Şanlıurfalıların bayram ile ilgili düşünceleri neler?

TAKİP ET

Urfa Değişim gazetesi olarak kurban bayramı arifesinde bayram ile ilgili görüşleri almak üzere Şanlıurfalılara mikrofonu uzattık. Bu bayramda fazla yoğunluğun yaşanmadığını söyleyen vatandaşlar, önceki bayramlara özlem duyduklarını ifade ettiler.

Mikrofon uzattığımız Şanlıurfalılar, bayram ile ilgili birbirinden farklı ifadeler dile getirirken, genel olarak eski bayramların canlılığının daha fazla olduğunu belirttiler.



İşte mikrofon uzattığımız vatandaşların bayram ile ilgili düşüncelerinin bir kısmı:

 “Eski bayramlar bambaşkaydı. Eskiden komşular birbirine gidip gelirlerdi; ikramlarda bulunurlardı. Şu anda komşu komşuyu tanımıyor. Kimin nereli olduğunu bile bilmiyorsunuz."



“Eski bayramlarla yeni bayramlar arasında hiç fark yok. Şimdi ilimizde insanlar değişim yaşadı. İlimizde birçok insan Suriyeli. Suriyeliler ülkelerine dönerse hem biz rahat ederiz; hem de kendileri rahat eder."







"Eski bayramlarda bir şey yoktu, o dönemde kıtlık vardı. Kimse bir şey yapmıyordu. Şimdiki bayramlar iyidir. Her şey var. En zengininden en fakirine kadar insanlar kurban kesiyor. Bayramda bizler de kurbanlarımızı keserek ibadetlerimizi yapacağız.”



“Aslında eski bayram ile yeni bayram arasında büyük bir fark yok. İnsanların tutumu bu durumu belirler. İnsan ilk etapta insan olduğunun farkına varırsa eğer, bayramlar işte o zaman gerçek kimliğine kavuşur. Fakat ne yazık ki değişen insanlar oldu. Bayram hala bayram bayramlarda değişen bir şey olmadı."



"Yeni bayramlarla eski bayramlar arasında büyük fark var. İlk etapta pahalılık farkı. Şu anda her şeyin fiyatı çok yüksek. En basit örneği, ben yoğurt fiyatlarını sordum, daha önceleri 3 buçuk ila 4 TL arasında yoğurt alırken, en son yoğurdun fiyatını 5 ila 6 TL olduğunu öğrendim.”







 “Bu vicdansızlık ve merhametsizlikten öte bir şey olamaz. Bu nedenlerle elbette ki bizler birçoğumuz bir önceki dönemin jenerasyonları olarak eski bayramları arıyoruz. O dönemde bereket vardı. Denetim vardı hak hukuk denen olay vardı. Fakat ne yazık ki şimdi öyle değil. Ne hak kalmış, ne de adalet bu nedenle eski bayramları arıyoruz.”



Şanlıurfalıların bayram ile ilgili düşünceleri Bülent Karaca'nın yapmış olduğu özel haberin videosunda...

 

Bülent Karaca / Özel Haber



Şanlıurfalıların bayram ile ilgili düşünceleri neler? urfa değişim gazetesi eski bayramlarda bir şey yoktu o dönemde kıtlık vardı. Şimdi ilimizde insanlar değişim yaşadı