Savaşa tanıklık eden duvarlar

TAKİP ET

Mahmut Nedim Konağı olarak bilinen ve Şanlıurfa'nın kurtuluşuna şahitlik eden Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi olarak kullanılan müzenin duvarlarında şarapnel izleri hala olduğu gibi duruyor.

11 Nisan 1920 tarihinde, Fransızların püskürtülmesiyle birlikte işgalden kurtulan Şanlıurfa’nın savaş dönemine tanıklık eden Mahmut Nedim Konağı olarak bilinen Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi olarak kullanılan müzenin duvarlarında şarapnel izleri hala olduğu gibi duruyor. 

'Geçen yıl 30 bin kişi ziyaret etti'

Müze olarak hizmet veren ve içerisinde bulunan eserlerin birçoğunun kurtuluş savaşından kalan eserler olduğunu belirten Müze Sorumlusu Zeynep Yılmaz, 2018 yılında 30 bin kişinin Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi'ni ziyaret ettiğini ve ziyaretçilerin konak halindeki müzenin günümüze kadar gelmesinin inanılmaz olduğunu belirtti.



'Gelen ziyaretçiler, müzeye hayran kalıyor'

İl dışından çok sayıda ziyaretçinin geldiğine dikkat çeken Yılmaz, turistlerin müzeye hayran kaldıklarını söyleyerek müze hakkında gazetemize yaptığı açıklamalarda, “Kurtuluş Müzemiz, 1903 tarihinde inşa edilmiştir. Avrupai tarzda konak mimarisi ile geleneksel tarzda Urfa evi mimarisinin kaynaştığı bir özelliğe sahip olan ve oldukça geniş bir alana yayılan konak, haremlik ve selamlık bölümlerindeki düzgün kesme taş yapılardan meydana gelmiştir." dedi.



'Savaşın etkisi duvarlarda görülüyor'

Hiç dokunulmayan duvarlarına bakınca savaşın etkisinin görülebildiğini söyleyen Zeynep Yılmaz, "Duvarlarında o günlerden kalan top ve mermi izlerini görebilmek mümkündür. 2005 yılında Şanlıurfa Valiliği tarafından onarımı gerçekleştirilmiş ve 11 Nisan 2009 yılında "Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi" olarak hizmete sunulmuştur. Kurtuluş müzesinde Şanlıurfa'nın düşman işgalinde kullanılan silahlar ve araç gereçler sergilenmektedir. Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluş hareketini başlatan 12 kişinin mumyalanmış resim heykelleri sergilenmektedir. Valimiz Abdullah Erin, müzemize çok duyarlı bir şekilde yaklaşmış ve halen aynı duyarlılık ve özveri ile müzemize ilgisini sürdürmektedir. Kendilerine Şanlıurfa halkı adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.” şeklinde konuştu.