Şanlıurfa'nın sokak lezzetleri enflasyon ve maliyete takıldı

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın sokak lezzetleri arasında bulunan karlamaç, bu yıl artan maliyetler ve yüksek enflasyondan nasibini aldı. 29 yıldır karlamaç satan esnaf Şükrü Karabacak, geçen senelere göre satışlarının şu an ağır olduğunu kaydetti.

Yaz ayının gelmesi ile beraber Türkiye’nin en sıcak yerlerinden olan Şanlıurfa’da sıcak havaların serinletici içeceği olan karlamaç sokaklarda satılmaya başlandı.

Rengarenk renkleri ve çeşitleriyle her damak zevkine hitap eden karlamaç, bu yıl içeriğinde kullanılan öz ve şeker fiyatlarının yükselmesinden dolayı bardakların boyutuna göre fiyatlar 10 TL’den başlayıp 35 TL’ye kadar çıkıyor. Geçen yıl ise 5 TL’den başlayan fiyatlar 20 TL’ye kadar çıkıyordu.

29 yıldır Şanlıurfa’nın en işlek yerlerinden biri olan Yıldız Meydanında karlamaç satan esnaf Şükrü Karabacak, maliyetlerin artmasından dolayı karlamaç fiyatlarının yükseldiğini vurguladı.

FİYATLAR GEÇEN SENEYE GÖRE ARTTI

Karlamaç fiyatlarının geçen seneye göre artığını kaydeden Şükrü Karabacak, “Karlamaç fiyatları 10 TL'den başlıyor. Çünkü öz ve şeker fiyatları yükseldi. Maliyetlerimiz arttığı için biz de geçen yıllara göre fiyatı arttırdık, yoksa olmuyor. Mesela 220 TL’ye aldığımız bardak şu an 550 TL'ye alıyoruz. Fiyatları biz kendimiz yükseltmedik, maliyetlerimiz arttığı için artırmak zorunda kaldık. Karlamaç bardakları 10 TL'den başlayıp 30 TL kadar çıkabiliyor. Bu fiyatlar ise bardak boyutuna göre değişiyor. Geçen yıl bardaklar 5 TL'den başlayıp 20 TL'ye kadar çıkıyordu” dedi.

13 ÇEŞİT BULUNUYOR

Karlamaç çeşitlerinden bahseden esnaf Karabacak, “Portakallı, kolalı, muzlu, milkshake, sade sütlü, orman meyveli, güllü, kivi ve karadut olmak üzere toplamda 13 çeşit karlamaç elimizde bulunuyor. Karlamaçları biz kendimiz yapıyoruz. Elimizden geldiği kadar temiz çalışmaya çalışıyoruz zaten şu an iş yerimize ait hijyen belgesi bulunmaktadır. Karlamaçın içerisinde Tarım Orman Bakanlığı’ndan aldığımız öz var. Bu özün yanında şeker ve buz var” ifadelerini kullandı.

Kiralar ve enflasyon yükseldi

Esnaf Karabacak, yüksek enflasyondan dolayı satışların azaldığını belirtti. Asgari ücretle çalışan insanların artık masraflara yetişemediğini aktaran Karabacak, “Geçen senelere göre satışlarımız şu an ağır. Çünkü insanlarda bir durgunluk var. Bu fiyatlardan şikâyet edenler var. Çünkü insanlar asgari ücretle çalışıyor. Kiralar ve enflasyon bayağı yükseldi. Asgari ücretle çalışanlar ancak kendi ailesini giderlerini karşılayabiliyorlar. İnsanlar artık yetiştiremiyor. Biz elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Şanlıurfa Şükrü Karabacak