiriyor bunun önüne geçilmesi gerekiyor ”dedi.

“KİTAPLARDA YÜZDE 300 ZAM VAR”

Kitap almak için fuara geldiğini kaydeden Batuhan İlhan, kitap fiyatlarını gördükten sonra geri çekildiğini ve yaşanılan zamların kitaplara çok yansıdığını belirtti.

Batuhan İlhan,“Kitap fiyatları gerçekten çok pahalı. Bir kitapta yüzde yüz demeyelim de yüzde üç yüz fark atmışlar. Geçen yıl baktığımız kitaplarla bu yıl baktığım kitaplar arasında dağlar kadar fark var. Urfalıların da okuma oranı düşük, lise, ortaokul ve dershane öğrencileri gelip kitap almak istiyor fakat fiyatları görünce geri çekiliyorlar. Şaşırtmadı beni” şeklinde konuştu.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Ekrem Arpak Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi