Savaş gerginliği altına hareket getirdi

TAKİP ET

İran ve İsrail arasında yaşanan kısa süreli gerginlik ekonomiye yansıdı. Kuyumcu esnafı Mehmet Özbay, İran ve İsrail arasında yaşanan gerginlik nedeniyle altının yeni bir rekora imza atarak Cumhuriyet altının 18 bin 300 TL'ye kadar çıktığını söyledi. Savaş olasılığının ortadan kalkmasıyla altın tekrar düştü.

İran'ın, İsrail'e yönelik saldırısında bölge ve dünya ekonomisi dahil birçok senaryoyu da beraberinde getirdi. Kısa süreli savaş, haftanın ilk işlem gününden itibaren etkili oldu.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Haşimiye meydanında esnaflık yapan kuyumcu esnafı Mehmet Özbay, İran ve İsrail arasındaki bu gerilimin altında yukarı yönlü bir yükselişe neden olduğunu ve haftanın ilk gününde Cumhuriyet altının 18 bin 300 TL’den işlem gördüğünü açıkladı.

Urfa Değişim ekibine açıklamalarda bulunan kuyumcu esnafı Özbay, “ Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı altında yukarı yönde bir hareketlilik söz konusu ve vatandaş şu anda altın alma derdinde” yorumunu yaptı.

“SAVAŞ BAŞLADIĞI GİBİ CUMHURİYET ALTINI 18 BİN 300 TL’YE KADAR YÜKSELDİ”

İran ve İsrail gerilimi altında yükseliş yönünde etki ettiğini açıklayan Kuyumcu esnafı Mehmet Özbay, yaptığı açıklamada şu açıklamalara yer verdi, “Savaş başladığı gibi Cumhuriyet altını 18 bin 300 TL’ye kadar yükseldi. Savaşın durmasıyla birlikte altında aşağı yönlü bir gerileme söz konusu oldu ve 17 bin 300 TL’ye kadar düştü. Savaş başlamadan önce Cumhuriyet altını 16 bin 300 TL civarında seyrediyordu. Altındaki bu hareketlilik ise savaştan kaynaklı. Şu anda güncel altın fiyatı ise Cumhuriyet altını 17 bin 500 TL’den satışta.  

“EVLENECEK OLANLAR VARSA VE MADDİ İMKANLARI EL VERİYORSA ALTINLARINI ALSINLAR”

Görünüşe bakılırsa altın yukarı yönlü hareket eder diye düşünüyorum. Altının yükselmesi ile birlikte düğün sezonu da açıldı gençler haliyle altın almakta bir hayli zorluk çekiyorlar. Benim gençlere tavsiyem evlenecek olanlar varsa ve maddi imkanları el veriyorsa altınlarını alsınlar çünkü altın yükselişte. Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı altında yukarı yönde bir hareketlilik söz konusu ve vatandaş şu anda altın alma derdinde” dedi.

“SAVAŞ PANİK YARATTIĞI İÇİN EKONOMİYİ ETKİLİYOR”

Kuyumcu esnafı Mehmet Özbay, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Şanlıurfalılarında şu anda güvenilir limanı altın olduğu için ve altından vazgeçmedikleri için genelde yatırım olarak Cumhuriyet altınI, yarım altın ve çeyrek altın alıyorlar. Cumhuriyet altını 17 bin 500 TL, yarıM altın 8 bin 750, çeyrek altın 4 bin 450 TL ve gram altın ise 2 bin 450 TL’den işlem görüyor. Şu anda savaş sürerse ve belirsizlikler devam ederse altında yukarı yönlü hareketlilik de devam eder, çünkü piyasada dengesizlik oluşur.

“TL SABİT KALAN BİR ŞEY AMA ALTIN SÜREKLİ HAREKETLİLİK HALİNDE VE KAR GETİRİSİ VAR”

Savaş, panik yarattığı için haliyle ekonomiyi de etkiliyor ve korku yaratıyor. Altının yükselmesi satışları daha fazla etkiliyor, çünkü savaşların olması kargaşanın yaşanması insanlar üzerinde korku yaratıyor ve altın almalarına neden oluyor. Çünkü TL sabit kalan bir şey ama altın ise sürekli hareketlilik halinde ve kar getirisi daha fazla olan bir yatırım amacı” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

İran ve İsrail Savaş gerginliği altın Cumhuriyet altını Şanlıurfa