Şanlıurfa'nın damarları tıkalı

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın ana arterleri olarak hizmet veren cadde ve yollarında trafik sorunu güç geçtikçe artıyor. Şehrin en işlek caddelerinden olan Eyüp Peygamber caddesi, Sarayönü caddesi, SSK caddesi ve Açıksu Caddesi gibi belli başlı ulaşım merkezlerinde gün içerisinde yoğun trafik sorunu yaşanıyor.

Son açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Şanlıurfa’da 256 bini aşkın araç bulunuyor. Bu verinin açıklanmasının üzerinden yaklaşık bir yıllık zaman geçti. Artan araç sayısı ile birlikte kent merkezinde her geçen gün trafik daha büyük bir sorun oluyor.

 

Projeler ağır işliyor

Şanlıurfa kent merkezinde trafik sorununu çözmek temelinde yapılan yol ve cadde çalışmaları uzun süre alıyor. Şehir merkezinde yapımı devam eden Açıksu caddesi, Akçakale Caddesi ve Çevik Kuvvet kavşağı projeleri hala devam ediyor.  Bu projeler devam ederken bulundukları bölgelerde devam eden çalışmalardan kaynaklı ekstra bir trafik yoğunluğu yaşanıyor. Örneğin Akçakale caddesinde devam eden çalışmalar kapsamında trafik çoğu zaman tek şeritten çift yönlü olarak sağlanıyor. Buda bölgede fazladan trafik yoğunluğu ve kaza riski yaratıyor. 

 

Yoğunluk kazalara sebep oluyor

Urfa’nın en önemli ulaşım yollarından biri olan Necmettin Cevheri Bulvarı ve Diyarbakır yolu arasında Çevik Kuvvet kavşağı yıllardır bitirilemedi. 18 Ekim günü bölgeden geçen bir motosikletli devam eden inşaat alanındaki boşluğa düştü. Yaralı motosikletliyi itfaiye düştüğü çukurdan çıkarabildi. Bölge de devam eden çalışmalar sebebiyle farklı yollar yönlendirilen trafik yoğunluk yaratıyor. Daha önce de birçok araç yaşanan yoğunluk nedeniyle kaza yapmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün Ekim ayında hizmete açılacak dediği kavşakta çalışmalar hala devam ediyor.

 

Projeler çözüm odaklı değil

Trafik sorunu ortadan kaldırmaya yönelik yapılan bazı projeler vatandaşı tatmin etmiyor. Yapımı devam eden Akçakale Caddesi ve kamulaştırma çalışmalarının sürdüğü Turizm Yolu projesinin kente sağlayacağı yarar, vatandaşı düşündürüyor. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden başlayarak, kent merkezine doğru Karakoyun Deresine kadar yapılan Akçakale Caddesi için sorularımızı yanıtlayan Şemsettin Direk adlı vatandaş ‘’Ben Eyyübiye’de oturuyorum, mobilyacı olarak çalışıyorum, bu sebeple Eyyübiye içerisinde araçla sık sık dolaşmak zorunda kalıyorum. Yapılan Akçakale yolu projesi bana göre eksiktir, trafiğin asıl tıkadığı yer Kuyubaşı Kavşağı ile Maliye arasındaki bölümde daha çok trafik oluyor. Ama buraya yönelik bir çalışma yok. Özellikle spot pazarının olduğu yerde her saniye trafik var. Buna rağmen proje fidancıların orada bitiyor, anlam vermek imkansız ‘’dedi.

 

Turizm yolu çözüm olmayacak

Eyüp Peygamber Caddesinde yaşanan trafik sorunu sorduğumuz bölge esnaflarından Şeref Ceylan ‘’Bizim buranın trafiği uzun yıllardır devam ediyor. Çözüm olarak her gelen belediye başkanı bir şeyler yapmaya çalıştı ancak sonuç ortada. Şimdiki belediye başkanı da turizm yolu projesi yapacaklarını söylüyor. Bana göre buda işe yaramayacak, çünkü ana cadde burası, kimse yolunu uzatıp tekrar aynı caddeye gelmek istemez. ‘’ ifadelerini kullandı.



Abduselam Yavuz / Urfa Değişim