Şanlıurfalılar, yeni varyant kapıda! Bu kış zorlu geçecek

TAKİP ET

Uzun süredir hatırlanmayan COVID-19, bu kez mutasyona uğramış yeni hali ile gündeme geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasıyla yeniden gündeme gelen Eris Varyantının 9 kişide görülmesi çoğu soruyu da beraberinde getirdi.

Omicron varyantının bir alt türü olarak görülen Eris Varyantı, EG.5.1 olarak adlandırılan bir mutasyona sahip olan virüstür. Bu mutasyon, Eris Varyantının insan hücrelerine daha kolay bağlanmasına ve çoğalmasına yardımcı olabilir.

Eris varyantının Türkiye’de görülmesi akıllara pek çok soruyu da beraberinde getirdi. Bu varyant ne kadar tehlikeli? Yayılma hızı ne? Yeniden kapanma olacak mı? Merak edilenleri Acil Doktoru İbrahim Hatipoğlu’na sorduk.

Eris Varyantı konusunda mikrofonlarımıza konuşan Acil Doktoru Hatipoğlu, yeni varyantın daha hızlı yayıldığını kaydetti. İşte Eris Varyantının bilinmeyenleri…

ERİS VARYANTI NEDİR?

Covid-19’un mutasyona uğramış hali olan ve Omicron varyantının bir alt türü olarak görülen eris varyantının, EG.5.1 olarak adlandırılan bir mutasyona sahip olan virüs olduğunu söyleyen Doktor Hatipoğlu Eris Varyantının belirti ve önlemlerini de açıkladı.

ERİS VARYANTININ BULAŞICI ETKİSİ VAR MI?

Eris Varyantının diğer gribal enfeksiyonlar gibi belirtiler gösterdiğini aktaran Hatipoğlu şu ifadelere yer verdi, “Son günlerde Eris Varyantı diye bir hastalık duyuyoruz, bu hastalık Covid-19'un mutasyona uğramış bir varyantı olarak geçiyor. Bu hastalık ciddi bir şekilde ve çok hızlı yayılıyor. Belirtileri ne yazık ki diğer gribal enfeksiyonlar gibi belirtiler gösterdiği için gripten ayırt edilmesi çok zordur” dedi.

ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Doktor Hatipoğlu, Eris Varyantının en belirgin belirtilerini şu şekilde anlattı; Boğaz ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, değişen koku alma duyusu, baş ağrısı, Hapşırma, ses kısıklığı ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Bu belirtileri ayırt etmek ancak laboratuvar ortamında gerçekleşebilir çünkü dediğim gibi bunlar grip gibi seyredebilirler” ifadelerini kullandı.

“ZORLU BİR KIŞ BİZLERİ BEKLİYOR DİYEBİLİRİZ”

Covid-19 döneminde oluğu gibi insanların eve kapanmasıyla bu virüsün daha artacağını kaydeden Hatipoğlu, “Biliyorsunuz önümüz kış ve kış mevsimine doğru ilerliyoruz insanların hepsi artık kapalı ortamlarda yaşayacakları için ne yazık ki bu hastalık daha hızlı yayılacak ve herkes yakalanacak. Bu kış yine zorlu bir kış bizi bekliyor diyebiliriz. Bu yüzden halkımızın şimdiden maske takmasını istiyoruz. Özellikle kapalı ortamlarda maskeyi öneriyoruz maske ciddi bir şekilde virüsün artmasını engeller ve özellikle çocuklarda, yaşlılarda kronik hastalığı olanlarda maske kullanılması hayatı kurtarabilir” şeklinde konuştu. 

“MASKE TAKMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ”

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Hatipoğlu daha sonra sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ben özellikle hastalara kapalı ortamlara girmemelerini ve maske takmalarını tavsiye ediyorum. Beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Hastalanmadan önce dirençlerini iyi korumaları gerekiyor ki hastalığı en az şekilde üstlerinden atabilsinler” dedi. 

“YAPILAN COVİD-19 AŞISININ FAYDASI ÇOK OLACAK”

Eris Varyantının mutasyona uğramasından dolayı etkisini Covid-19 gibi belirtmeyeceğini ve ölümcül olmayacağının altını çizen Hatipoğlu, “Covid-19 İlk çıktığında vücudumuz covid-19’u tanımıyordu ve böylelikle çok sayıda can kaybımız oldu. Şimdi insanlar Covid-19’a enfekte oldular, vücut Covid-19’u kabullendi ve vücudumuz bağışıklık kazandı, aşılar yapıldı önlemler alındı. Bu varyantın Covid-19 kadar öldürücü olacağını düşünmüyorum. Kronik hastalığı olan kişiler ve yaşlı kişilerin bu dönemde çok dikkat etmelerini özellikle istiyoruz. Yaptığımız Covid-19 aşıları bir nebze de olsa bu yeni varyantın önüne geçecektir. Bu virüse belki yüzde 100 diyemeyeceğim ama kesinlikle faydası olacağını söyleyebilirim” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Acil Doktoru İbrahim Hatipoğlu COVID-19 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca