Şanlıurfa Tabip Odası'ndan 14 Mart Mesajı: "Zorluklar Devam Ediyor, 14 Talebimiz Var!"

TAKİP ET

Şanlıurfa Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamada, sağlık çalışanlarının sorunlarına ve taleplerine dikkat çeken Tabip Odası, "Zorluklar devam ediyor, 14 talebimiz var!" mesajı verdi.

Geçen yıl Adıyaman Saat Kulesi'nde "Bir mendil niye kanar?" diye soran Tabip Odası, bu yıl da sağlık çalışanlarının sorunlarına ve toplumdaki genel sıkıntılara dikkat çekti. Yönetilemeyen ekonomik kriz, depremin toplum sağlığına etkileri, pandeminin artçı etkileri, yoksulluk, demokrasi, hukuk, insan hakları ve ifade özgürlüğü gibi konularda endişeler dile getirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili verilen sözlerin tutulmadığı hatırlatıldı. Halk sağlığına zararlı düzenlemeler içeren bir yasanın kabulüne tepki gösteren Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından hazırlanan sağlıkta şiddet, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ek gösterge gibi konulardaki kanun tekliflerinin Meclis'te gündeme dahi alınmadığını belirtti.

14 Mart'a özel 14 talep de sıralandı. Bu talepler arasında sağlıkta şiddete karşı önlemler, güvenli çalışma ortamları, dinlenme koşullarının iyileştirilmesi, fiili hizmet süresi zammı, ek gösterge artışı, tüm sağlık emekçilerine tek kalem maaş, vergide adalet, muayene sürelerinin düzenlenmesi, acil servislerde yeşil alan kaldırılması gibi konular yer aldı.

Açıklamada ayrıca TTB'nin dayanışma ve mücadeleyi büyütmek için var olduğuna dair bir mesaj verildi.

TTB'nin 14 Talebi:

Şiddetsiz ve güvenli çalışma ortamı

Hekimlerin/sağlık emekçilerinin dinlenme koşullarının iyileştirilmesi

Pandemilerin sağlık emekçileri için meslek hastalığı kabul edilmesi

Fiili hizmet süresi zammının 120 gün olması

Hekimlerde ek gösterge üst sınırının 7600'e yükseltilmesi

Tüm sağlık emekçilerine tek kalem maaş verilmesi

Emekli aylıklarının iyileştirilmesi

Vergide adalet

Muayene sürelerinin düzenlenmesi

Acil servislerde yeşil alan kaldırılması

Sağlık ortamına dair düzenlemelerin TTB ve ilgili sağlık emek-meslek örgütlerinin görüşleriyle yapılması

Atamaların bilimsel ölçütlere ve liyakate dayalı olması

Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık eğitimi kontenjanlarının azaltılması

Koruyucu sağlık sisteminin öncelendiği, güçlü ve bölge tabanlı birinci basamak, basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sistemi inşa edilmesi

Şanlıurfa Tabip Odası 14 Mart Tıp Bayramı