Şanlıurfa, mevsimlik işçiliğe hazırlanıyor

TAKİP ET

Ekilebilir tarım arazisi, su imkanları, ulaşım ve ihtiyaç duyulan güneş enerjisine sahip Şanlıurfa'da, yine mevsimlik tarım işçisi vermeye başladı.

Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yarısından fazlasını tek başına karşılayan ve hububat ambarı olarak nitelendirilen Şanlıurfa, her yıl tüm Türkiye’nin işçi ihtiyacını da karşılıyor. Kendi memleketlerinde iş imkanı bulamayan Şanlıurfalılar, başka illere giderek tarlada çalışıyor.

İMKANLARA RAĞMEN SEFALET SÜRDÜRÜLÜYOR
Şanlıurfa, üretim için tüm imkanlara sahip olmasına rağmen, kendi vatandaşını barındıramıyor. Türkiye’nin en geniş tarım arazisine sahip iller arasında yer alan kentte, güneş ve su sıkıntısı da bulunmamasına rağmen, vatandaşlar istihdam sorunu yaşıyor. Şanlıurfa’da işsiz gezen vatandaşlar, yılın büyük bir kısmını il dışında tarlalarda çalışarak geçiriyor. Gittikleri yerde barınma sorunu başta olmak üzere elektrik ve su sorunu yaşayan Şanlıurfalılar sefil bir yaşam sürdürüyor. Mevsimlik tarım işçileri, her yıl yaşadıkları sorunları bir kez daha yaşamamak için yetkililerden adım bekliyor ama o adım bir türlü atılmıyor. Öte yandan ailelerin işçilik için göç etmesi sonucu okul çağındaki çocuklar da eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalıyor.

GEÇEN SENE 7 İŞÇİ KAZADA HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Şanlıurfalı mevsimlik tarım işçileri her yıl doğa olaylarının yanı sıra trafik kazalarında da hayatını kaybediyor. Geçtiğimiz yıl Ordu’da 2 Şanlıurfalı vatandaş, denize girerek boğulmuş, birinin cesedine ulaşılmış diğerinin cansız bedenine dahi ulaşılamamıştı. Konya’nın Yunak ilçesi Ankara Karayolu üzerinde Şanlıurfalı tarım işçilerini taşıyan minibüs bir tırla çarpışmış, 7 Şanlıurfalı tarım işçisi kazada hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından işçi sorunu bir kez daha gündeme gelmişti fakat herhangi bir çözüm bulunamadı. Tüm zorluklara rağmen vatandaşlar iş bulabilmek için kendi memleketini terk ediyor. Asgari ücretle dahi olsa iş bulmaları halinde başka illere çalışmaya gitmeyeceklerini belirten vatandaşlar, kendi memleketlerinde hiçbir şekilde iş bulamadıklarını belirtiyor.

ŞANLIURFA, TÜRKİYE’NİN İŞÇİLİĞİNİ YAPIYOR
Türkiye’nin birçok alanda ihtiyacını karşılayan Şanlıurfa, işçilik ihtiyacını da karşılıyor. Şanlıurfalı işçiler, bahar aylarıyla birlikte Türkiye’nin 42 farklı iline dağılıyor. Çadırlarda yaşamlarını sürdüren, sürekli göç etmek zorunda kalan ve elektrik ve su gibi sorunlar yaşayan Şanlıurfalılar, öte yandan sağlık sorunlarına da maruz kalıyor. İçtikleri su ve soludukları tozlardan kaynaklı birçok hastalığa yakalandığını belirten Şanlıurfalı mevsimlik tarım işçileri, özellikle çocuklarda daha çok hastalık çıktığını görüldüğünü belirtiyor. Gittikleri yerlerde hastane imkanı bulamadıklarını kaydeden vatandaşlar, hastalanmaları halinde bile çalışmaya gittiklerini söyledi. Şanlıurfa’da üretilen ürünlerin kentte pazarlanması veya işlenmesi halinde kentteki istihdam sorununun büyük ölçüde tamamlanacağını söyleyen işçiler, Gaziantep’in bu konuda Şanlıurfa’nın sırtından geçindiğini söyledi. Üreten Şanlıurfa, ürettiğini Gaziantep’teki fabrikalarda işlettiriyor. Fabrika sayısı yetersizliği nedeniyle işsizlik sorunu her geçen gün büyürken, vatandaşlar da çareyi farklı illerde çalışmakta buluyor.