Savaş altının ateşini yükseltti

TAKİP ET

Altın fiyatları hızla yükselmeye devam ederken Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı İbrahim Halil Demirkol, altın fiyatlarının yükselişini, Ukrayna- Rus Savaşı ve kripto para borsasının çöküşüne bağladı.

Daha öncede altın fiyatının 1080 TL’yi gördüğünü aktaran Başkan Demirkol, daha sonra farklı yatırım alanlarını açılmasıyla ve Ons’un düşmesiyle 980 TL’ye kadar gerilediğini belirtti.

Gram altının fiyatının bir anda 1.056 TL’ye yükselmesi altın piyasasını adeta alevlendirdi.

Yükselen enflasyon, Dolar, Ons, Rusya-Ukrayna savaşı ve kripto borsasının çöküşe geçmesi gibi etkenler altını adeta en güvenilir yatırım kaynağı olarak öne çıkardı.

Gazetemizin mikrofonlarına konuşan Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı İbrahim Halil Demirkol,

Rusya- Ukrayna savaşının uzun sürmesi ve Rusya’nın altın rezervinin büyük bir bölümüne sahip olduğu için altın fiyatlarının bu kadar yüksek bir sıçrama gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

 

RUSYA- UKRAYNA SAVAŞI TEMEL ETKEN

Daha önce de böyle senaryolarla karşılaştığını aktaran Başkan Demirkol, “Daha öncede altın 1080 lirayı görmüştü. Daha sonra fiyatları aşağılara geldi. 980 liraya kadar indi.

Bize göre Rusya- Ukrayna savaşı yükselişte payı olduğunu düşünüyorum. Tüm dünyanın bir taraf Rusya’nın da altın rezervine sahip olması gibi etmenler altının yükselişini etkiliyor.  Dolayısıyla tüm dünya Rusya’yı ekonomik yönden küçültmek için baskı uyguluyordu. Ama savaş beklenenden uzun sürdü. Daha sonra bazı ülkelerde bazı politikalar uygulandı. Türkiye dâhil faizlerin artırılması gibi politikalar uygulandı. Bu da birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yüksek enflasyona sebep oldu.

Türkiye’de ve diğer ülkelerde faizler aşağıya indirilmesi için bir takım uygulamalar yapıldı.

Ve faiz aşağıya indirilince altındaki yükseliş kaçınılmaz oldu. Bir diğer etkende bu son zamanlardaki sanal paraların değer kaybetmesi bazı şirketlerin batması oldu.

İnsanların altına yönelimini etkileyen bu faktör altın fiyatlarının yükselişini baya etkiledi. Altının önü biraz daha açık olduğunu düşünüyorum. Altının gerçek fiyatının bu olmadığını düşünüyorum. Bugün piyasadaki birçok ürünün bu kadar yükseldiğini görünce altının gerçek fiyatına ulaşmadığını görebiliyoruz.

Küçük yatırımcıların altına yönelimini doğru buluyorum. Çünkü altın huzursuz ortamlarda ve kaosta yükselişi kaçınılmaz olduğuna şahit olabiliyoruz.

Dünyada çok farklı olaylar baş göstermeye başladı bu yüzden altının önü açık olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

YÖRESEL BİR SORUN! YÜKSEK ALTIN MİKTARI İSTEME!

Şanlıurfa’nın düğünlerde olmazsa olmazı altının bu kadar yükselmesi bazı aileleri rahatsız ettiğini belirten Başkan Demirkol, kız tarafının fazla altın talep etmesi yöresel bir sorun olduğunu söyledi.

Başkan Demirkol, “Evlenecek gençler için ailelerin talep ettiği altın miktarı bana göre yöresel bir sorundur. Bazı aileler şu düşünceye kapılıyor, altın düştüğü zaman çocuğumuzu evlendiririz oysaki öyle olmamalı bana göre.

Hayırlı işleri bekletmemek gerektiğini düşünüyorum. Altın daima altındır değerini hiçbir zaman değerini kaybetmez. Ons zaten 1900’lerdeydi. Ama şu anda 1780’lerde bu saatten sonra altında fazla düşüşlerin olacağını pek düşünmüyorum.  Ons biraz yükselirse neden altın düşsün ki.

Eğer çocuklarını evlendirmek isteyenlere altında tasarruf etmemelerini istiyorum çünkü altın gerçekten büyük bir yatırım aracıdır.“dedi.

URFA’DA İMİTASYON FAZLA YOK

Altın fiyatlarının yükselişe geçmesiyle birlikte bazı bölgelerde imitasyon altına yönelimin olduğunu söyleyen Başkan Demirkol, böyle durumların Şanlıurfa’da fazla görülmediğine dikkat çekti.

Başkan Demirkol, “Bazı yerlerde imitasyon altın kullanımı olabilir fakat Urfa’da az çünkü ailelerde mahcup olmamayı ve güvene çok önem veriyorlar. Ondan dolayı Urfa’da imitasyona fazla yönelim olmadığını düşünüyorum. Çünkü imitasyon evliliklerde tercih edilse bunun sonu kötü bitiyor. Çünkü bir aldatma olayı ortaya çıkıyor ondan dolayı güveninin kırılmaması için Urfalılar imitasyona fazla yönelim göstermiyorlar.” İfadelerini kullandı.

SATIŞLARDA URFA’DA UYGUN

Yaşam koşullarından dolayı altın fiyatlarının bazı illere göre değişkenlik gösterdiğini aktaran Başkan Demirkol, Şanlıurfa’da altın fiyatlarının birçok kentte göre uygun olduğunu aktardı.

Başkan Demirkol “24 ayar altının her yerde fiyatı aynı, ama satış fiyatları şehirden şehre değişkenlik gösterebiliyor.

Sebebi ise yaşam şartları, çünkü buradaki yaşam ile İstanbul’daki yaşam aynı değil keza Ankara ile aynı şekilde öyle.

Bide Urfa gerçekten altına düşkün hepimiz altını sürekli alıp satabiliyoruz. Bizde Urfa’daki kuyumcular olarak altının alım ve satışındaki farkı az tutmaya çalışıyoruz. Örneğin İstanbul’da bileziğin değeri 1015 TL ise Urfa’da 980 TL ‘dir  sebebi dediğimiz gibi Urfa’daki kuyumcuların daha az kazanması. “olduğunu kaydetti.

Altın fiyatları Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı İbrahim Halil Demirkol