Şanlıurfa sorunlarla kan kaybediyor!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da yıllardır süren ve bir türlü çözülemeyen sorunlarla Şanlıurfa her geçen gün kan kaybediyor. Vatandaşlar Şanlıurfa'daki sorunlardan şikayetçi, kalıcı olmayan projelerden de genel olarak memnun kalmıyor.

Nüfusu 2 milyonu aşan Şanlıurfa'da sorunlar bir türlü bitmek bilmiyor. Şanlıurfa'da yıllardır çözülemeyen sorunlardan şikayetçi olan vatandaşlar, burada yapılan birçok çalışmanın kalıcı olmadığı gerekçesiyle projelerden de memnun kalmıyor. Şanlıurfa'nın çok önemli değerlere sahip olmasına rağmen gerek turizmde gerekse tarımsal üretimde kendini kanıtlamaması sürekli tartışma konusu oluyor bunun nedeni ise STK ve siyasilerin yeterince çaba göstermediği olarak görülüyor.

İşsizlik büyük bir sıkıntı

Şanlıurfa, genç nüfusun yoğun olduğu iller arasında yer alıyor. Buna bağlı gençlere yönelik iş istihdamının yeterli olmaması da işsizliğin hızla artmasına neden oluyor. En büyük sorunlardan biri olan işsizlik sürekli tepki çeken konular arasında yer alıyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde İŞKUR aracılığıyla işçi alımı için açılan  bin kişilik kontenjana 44 bin kişi başvuru yaptı. İşe başvuranların sayısı oldukça fazla olmasından dolayı kura çekimi soğuk havaya rağmen stadyumda yapıldı. Şanlıurfa'nın işsizlik durumu dikkat çekti, ulusal gündemde de yerini aldı. Binlerce kişinin işsiz olduğu Şanlıurfa'da umut arayanlar, sürekli İŞKUR kapısının önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar.  



Sağlık sorunu kangren oldu

Şanlıurfa'da yıllardır sağlık sorunu süregeliyor. Zaman zaman sağlık üzerine çalışmalar yapılsa da bu sorun da bir türlü çözüme kavuşturulmadı. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinin açılmasıyla hastanelerdeki yoğunluk azalacakken, mevcut çocuk ve kadın doğum hastanelerinin kapatılması bu projenin değer kazanmasını sağlayamadı. Yeni hastanenin açılmasıyla vatandaşlar sevinirken, mevcut hastanelerin kapatılması da oldukça tepki gösterdi. Sağlıkta yapılan ve çözüm getirmeyen çalışma en çok tepki çeken çalışmalar arasında yer aldı.



Hastane koridorları dolup taşıyor

Doğum oranının da yoğun olduğu Şanlıurfa'da hastaneler yetersiz kalıyor. Mevcut olan yoğunluğu en aza indirmek amacıyla şehir hastanesi projesi gündeme gelirken, şehir hastanesinin çalışması yıllardır yılan hikayesine döndü. Hastanelerin yetersiz olduğu Şanlıurfa'da hastalar neredeyse her gün çile ile karşı karşıya kalarak mağdur oluyor. Öyle ki muayene olmak için hastaneye giden vatandaşlar sıra bulmak için sabahın erken saatlerinde henüz hastane açılmadan kapının önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar. Bazı alanlarda doktorun olmaması sürekli vatandaşları mağdur ederken, zaman zaman sistemin olmaması da en fazla tepki çeken konular arasında bulunuyor. Hastanedeki sıra bekleme yoğunluğunun azaltılması için her ne kadar randevu sistemi uygulamasına başlansa da hastalar bazı doktorlarda muayene olmak için bir hafta sonrasına randevu alabiliyor. Hastanelerde çalışan sağlık personelleri de zaman zaman çalışma koşullarında şikayet ederken, vatandaşlar yeni hastaneler ve eksiksiz doktor istiyor.

Elektrik sorunu vatandaşları canından bezdirdi

Şanlıurfa'da elektrik kesintileri ve yüksek gelen faturalar başlı başına sorun olmuş durumda. Özellikle ısınma ihtiyacının en yoğun olduğu kış mevsiminde ve tarımsal sulama için enerjiye ihtiyaç duyulan yaz mevsiminde elektrik kesintilerinden dolayı vatandaşlar iş yapamaz duruma geliyor. Özellikle esnaflar başta olmak üzere vatandaşları mağdur eden kesintiler, tepkilerin büyümesine neden oluyor. Kesintilerden dolayı kimi esnaf iş yapamadan kepenk kapatırken, vatandaşların elektronik cihazlarını rahat kullanmasını da engelliyor. Bu durumda vatandaşlarla elektrik dağıtımını yapan DEDAŞ'ı karşı karşıya getiriyor. Vatandaşlar, çoğu zaman elektrik sorununa muhatap bulamazken, bu tepkiler sokağa taşıyor, yol kapattırmaya kadar gidiyor. Öyle ki vatandaşlar çoğu zaman yolu trafiğe kapatıyor, lastik yakarak kesintileri protesto ediyor.



Nüfusun artmasına rağmen ihtiyaca uygun trafoları güçlendirmeyen DEDAŞ'a kesintilerin yanı sıra yüksek gelen faturalardan dolayı da tepki gösteriliyor. Vatandaşlar zaman zaman elektriği kullanmadıklarına rağmen faturanın yüksek geldiğini öne sürüyorlar.

Ulaşım sorunu Şanlıurfa'da yaşamı felç ediyor

Şanlıurfa'da ağzı açılan her vatandaşın belirttiği sorun ulaşım oluyor. Her ne kadar yeni yollar yapılsa da yapılan yollar şehir trafiğine cevap vermiyor. Çarpık kentleşmenin yoğun olduğu kentte birçok cadde her gün tıkanıyor, araçlar yolda kontak kapatıyor. Birçok mahalle ana geçiş güzergahı üzerinde bulunmasına rağmen yolların genişletilmemesi trafik akışını durduruyor.



Şanlıurfa'da trafik sorununun yaşanmasının en önemli sebebi vatandaşlara göre yapılan çalışmalar olarak da görülüyor. Özellikle köprülü kavşaklarda çalışmaların oldukça yavaş gerçekleşmesi ve kentin can damarı olan yolların üzerinde birden fazla çalışmanın yürütülmesi trafik sorunlarını daha da artmasına neden olduğu belirtiliyor. Kamuoyuna göre Gaziantep ve Diyarbakır güzergahı üzerinde birden fazla köprülü kavşak çalışmasının aynı anda yapılması trafik akışını daha da zorlaştırıyor. Öte yandan Abide Kavşağında trafiği rahatlatmak için gösterilen projenin çalışmaya yansımaması da trafik sorununa çözüm getirmediği öne sürülüyor.

Alt yapıda halen sıkıntılar yaşanıyor

Şanlıurfa'da belediye çalışmalarında alt yapıya önem verilirken, birçok yerde ortaya çıkan manzaralar, bu çalışmaların planlı bir şekilde yapılmadığına kanaat getiriyor. Özellikle kış aylarında birçok mahallede görülen su baskınları Şanlıurfa'da alt yapının sorunlarını gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz aylarda özellikle Suruç ilçesi başta olmak üzere birçok mahalle, sel baskınlarına maruz kaldı.



Özellikle kırsal mahallelerin bir kısmında yolların düzenli olmamasından dolayı ulaşım düzenli bir şekilde sağlanamazken, bazı mahallelerde çocukların okula bile gidemediği zaman zaman tartışma konusu oldu. Merkez mahallelerde birçok yerde yaşanılan sorunlara gelen şikayetlere karşılık kurumlar sorumluluğu üstlenmezken, halen içme su problemi yaşayan mahalleler bulunuyor.

Eğitimde öğretmen açığı göz azdı edilmeyecek konu

Şanlıurfa'da öğretmen açığının yoğun olması eğitimdeki sorunların artmasına neden oluyor. Eğitimde yapılan yatırımlarla yeni okullar açılmasına rağmen öğretmen eksikliği göz ardı edilmeyecek konular arasında yer alıyor. Öyle ki birçok veli çocuklarının normal kapasitenin üstündeki sınıflarda eğitim gördüğünü söylerken, birçok öğrenci de öğretmen eksikliğinden dolayı başka sınıflarda eğitim almak zorunda kalıyor. Eğitim Bir-Sen'in istatistiklerine göre ise Şanlıurfa'da 7 bin civarında öğretmen açığı bulunuyor.

Eğitim alanında bazı kırsal mahallelerde okulun olmamasından dolayı öğrenciler taşıma eğitim görmek zorunda kalırken, bazı okullar ise öğretmen eksikliğinden dolayı kapatılmış durumda.

Turizm konusunda elde olan avantajlar değerlendirilmiyor

Şanlıurfa tarihi ve inanç turizmiyle önemli bir konumda yer alıyor. Özellikle dünya tarihine yön veren Göbeklitepe'nin burada olması Şanlıurfa'nın önemini daha da artırdı. 2019 yılının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilmesi Şanlıurfa'ya yıllar sonra gelen en büyük avantaj oldu. Ancak turizm alanında Şanlıurfa'nın yeterince tanıtılmaması, ulaşım ve konaklama üzerine çalışmaların yapılmaması bu avantajdan faydalanmadığını gösteriyor. Göbeklitepe'nin Şanlıurfa'da olmasına rağmen gelen turistlerin Gaziantep'te konaklanması öngörülürken, turistleri gece de Şanlıurfa'da tutmak adına çaba gösterilmiyor. Özellikle bu konu ile ilgili Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Göbeklitepe'nin Gaziantep'in merkezi haline geleceği üzerine açıklaması Şanlıurfa'da tartışmaların büyümesine neden olurken, bu konuda birçok siyasi ve STK sessiz kaldı. Bu nedenle Şanlıurfa'nın önemli değerlerinin hak ettiği yeri bulamamasının sebebi, kamuoyunda siyasilerin ve STK'ların hiçbir çalışma yürütmediği olarak görülüyor.



Şanlıurfa için 2019 yılı büyük bir fırsat olmasına rağmen yurt dışına ve turist çeken iller uçak seferlerinin başlaması taleplerinin reddedilmesi vatandaşların daha çok memnuniyetsizlik yaşamasına neden oldu ve vatandaşlar Şanlıurfa'nın sahipsiz kent olduğunu belirttiler.    

Tarımsal sorunlar çiftçileri perişan etti

Geniş ve verimli tarım arazileri bulunan Şanlıurfa'da çiftçiler yaz mevsiminde sürekli sulama sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. Tarımda ve hayvancılıkta sorunlar yaşayan çiftçiler üretimden vazgeçiyor. Öyle ki sürekli Şanlıurfa'da kuraklık ve sulama sorunuyla karşı karşıya kalan çiftçiler, bu yıl pamuk ve mısır fiyatlarının düşük olmasından dolayı ürününü toplayamadı. Ardından yağışlar da etkili olunca ekinler toplanamadan tarlada kaldı. Bu nedenle çiftçiler büyük mağduriyet yaşadı.



Tarım konusunda en önemli sorunlardan biri de mevsimlik işçiler olarak görülüyor. Şanlıurfa'nın geniş tarım arazilerine sahip olmasına rağmen her yıl binlerce kişi mevsimlik işçi olarak başka illere gitmek zorunda kalıyor. Öyle ki bu durumun nedeni de kamuoyunda, yeterince tarım arazilerine ve hayvancılığa önem verilmediğinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Haber: Murat Doğan / Urfa Değişim