Schmidt'in eşinden Göbeklitepe sitemi

TAKİP ET

Göbeklitepe'nin kaşifi olarak bilinen ve bölgede kazı yapan Klaus Schmidt'in eşi Çiğdem Köksal, yapılan çatının hatalı yapıldığını iddia ederek, ören yerinin kar altında kalmasına sitem etti.

Tarihin sıfır noktası olan Göbeklitepe’nin yağışlardan etkilenmemesi için üzerine çatı yapılmıştı. Ancak çatının olmasına rağmen geçtiğimiz hafta etkili olan kar, ören yerini de beyaza bürüdü. Göbeklitepe kazı alanının kara maruz kalması ise çatının projeye uygun yapılmamasından kaynaklandığı iddia edildi.





Göbeklitepe’nin kaşifi Klaus Schmidt’in eşi Arkeolog Çiğdem Köksal, çatı ile ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Şu fotoğrafları görünce, geçen hafta yağan kardan mutlu olduğuma utandım. Göbeklitepe’nin bir kısmını örten şimdiki çatının inşaatı Klaus aramızdan ayrıldıktan sonra başlamıştı ve yapım sürecindeki itinasızlıkları, projenin kağıt üzerindeki haliyle inşa edilen halinin farklılıklarını, endişelerimi defalarca paylaştım. İstisnasız her seferinde, bu insan, eşi ile 20 yılını verdi oraya. Bir dinleyelim, çözüm bulalım demedi kimse de. Aksine bana kişisel saldırılara başlandı hep. Göbeklitepe artık çok kişinin nemalandığı (bu kelimeden nefret ediyorum ama öyle) bir yer, bu kadar faydasını gördüğünüz yeri bir de korumayı düşünün ey faniler. Hadi doğu tarafından C yapısı ortalarına kadar yağmur girdiğini biliyordum (çatı taşıyıcıları kağıt üzerindeki plandan daha yüksek yapıldı) ama eğer kar çatıya rağmen D yapısına, B yapısına kadar ulaşıp yerleşebiliyorsa, çözüm aramak gerekir. Bilim danışma kurulu, koordinatör falan bu insanlar neden Göbeklitepe’nin sorunları ile ilgilenmiyorlar?”



Urfa Değişim

 

schmidt’in eşinden göbeklitepe sitemi göbeklitepe’nin kaşifi klaus schmidt göbeklitepe’nin bir kısmını örten geçtiğimiz hafta etkili olan kar Çiğdem köksal yapılan çatının hatalı yapıldığını iddia ederek