Sebze fiyatları dudak uçuklatıyor

TAKİP ET

Türkiye genelinde sebze ve meyve fiyatlarının aşırı yüksek olması nedeniyle vatandaş doyasıya alışveriş yapamıyor. Sebze fiyatlarının yüksek olması nedeniyle dar gelirli vatandaşlar taneyle domates ve biber alıyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması beraberinde sebze ve meyve fiyatlarının artmasına neden oluyor.

Gübre, mazot, enerji ve ilaç fiyatlarının 4-5 kat artmasının ardından sebze ve meyve fiyatlarında ciddi artış meydana geldi. Daha önce 2-3 liraya satılan domates 30 liraya dayandı. Havaların ısınmasıyla domates fiyatları 15 liraya geriledi ancak hala yüksek olması nedeniyle vatandaş sebzeleri taneyle almaya devam ediyor. Yüksek maliyetlerin hükümet tarafından çözüm üretilmediğini kaydeden vatandaşlar bu gidişatın böyle gitmesinden korkuyor. Dar gelirli vatandaşlar evlerine artık sebze götüremediklerini söyledi.

Türkiye genelinde yaşanan zamlar mağdur etmeye devam ediyor. Temel ihtiyaçların yanı sıra sebze, meyve fiyatlar dudak uçuklatıyor. Domates, biber, patlıcan, salatalık ve patates gibi temel ürünleri alamayan vatandaşın mutfağında yemeklerin lezzeti kalmadı. Taneyle sebze aldıklarını söyleyen vatandaş, maliyetlerin ne zaman düşeceğini sordu.Yaşanan zamlara tepki gösteren Şanlıurfalı Vatandaşlar Urfa Değişim Gazetesinin Mikrofonlarına konuştu.
 
Milletin veryansın ettiğini söyleyen Mustafa İzol zamları şöyle değerlendirdi. “Zamlar diz boyu millet bitmiş. Ne kalmış ki hele bu gençlere sor bakim ceplerinde para var mı diye kimsenin cebinde 5 kuruş yok” ifadelerini kullandı.

İHTİYACA GÖRE ÜRETİM YAPILMALI

Yaşanan zamların üretimin zayıf olması ve bazı devlet adamlarının ithalat sevdasından kaynaklandığını aktaran Emin Kak da “Benim zamlara çözüm olarak yerellerden merkeze doğru eğer bir pahalılık olacaksa, ucuzluk olacaksa ben ürettiğim malından kar payımı aldıktan sonra kimseyi kazıklamadan kendi pazarımı kurduğum zaman bu zamlar çözülür. Aracı emrivaki sen domates ekeceksin biber ekeceksin. Kimse bana emretmeden yapacağım ihtiyaca göre ihtiyacın neye varsa onu üreteceksin. Türkiye de tarım var mıdır?  Tarım ülkesiyiz. Hayvancılık var mı etler dışardan geliyor. Bunun nedeni bütün meralar yasaklı bölge ilan edilmiş.  Bunların hepsi bilinçli yapılan şeyler, 3-5 kuruş ithalattan cebime koyayım meseleleridir bunlar. “

MİLLET AÇLIKTAN MAHVOLDU

Zamların dünya gündeminde yerini aldığını ve bununda vatandaşları fazlasıyla etkilediğini söyleyen Gökhan Özgürtekin de “Zamlar bizi çok etkiledi. Şu anda dünya gündemine oturmuş yani. Türkiye’nin rezilliği, yazık vallahi millet açlıktan mahvolmuş, daha ne olsun” dedi.

DOLAPTA HİÇBİR ŞEY YOK

Dolabının boş olmasından yakınan Hakan Akkuş pazara çıkamadıklarını belirtirken sözlerine şöyle devam etti: “Zamlar bizi çok etkiledi. Gel dolaba bak hiçbir şey yok.  Ben şimdi bir domates bir biber alamıyorum.  20-30 liraya nasıl alacam”
 

sebze fiyat ekonomi pazar fiyatları