Şanlıurfa'ya ihracat desteği

TAKİP ET

Şanlıurfa Valiliğine ziyarette bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar, Türkiye'nin büyüme yolunda ilerlediğini kaydederek 'Koronavirüs aşısı yapıldığında inşallah hem sağlık, hem de ekonomi alanında ayrışarak, büyümeye devam edeceğiz. Son üç yılda Şanlıurfa'dan 150 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti ve bu Şanlıurfa için çok düşük. Bu konuda destek vereceğiz. ' dedi.

Bakan Pekcan, Şanlıurfa Valiliğinde yaptığı açıklamada, “Son iki yılda Şanlıurfa’ya 1,7 milyar TL tutarında ihracat desteği verdiklerini, Eximbank ihracat kredileri kapsamında Şanlıurfa’ya 5.7 milyon dolarlık ihracat desteği sağlandığını söyledi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya geldi. Bakan Pekcan'ı GAP Havaalanında Vali Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve bürokratlar tarafından karşılandı. Havaalanından ayrılan bakan Pekcan, ilk olarak Şanlıurfa Valiliğini ziyaret etti. Burada gazetecilere kısa açıklamada bulunan Bakan Ruhsar Pekcan, bütün dünyanın pandemiden hem sağlık, hem de ekonomik anlamda çok etkilendiğini belirterek, “Bakanlık olarak her zaman iş insanımızın ve esnafımızın yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızdan aldığımız güç ile onun liderliğinde bu süreci yönetmek için el birliğiyle çalışıyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİ BÜYÜDÜ
Türkiye’nin ekonomisinin üçüncü çeyrekte büyüdüğünü ve 2020 yılını pozitif büyümeyle kapatacak çok az ülkenin arasında yer aldığını vurgulayan Pekcan, “İnşallah aşıların yapılması ile birlikte hem sağlık hem de ekonomik alanda dünyadan ayrışarak devam edeceğiz” diye ifade etti. Ekonomik iyileşmenin devam edeceğini sözlerine ekleyen Pekcan, 2020 yılında ihracat rakamlarının arttığını söyledi.

URFA ESNAFINA 14 MİLYON 300 BİN TL DESTEK
Pandeminin başlamasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik istikrar kalkanı paketi ile iş dünyasına yönelik istihdam, finansman ve vergi kolaylıkları getirildiğini hatırlatan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, esnaf ve sanatkârlara yönelik Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından toplam 68 milyar TL kredi verdiğini, bu rakamın 42 milyar TL’nin 1 milyon esnafa 2020 yılında kullandırıldığını söyledi.
 Esnaf ve sanatkârların TESKOMB’a olan borçlarının, faiziyle birlikte Haziran 2021 sonuna kadar ertelendiğini hatırlatan Pekcan, pandemideki gelişmelere paralel bu yönde adımlar atmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Esnafa verilen gelir kaybı desteği konusunda da bilgiler veren Pekcan, “Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı üzere, esnafımıza üç ay süreyle 1000 TL gelir kaybı desteği, büyükşehirlerimizde 750, diğer şehirlerde de 500 TL kira desteği vereceğiz. 1 milyon 400 bin esnafımız bundan yararlanıyor. Şanlıurfa’dan da 15 bin 842 esnafımız başvuru yapmış. 14 milyon 300 bin TL de Şanlıurfa’ya ödeme gerçekleştirmiş bulunuyoruz.” dedi.

Pandemi döneminden en çok etkilenen kafe ve restoranlara yönelik destekler hakkında da bilgi veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ciroları 3 milyon TL’ye kadar olan ve 2020 yılında 2019’a kıyasla yüzde 50 ve üzerinde ciro kaybı olan işletmelerin, ciro kayıplarının yüzde 3’ü oranında destekleneceğini, bu rakamın da işletme başına en az 2, en fazla 40 bin TL tutarında olacağını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığının bu destek konusunda çalışmalarını tamamladığını kaydeden Pekcan, çoğu işletmenin 40 bin TL destek alacağının görüldüğünü ifade etti.

513 FİRMA İHRACATA TEŞVİK EDİLECEK
Şanlıurfa’ya özel açıklamalarda da bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, son iki yılda Şanlıurfa’ya 1,7 milyar TL tutarında ihracat desteği verdiklerini, Eximbank ihracat kredileri kapsamında Şanlıurfa’ya 5.7 milyon dolarlık ihracat desteği sağlandığını söyledi.

Şanlıurfa’da son üç yılda 150 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiğini ve bunun Şanlıurfa için çok düşük bir rakam olduğunu belirten Pekcan, Ticaret Bakanlığının başlattığı “81 İlde İhracata İlk Adım” programı ile 78 ilin çalışmalarını tamamlayarak 18 bin 500’ün üzerinde firma tespit ettiklerini ifade etti. Şanlıurfa’da da ihracat potansiyeli olan 513 firma belirlediklerini dile getiren Pekcan, “Demek ki Şanlıurfa’da ihracat potansiyeli olduğu halde ihracat yapmayan 513 firma var. Şimdi onlara ihtiyaç analizleri yapacağız. Niçin ihracatçı olamadıklarını tespit edecek, altı ay süreyle onları taleplerine en uygun mentorle eşleştirerek eğitimler vereceğiz. O firmalarımıza Eximbank’tan da destek vererek ihracat ailesine katılmalarını sağlayacağız.” dedi.

GÜZEL HABERİ URFA’DAN DUYURDU
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Gürbulak Gümrük Kapısı'nda 808 kilogram eroin ele geçirildiğini açıkladı. Pekcan ele geçirilen eroinin bugüne kadar sınırda yakalanan en büyük miktar olduğunu belirtti.

 Şanlıurfa’ya gerçekleştirdiği ziyarette esnaf ve oda temsilcileriyle bir araya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile İran’ı birbirine bağlayan Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesindeki Gürbulak Gümrük Kapısı'nda 808 kilogram eroin maddesinin ele geçirildiğini belirtti.

Bakan Pekcan konuşmasında ele geçirilen eroinin sınırda bugüne kadar yakalanan en yüksek miktar olduğunu belirterek ekipleri kutladı.