Sebze ve meyve Ramazan'da cep yakacak

TAKİP ET

Ramazan ayının ilk gününden itibaren pazarda sebze ve meyve fiyatlarının artması vatandaşlardan tepki çekerken pazar esnafları ise fiyatların uygun olduğunun altını çizdi.

Kahramanmaraş merkezli depremden sonra sebze ve meyve ulaşımında sıkıntı yaşanırken fiyatlar da katlanmaya başladı. Depremin etkisini yitirmesiyle birlikte pazar ürünlerinin tarladan pazara ulaşmasıyla fiyatlar tekrardan eski haline döndü.

15 Mart’ta meydana gelen sel Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde can ve mal kayıplarına neden oldu. Yaşanan felakete selde eklenince diğer illerden gelen pazar ürünlerinde de hareketlilik yaşanmaya başlandı.

Ramazan ayının ilk gününde pazar alışverişi yapan vatandaşlar fiyatların yüksek olduğuna sitem etti. Havaların ısınmasıyla fiyatların düşeceğini söyleyen Pazar esnafı pazarda rekora koşan ürünün biber ve çilek olduğunu kaydetti.

“FİYATLARIN DÜŞMESİ GEREKİYOR”

Ramazan ayının ilk haftasında sebze ve meyvelerin daha olgunlaşma sürecinde olduğu için fiyatların yüksek olduğunu söyleyen Cemal Çakıcı “Biber şu an daha tam olmadığı için fiyatları çok pahalı, Ramazan ayının ilk haftası zamlı fiyatlarla yiyeceğiz ama önümüzdeki haftalarda havaların da ısınmasıyla fiyatlar tabi ki düşecektir. Vatandaşlar eskiden pazara geldiğinde elinde bir sürü poşetle gidiyordu ama şu anda sadece birkaç poşet alabiliyor. Vatandaşın alım gücü düştü. Bu süre zarfında çilek ve biber rekora koşuyor diyebiliriz. Bundan sonraki süreçte vatandaşların rahatlıkla alışveriş yapabilmeleri için fiyatların düşmesi gerekiyor.” dedi.

“ESNAFLAR RAMAZAN AYINI FIRSATA ÇEVİRMEMELERİ GEREKİYOR”

Ramazan ayının gelmesini fırsata çeviren esnafların olduğunu aktaran Aziz Kaya her Ramazan ayında aynı tablo ile karşılaşıyoruz diyerek şunları kaydetti: “Vatandaşları artık sıkmayı bırakmaları gerekiyor bana göre, vatandaş evine bir şey alamıyor.  Sadece aldığım sarımsağın bile kilosu 20 lira pazara en fazla 150 lira ayırabiliyorum ve her hafta Pazar alışverişi yapmıyorum iki haftada bir anca pazar alışverişi yapabiliyorum. Geçtiğimiz dönemlerde 100 liraya haftalık alışverişi yapıyordum ama şuan öyle bir şey yok salatalığın kilosunu 30 liraya alıyoruz bu yapılmamalı. Her Ramazan ayı geldiğinde tablo aynı ve aynı şeyleri yaşıyoruz hep zamlı ürün yiyiyoruz. Fırsat kollayanlar artık bu fırsatçılıktan vazgeçmeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“YAZIN ORTASINDA FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEKTİR”

Ramazan ayının ilk haftasından sonra fiyatların yarı yarıya düşeceğini söyleyen Mahmut Kaçan “ Havaların ısınmasıyla fiyatlar düştü diyebiliriz. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan sel nedeniyle pazarda fiyatlar tırmanışa geçmişti ama şuan fiyatlar daha uygun. Bizlerde esnaf olarak tabi ki işlerimizi yapamıyoruz bizlerde zorlanıyoruz. Fiyatlar yazın gelmesiyle daha da düşecektir. Salatalık, biber, kuru soğan ve çilek fiyatları biraz daha pahalıya kaçıyor onların da yeni mahsulleri çıkarsa onlarda düşecektir. Vatandaşlarımız artık yazın gelmesiyle daha uyguna sebze meyve yiyebilecek.” şeklinde konuştu.

“FİYATLAR O KADAR PAHALI Kİ VATANDAŞ ALAMIYOR”

Ramazan ayının gelmesini fırsata çeviren esnafların fiyatları bir anda yükselttiğini açıklayan Pazar esnafı Yasin Akal “Ramazan arifesinde maalesef fiyatlar çok yüksek diyebiliriz. Salatalık, biber patlıcan o kadar pahalı ki vatandaş alamıyor. Ramazan geldi diye fiyatlar baya pahalı oldu. En basitinden salatalık cacık ve sahurda yenildiği için fırsatçılar salatalığın kilosunu 25-30 liradan satıyor. Bu vatandaş bunu da mı yiyemeyecekse ne yiyecek. Bu durumu bile fırsata çevirenleri kınıyorum ve yaptığı yanlıştan dönmelerini istiyorum. Vatandaşların zaten alım gücü yeterince düştü zaten vatandaşlar bari bu ay içerisinde sebze meyve yiyebilsin.” ifadelerine yer verdi.

Ramazan sebze ve meyve fiyatları pazar esnafları