Şanlıurfa'nın görkemli hazinesi Karahantepe,dünya arkeolojisine damga vurdu

TAKİP ET

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, 5. Şangay Arkeoloji Forumu'nda Karahantepe, 2023 yılının en önemli 9 "Saha Keşif ve Araştırma' projesi arasına seçildiğini açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çin'de düzenlenen 5. Şangay Arkeoloji Forumu'nda Karahantepe, 32 ülkeden katılımcıların yaptığı 973 değerlendirmede; 2023 yılının en önemli 9 "Saha Keşif ve Araştırma” projesi arasına seçildiğini sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

KARAHANTEPE PROJEMİZ DÜNYA ÖLÇEĞİNDE ŞİMDİDEN ÖNEMLİ BİR YER EDİNDİ

Bakan Nuri Ersoy, Bu dönem, “Türk Arkeolojisinin Altın Çağı” olacaktır temennisinde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

“32 ülkeden katılımcının yaptığı 973 değerlendirme sonucunda alınan kararla Karahantepe Projemiz sadece Anadolu’da değil dünya ölçeğinde şimdiden önemli bir yer edindi. Karahantepe'yi ülkemizde yer alan Neolitik Çağ yerleşimleri arasında en önemli duraklardan biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Karahantepe, Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülen diğer bilimsel çalışmalar gibi dünya kültür mirasına çok önemli keşifler sunmaya devam edecek. Bu dönem, “Türk Arkeolojisinin Altın Çağı” olacaktır.”

KARAHANTEPE, İNSANLIK TARİHİNİN ÖNEMLİ MİRASINA SAHİP

Şanlıurfa Vali Hasan Şıldak’ta sosyal medya hesabı üzerinden Karahantepe’nin “Saha Keşif ve Araştırma” projesi arasına seçilmesiyle ilgili şu açıklamada bulundu:

“Karahantepe gibi insanlık tarihinin önemli bir mirasını günümüze kazandıran ve Şanlıurfa’da Taş Tepeler Projesi kapsamında çok sayıda kazı çalışmasını başarıyla sürdüren değerli hocamız Prof Dr Profesör Dr. Necmi Karul’u tebrik ediyor, bu kapsamlı çalışmaya destek sağlayan bütün kuruluşlara teşekkür ediyorum.”

KARAHANTEPE’NİN ÖNEMİ!

Karahantepe Şanlıurfa yer alan arkeolojik sittir. Halk arasında Kürtçe adı "Girê Keçel" olarak bilinmektedir. Şehir merkezine 46 km uzaklıkta olan Karahantepe, ilk kez 1997 yılında Bahattin Çelik tarafından keşfedildi. Neolitik dönemden kaldığı düşünülen 250 dikilitaşın bulunduğu alanda ilk kazı çalışmaları Eylül 2019'da başladı.

Geçtiğimiz aylarda 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'de ilk boyalı heykel, Karahantepe'de ise en gerçekçi insan heykellerinden biri bulunmuştu.

Çalışmalar, Profesör Dr. Necmi Karul tarafından yönetilmektedir.

Şanlıurfa Mehmet Nuri Ersoy